SiD

Fredrik (16): Ingen blir et språkgeni med noen få undervisningstimer i uken

Tror Utdanningsdirektoratet virkelig at etter tre år med disse fagene allerede, at to år til vil gjøre oss til flytende spansk-, tysk- eller fransktalende? spør Fredrik (16).

Gjør spansk, fransk og tysk til valgfag på videregående.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Fra første klasse på grunnskolen begynner man å utdype seg i sitt eget morsmål og begynner så vidt å lære engelsk. I åttende klasse skal man lære seg enda et språk, gjerne tysk, fransk eller spansk.

Hvis man ikke vil det kan man velge å utdype seg i norsk eller engelsk. I tillegg til dette begynner man med enda et språk, nynorsk.

Verdens mest flerspråklige land

Allerede her starter noen å falle ut. Noen sliter kanskje med å ta til seg det man lærer, og henger allerede tilbake i norskfaget. Dette gjør at engelskfaget også svekkes. Noen kommer kanskje fra utlandet og har nok med sitt eget morsmål, i tillegg til å lære seg norsk pluss engelsk. Men nei da, det stopper ikke der.

Staten Norge har nemlig bestemt seg for å gjøre Norge til verdens mest flerspråklige land, hvor det enda ikke har kommet et ordentlig argument for hvorfor.

Men så kommer vi til videregående, og da dukker den kloke tanken opp om at de som valgte å fordype seg i enten norsk eller engelsk på ungdomsskolen for å klare å henge med må straffes med tre år enten fransk, tysk, spansk eller også noen steder kinesisk.

De andre som allerede valgte spansk, tysk eller fransk på ungdomsskolen er så heldige og kan klare seg med to år!

Blir ikke språkgenier

Men kjære Utdanningsdirektoratet eller hvem av dere språkelskerne der høyt oppe i systemet er, jeg har et spørsmål: Tror dere virkelig at etter tre år med disse fagene allerede, at to år til vil gjøre oss til flytende spansk-, tysk— eller fransktalende?

Vi blir ikke smartere av å få dyttet så mye kunnskap som overhodet mulig inn i hodene våre

Dere skjønner det at med bare noen få timer i uken, med lærere som ikke engang er utdannede lærere, men bare snakker det aktuelle språket så blir vi ikke språkgenier!

Dere har allerede presset på med både engelsk, nynorsk og for så vidt norsk også, som alle har forskjellige måter å bøye ordet «tre» på.

Så mitt forslag til dere er:

Gjør spansk, fransk og tysk til valgfag på videregående. Dette gjør at de som faktisk interesserer seg i språk kan velge dette og lærerne slipper halvmotiverte elever som bare tvinger seg gjennom timen.

Nummer to er som følger: Nynorsk bør fortsatt være en del av pensumet slik at vi får mer forståelse av det norske språkets generelt, men uten evaluering.

Vi blir ikke smartere av å få dyttet så mye kunnskap som overhodet mulig inn i hodene våre. Gi oss tid, gi oss valgmuligheter og gi oss kunnskap som kan utvikle oss med.

Følg Aftenposten Si;D påFacebook,Twitterog Snapchat (aft.sid)

Fredrik (16)