SiD

Ernæringsfysiologer burde vite at de fleste med spiseforstyrrelser er normalvektige | Vilde Bratland Hansen (21)

  • Vilde Bratland Hansen (21)
Selv om jeg på det daværende tidspunkt så vanlig ut, trengte jeg hjelp til å komme over den siste kneika, skriver Vilde Bratland Hansen (21).

Si ;D-innlegg: Etter to år med spiseforstyrrelser oppsøkte jeg endelig hjelp. Der ble jeg fortalt at det ikke var noen fare fordi jeg hadde normal BMI.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Ernæringsfysiologen og jeg satte oss ned – hun foran PC-en, jeg på en stol ved siden av pulten hennes. Jeg la merke til den svarte vekten som sto ved vasken rett foran meg. Måtte jeg opp på den?

Måtte opp på vekten

«Jeg er borti mange idrettsutøvere som deg», begynte hun. Særlig jenter. Hun poengterte at mange var i samme båt som meg, og lot være å sykeliggjøre min situasjon slik jeg ellers var vant til.

«Jeg blir nødt til å veie deg for å vite hvor mye mat du trenger sett i forhold til aktivitetsnivå», sa hun.

Jeg tok av meg klærne og tredde opp slik hun ba om. Hun reiste seg for å kikke på vekten, før hun dumpet tilbake på stolen mens hun noterte tallet ned på tastaturet.

Mange av dem som kommer hit har altfor lav BMI. Du kan trøste deg med at du har et mye bedre utgangspunkt enn dem!

«Hvor høy er du?», spurte hun. «178».

«Ifølge din Body Mass Index er du normalvektig, så det er heldigvis ingen fare med deg. Mange av dem som kommer hit er kraftig underernærte med altfor lav BMI. Du kan trøste deg med at du har et mye bedre utgangspunkt enn dem!», sa hun.

Andres oppfatning er styrende

Jeg sank sammen på stolen. Hva gjorde jeg der? Hun var vant til å ta seg av jenter med seriøse problemer! Jenter som var tynne på ordentlig.

Hun fortsatte å hamre løs på tastaturet. Jeg satt på stolen og betraktet henne. Etter all sannsynlighet satt hun der og lo innvendig av at mamma og pappa sendte en normalvektig jente på besøk til en ernæringsfysiolog.

Selv om ernæringsfysiologen helt sikkert ville mitt beste, endte det opp med at jeg, som endelig hadde oppsøkt hjelp etter to år med spiseforstyrrelser, følte meg håpløs fordi jeg tross alt veide det jeg skulle.

For selv om jeg var normalvektig, hadde jeg gått ned 17 kilo på 5 måneder

En ernæringsfysiolog som skal behandle mennesker med en sykdom som er relatert til kosthold og ernæring, burde vite at andres oppfatning av en er styrende for hvordan en spiseforstyrret føler seg.

Når denne kvinnen sa at jeg var normalvektig, ble jeg umiddelbart overbevist om at jeg var helt vanlig og at jeg ikke hadde et problem.

Trengte hjelp

Men det hadde jeg. For selv om jeg var normalvektig, hadde jeg gått ned 17 kilo på 5 måneder.

Selv om fettprosenten min var innenfor normalen, var det fortsatt slik at jeg tilbrakte fritimene på videregående i skogen på løpetur fremfor å sitte i kantinen sammen med vennegjengen.

Selv om jeg på daværende tidspunkt så vanlig ut, trengte jeg hjelp til å komme over den siste kneika. En kneik som tok lengre tid å komme over enn det som strengt tatt var nødvendig.

I den nye introduksjonsvideoen til behandlingstilbudet Villa Sult heter det at vi ikke kjenner spiseforstyrrelsen før vi kjenner den konkrete personen.

Jeg mener at dette er en tilnærming flere terapeuter og psykologer, men også venner og familie, må ha i bakhodet. De aller fleste med en spiseforstyrrelse er normalvektige!


Lyst til å lese flere innlegg skrevet av Vilde Bratland Hansen? Her er noen forslag:

  • Etter 40 år med skam fortalte faren om overgrep han hadde blitt utsatt for som liten: Jeg var overbevist om at jeg kjente pappa. Så falt alt på plass
  • På 20-årsdagen ble hun servert sin første kopp med kaffe på sengen av mor og far. Hun reagerte med sjokk og vantro: Kaffe har forandret livet mitt
  • Les historien om da hun delte bussturen med en gråhåret dame i steden for smarttelefonen: En sjokoladebit smaker bedre enn smarttelefonen

Spiseforstyrrelser

Er unge i dag mer utsatt for å en spiseforstyrrelse? I denne podkasten kan du møte Leif-Erik Sørensen (19), som selv har slitt med spiseforstyrrelser. Hvordan opplevde han å være gutt med det mange tror er en jentesykdom?

Hør den med ett klikk her:

Slik blir du abonnent:

— For iTunes: Trykk her

— Android eller annen telefon? Søk på Si ;D i din podkast-app.

— Soundcloud: Trykkher

Les mer om

  1. BMI
  2. Spiseforstyrrelser