SiD

Vi er feminister, og vi skal endre russetiden | Morten M Gundersen og Paula Marie K Lorentzen

 • Morten Murud Gundersen (18)
  Rød Ungdom
 • Paula Marie Kornelia Lorentzen (18)
  Rød Ungdom

Vi vil ha en russetid som er fri for kjipe holdninger, overgrep og sexpress, skriver Paula Marie Kornelia Lorentzen (18) og Morten Murud Gundersen (18) fra Rød Ungdom. Privat

Si ;D-innlegg: Vi har laget fete strykemerker, en spilleliste fri for sexisme og mange morsomme russeknuter med fokus på god stemning.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Russetiden er en høysesong for sexisme, overgrep og et negativt kvinnesyn. Historier om jenter som ikke kommer inn på russebusser fordi de ikke ser bra nok ut. Skjemaer som må fylles ut for å bli med å rulle, der størrelsen på puppene er avgjørende.

Gutter som utsettes for sexpress og urealistiske forventninger knyttet opp mot maskulinitet. Russetreff der overgrep nærmest er å forvente. Dette må ta slutt.

Russetiden er en høysesong for sexisme, overgrep og et negativt kvinnesyn, skriver forfatterene. Lien, Kyrre / Scanpix

En feiring for alle

Derfor har vi startet Feministruss 2019. En kampanje av russ, for russ, med et mål om å endre russetiden. For å få til det må vi ha samtaler om hva som burde endres, hvorfor endringen bør skje og et alternativ som erstatter det nåværende.

I stedet for en russetid for de få, ønsker vi en feiring som skal være inkluderende og positiv for alle. Skal vi få dette til, er det en forutsetning at russ av ulik bakgrunn, seksuell legning og kjønn stiller seg bak initiativet.

For russetiden og samfunnet skal være for alle. Gjennom denne kampanjen kan vi klare å gi nytt liv til antisexisme både utenfor og innenfor russetiden.

Spilleliste uten sexisme

I tilknytning til prosjektet har vi laget fete strykemerker, en spilleliste fri for sexisme og mange morsomme russeknuter med fokus på antisexisme og god stemning. Dette ønsker vi at skal fungere som et alternativ til de nåværende russetradisjonene.

Men det er bare begynnelsen. Vi har en drøm om at russetiden kan bli en feiring for alle. Som er fri for kjipe holdninger, overgrep og sexpress. Desto flere som sier nei til dagens russekultur, åpner opp for en der alle inkluderes. Både nå og i fremtiden.

Så blåruss, rødruss, grønnruss, svartruss, all russ: Bli med oss! Bli med på en bevegelse for en russetid uten sexisme, men med desto mer fest, latter og gode minner! Sammen kan vi endre hele russetiden.

Debattantene er begge tilknyttet Rød Ungdom.


Les også:

Les også

Fem ting å gjøre i russetiden som ikke handler om utestenging eller fyll | Stine Breivik Skarbø

Les også

Jeg er redd for å feire russetiden alene

Les også

Russ uten buss er nederst på rangstigen, men jeg vil ikke være med

Les også

Nei, du får ikke kjøpt doruller av meg | Mari Endrestøl


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Russetid
 2. Kjønn
 3. Overgrep
 4. Russen
 5. Seksuell trakassering

Relevante artikler

 1. SID

  La russetiden være i fred

 2. SID

  I år har den røde russedressen føltes som Kongens fortjenstmedalje. Takk, Norge!

 3. SID

  Nå har vi en glimrende mulighet til å avskaffe russetiden – for godt

 4. SID

  Russ uten buss er nederst på rangstigen, men jeg vil ikke være med

 5. SID

  Det er fullt mulig å tenke alternativt. Slik sparer du penger og miljø i russetiden!

 6. DEBATT

  Noen russ kan, skal og bør ikke få ødelegge inntrykket av resten. Noen journalister må skjønne det.