Fleksitarianere fortjener ikke et eget begrep

Er du fleksitarianer, hører du til i den generelle befolkningen. Du har et normalt kosthold, selv om du kanskje retter fokuset litt mer mot vegetarianske retter.

Si ;D: Det er det samme som å si at du er rasist når det passer seg.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Nordmenn spiser altfor mye kjøtt. Nesten daglig kan man lese artikler om nye, kjøttfrie alternativer og hvordan hver enkelt av oss kan kutte ned på kjøttinntaket. Ikke misforstå meg, dette er et meget positivt tiltak for det langstrakte landet vårt, og jeg elsker hvordan fokuset har rettet seg mot mindre miljøskadelig mat. Jeg elsker hvordan verden nå begynner å innse fordelene som finnes ved et vegetarisk kosthold: billigere, sunnere og mer miljøvennlig mat.

SaraSivesindtajet_doc6oncbbhoxxcyrnoerb.jpg

Som å være rasist når det passerDet jeg ikke elsker like mye ved dette, er det nye begrepet fleksitarianer . «En vegetarianer på deltid». «En person som velger å kutte ut kjøtt og melkeprodukter når han/hun vil». Det er det samme som å si at du er rasist når det passer seg, men ikke rasediskriminerende til andre tider. Du er med andre ord falsk. Dette fortjener ikke et eget begrep, dette kalles et vanlig kosthold, det de fleste av oss har fått inn med morsmelken.

Å sette et slikt begrep på det, gjør meg irritert. Du er ikke en del av den vegetariske befolkningen som velger å kutte ut kjøtt helt. Du er ikke en del av den veganske befolkningen. Du passer ikke inn i noen av disse omkretsene. Hvor hører du egentlig til?

Jeg skal si deg hvor du hører til. Du hører til i den generelle befolkningen. Du har et normalt kosthold, selv om du kanskje retter fokuset litt mer mot vegetarianske retter.

Du har et normalt kosthold

Jeg skal si deg hvor du hører til. Du hører til i den generelle befolkningen. Du har et normalt kosthold, selv om du kanskje retter fokuset litt mer mot vegetarianske retter. Dette finner vi igjen i kjøttfri mandag, som er blitt et begrep kjent over hele landet. Forskjellen er kanskje at du har fylt uken med en kjøttfri mandag, onsdag og lørdag.

Jeg vil høre mer om forurensingen

Jeg er på vei til å bli en vegan. Jeg valgte denne livsstilen fordi jeg ikke vil støtte «speciesismen» (å sette ulik verdi på vesen basert på art, red.anm.), nå som jeg endelig har forstått konseptet. Jeg ønsker mer fokus på forurensingen animalske produkter slipper ut, dyreholdet i denne industrien, et sunnere kosthold og billigere mat.

Du, på den andre siden, går på en mellomvei. Hva er grunnen din? Du kan ikke støtte disse påstandene fullt og helt. Man kan ikke få i pose og sekk. Enten er du vegetarianer, eller vegan, eller ikke. Bestem deg.


Spiser du kjøtt, eller er du vegetarianer? Temaet engasjerer:

Aftenpostens Joacim Lund svarer:

Les også

Spis kjøtt og sov godt om natten

Følg Aftenposten Si ;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid)

Si ;D har fått egen podcast! Her kan du høre de siste episodene:

Q&A: I ukens podkast svarer

Les også

lege Mina Adampour og psykolog Aksel Inge Sinding på spørsmål fra ungdom.

Hør her:

TABU: Jakob Semb Aasmundsen (20), Mina Gjerde (20) og psykologstudent Jørgen Flor diskuterer hva som er greit å si –

Les også

og hva som ikke er greit.

MOBBING: Victoria Grøtting (18) og Henriette Oudmayer Simensen (16) fra Sykt Perfekt er begge blitt mobbet. Grøttings oppgjør med mobberne er blitt delt av nærmere 25 000 på Facebook. Hva skjedde etterpå? Hør her:

SKOLE: Er videregående virkelig så ille, eller er dagens unge bare en gjeng med sutrepaver? Hør her:

Du kan også abonnere på podcasten i iTunes eller søke på Si ;D i din podcast-app.

Sara Sivesindtajet (17)