SiD

Er ikke norske verdier mer enn bunaden?

  • Jente (16)
Er det feiring i bunad som definerer oss som nordmenn? I så fall er svarene nokså tamme. Foto: Asmus Koefoed/Shutterstock

Si ;D-innlegg: Jeg har hele tiden tenkt at innvandring er ødeleggende for kulturen og verdiene Norge er bygget på. Men hva er egentlig norsk kultur?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Det blir hevdet at flere innvandrere i et så lite land som Norge fører til store tap av kulturelle verdier.

Jeg har også hele tiden tenkt at innvandring er ødeleggende for kulturen og verdiene Norge er bygget på, fordi det norske blir utvannet.

Men i en samtale med en medelev ble jeg konfrontert med et krevende spørsmål. «Du mener innvandrere river bort den norske kulturen, men hva er egentlig norsk kultur?»

Får ikke utlendinger være med i dette samholdet?

Brunosten? Skiturene på fjellet i påsken med Kvikklunsj i sekken? Feiringen i bunad 17. mai? Er det disse overfladiske tingene som definerer oss? I så fall er svarene nokså tamme.

Hva med samholdet i det norske folk? Det ble bekreftet etter terrorangrepet på Utøya i 2011. Hva er det egentlig som hindrer at utlendinger kan ta del i dette samholdet?

Mennesker fra andre land føler det samme som nordmenn

Etter hva jeg har lært i skolen, så er mennesker fra andre land utstyrt med de samme følelsene som nordmenn. Også disse menneskene har evnen til å føle seg forlatt, eller til å føle samhørighet til andre mennesker.

Brunosten? Er det disse overfladiske tingene som definerer oss?

Er det da grenseløs frihet for enkeltmennesket eller likestilling som preger Norge som nasjon i dag? Og at migranter, ved å trenge inn i Norge, ødelegger disse idealene fordi deres bilde av systemet er annerledes enn vårt?

Nordmenn kan også ha kulturforskjeller seg imellom

Jeg tror i bunn og grunn at det er fremmedfrykt som hindrer mange nordmenn i å forsone seg med tanken på at det kommer immigranter til Norge. Nordmenn kan ha like store kulturforskjeller seg imellom som med utlendinger.

Men vi er redde på en annen måte enn det vi er ovenfor våre landsmenn, fordi vi har en forventning til hvordan nordmenn vil oppføre seg, mens i møte med utlendinger er alt nytt.

Jeg vet ikke om jeg har forandret min mening om migrasjon til Norge, men én ting vet jeg sikkert: Jeg har fått litt å tenke over om hva som utgjør Norge – mitt lille land.


  • Kjenner du til disse reglene? Her er syv feil:

Ja, hva er egentlig norsk kultur? Kanskje finner du det ut her:

Jeg går i bunad på 17. mai, og spiser masse pølse og is. Likevel kommer jeg alltid til å være en innvandrer i alles øyne:

Les også

På grunn av hudfargen min blir jeg aldri norsk nok

Det er jo vel og bra å fokusere på både vinnere og suksess generelt, men er det gått for langt?

Les også

Det er typisk norsk å være best

«Studietiden kan være den beste og den verste. Du er fri og helt ansvarlig for egne handlinger. Men det er så enkelt å lukke døren til hybelen din.»

Les også

Typisk norsk å være ensom?


Har du hørt på Si ;D-podkasten?

Tre skamløse minoritetsjenter forteller:

— Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå, skrev Nancy Herz (20) og Sofia Srour (21) på Si ;D. Sammen med Amina Bile (17) diskuterer de skam og ære i denne podaksten. Bile ble så inspirert av Srour og Herz at hun selv valgte å stå frem som skamløs.

Hør den med ett klikk her:

Slik blir du abonnent:

— For iTunes: Trykk her

— Android eller annen telefon? Søk på Si ;D i din podkast-app.

— Soundcloud: Trykkher

Les mer om

  1. 17. mai
  2. Kultur