SiD

Frps abortforslag er skremmende kvinnefiendtlig | Silje Brekke Bakken

 • Silje Brekke Bakken (20), nestleder, AUF Akershus

Det er godt over 40 år siden norske kvinner og menn fra hele landet marsjerte i gatene med ett eneste krav: at kvinner skulle få bestemme over egen kropp. Aldri mer strikkepinner, skriver Silje Brekke Bakken (21). Foto: didesign021 / Shutterstock / NTB scanpix

Si ;D-innlegg: Kvinner skal betale for abort selv, mener fylkeslag i Frp. Forslaget er ikke annet enn rystende.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Denne helgen hadde Aust-Agder Frp årsmøte, og som andre årsmøter handlet helgen om å debattere, diskutere og votere over nye politiske vedtak. Denne gangen kom derimot fylkeslaget med en bombe av et forslag: flertallet ønsker nemlig at kvinner skal betale for abort selv.

Vil skape enorme skillelinjer

Det er noe surrealistisk over å lese et så baklengs, kvinnefiendtlig og urettferdig forslag fra et av landets største partier. Det er ikke ukjent at de økonomiske forskjellene i Norge øker, og et forslag som dette vil skape enorme skillelinjer for de kvinnene som ikke har økonomi til å betale for egen behandling.

Et av de flotteste og viktigste prinsippene i den norske velferdsstaten er at alle mennesker – uansett kjønn, hudfarge eller etnisitet – har rett på likeverdig behandling. Sosioøkonomisk vil dette forslaget ramme de som allerede sliter med å få endene til å møtes, de som kanskje trenger velferdsstaten mest av alle.

Igjen viser Frp at de ikke er et parti for folk flest, men for de ytterst privilegerte.

Sædskatt neste?

Silje Flaten Haugli i Aust-Agder Frp uttaler at dette er et prinsipielt spørsmål: det er feil at staten skal betale for konsekvensene av egne valg. Dersom du har vært uforsiktig, må du selv ta regningen.

Problemet med denne argumentasjonen er at den løfter flere spørsmål enn den besvarer.

Silje Brekke Bakken (20)

Jeg ønsker derfor å spørre Aust-Agder Frp: Er det slik at røykere skal betale for kreftbehandling selv? Skal overvektige som rammes av hjerteinfarkt, betale for egen behandling? Og glemmer ikke årsmøtet at det trengs to for å skape et barn? Hvor er konsekvensene for mennene i dette forslaget? Ønsker Aust-Agder Frp å nedsette en slags sædskatt som må betales ut dersom samleie ender i svangerskap? Spørsmålene er mange, men svarene er få. Det eneste som blir mer og mer tydelig, er hvor lite gjennomtenkt forslaget faktisk er.

Aldri mer strikkepinner

Det er godt over 40 år siden norske kvinner og menn fra hele landet marsjerte i gatene med ett eneste krav: at kvinner skulle få bestemme over egen kropp. Aldri mer strikkepinner.

Derfor er det ikke annet enn rystende at et fylkeslag i året 2018 kan fremme et forslag som ville tatt oss flere tiår tilbake, uten et snev av forståelse for de økonomiske, medisinske og ikke minst menneskelige konsekvensene dette vil ha.

Frihet til likeverdig behandling er en menneskerett. Derfor bør landsmøtet til FrP avvise forslaget en gang for alle.


Under 21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Abort

Relevante artikler

 1. SID

  Ligg unna individets rett til å bestemme over egen kropp

 2. SID

  Burde ikke et potensielt nytt menneske ha krav på visse rettigheter?

 3. SID

  Norge fortjener bedre enn religiøs moralisme

 4. SID

  Abortloven skulle aldri vært et forhandlingskort

 5. SID

  Rødt må synliggjøre hva vi mener om fosterreduksjon

 6. SID

  Hvor er kvinnesynet i debatten om menneskeverd?