SiD

Ikke velg laks til middag! | Anne-Kirsti Finstad

 • Anne-Kirsti Finstad (20)

Laksefôr ødelegger regnskogen, skriver Anne-Kirsti Finstad (20). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Si ;D-innlegg: Regnskogen, og med den hele kloden og grunnmuren vi lever på, kan ikke erstattes. Det kan den ene middagen din.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Regnskogen er Jordens hjerte, et uendelig hav av arter og liv. Livsviktige matkilder og medisiner stammer derfra, mange som ennå ikke er oppdaget. Vår verden hadde ikke pustet og gått, hadde det ikke vært for den. Men vi ødelegger den. Ødelegger altså oss selv. Blant annet for å kunne spise laks til middag fordi vi synes det er godt og har en formening om at det er sunt. I stedet for å velge et av de over hundre andre alternativene vi finner i matbutikken.

Avskoging av enorme landområder

Kommentator Joacim Lund skrev om dette i Aftenposten 2. oktober, og det er helt avgjørende at kunnskapen om dette spres. Norsk oppdrettslaks blir fôret med soya. Denne soyaen blir dyrket i regnskogen og krever avskoging av enorme landområder. Ifølge Regnskogfondet krevde i 2015 den norske importen av soya til fôrindustrien et landareal på ca. 3000 km². Og dette er bare vår egen import.

All soyaproduksjon tilsammen har til nå beslaglagt et område nesten på størrelse med hele Norden. Ødeleggelsene og klimautslippene som følger av dette er katastrofale. Vi ødelegger ikke bare et fantastisk artsmangfold, vi jager bort lokalbefolkningen og frigjør enorme mengder CO2 som har vært lagret i plantene.

Enkle tiltak

Det aller meste av det vi importerer av soya, blir fôr til oppdrettslaks. Denne matkilden er absolutt ikke avgjørende for fisken. Lund skriver også i sin artikkel at det finnes mange gode lokale alternativer som stadig blir utviklet. Noe så simpelt som gress eller bønner er eksempler på dette.

Det er opp til politikerne å sette i gang en endring, men det er opp til oss å vise både dem og resten av verden hvor viktig dette er. Ved å gjøre helt enkle tiltak, som å velge noe annet enn laksen du finner i matbutikken til middag, bidrar du til å sette søkelyset på denne kritiske situasjonen. Regnskogen, og med den hele kloden og grunnmuren vi lever på, kan ikke erstattes. Det kan den ene middagen din.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Les mer om

 1. Regnskog
 2. Laks

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Laksen må få annet fôr hvis klimautslippene skal gå ned

 2. VERDEN
  Publisert:

  Da koronaen rammet Brasil, så noen en mulighet. Det er dårlig nytt for klimakampen.

 3. SID
  Publisert:

  Verden brenner. 2020-tallet er tiåret som avgjør alt.

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Spiser du laks? Vet du hva den er laget av?

 5. SID
  Publisert:

  Kast munnbindene der de skal kastes!

 6. SID
  Publisert:

  Jeg er utrolig lei av å høre løgnen om at klimastreikerne ikke kommer med løsninger