SiD

Jeg har lurt på hvorfor så mange asylbarn bare forsvinner. Nå vet jeg svaret | Øystein Kolstad Kvalø

  • Øystein Kolstad Kvalø (20)
    Leder i Press

223 barn har forsvunnet, og vi vet ingenting om dem. Vi vet ikke hvor de er, skriver Press-leder Øystein Kolstad Kvalø (20). Foto: radFX / Shutterstock / NTB scanpix / privat

Si ;D-innlegg: En gutt på et asylmottak sa til oss: «Jeg føler Norge har ødelagt hjertet mitt.»

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Se for deg ditt siste år som barn. Om kort tid blir du 18 år. Du gleder deg til å få flere rettigheter og kanskje også noen plikter. Du gleder deg til feiring, gaver og å kjøre bil.

Prøv så å se for deg at dagen du blir 18 år, også er dagen du får beskjed om at du må forlate alt det trygge og stabile i livet ditt for å dra til Afghanistan.

Ikke nok med det, du skal også til en by du aldri har vært i før.

Vi vet ikke hvor de er

Urealistisk, sier du? 47 prosent av de enslige barna som i år har fått svar på sine søknader om asyl, har fått denne beskjeden, ifølge VG. Hvordan hadde du selv egentlig likt å bli kastet ut av landet den dagen du ble 18?

I rapporten «Vi kan ikke reise tilbake» som vi i Press slapp forrige uke, viser det seg at hele 410 enslige asylsøkende barn har forsvunnet i 2017. 223 av dem vet vi ingenting om.

Vi vet ikke hvor de er, hva de er blitt utsatt for eller hvordan de har det.

Samtidig vet vi at en del av barna som forsvinner, blir utsatt for grove rettighetsbrudd og noen ganger menneskehandel eller annen utnytting.

Les også

Asylsøkeren Ehsanullah Ahmadzai (16) skriver: - UDI, hvorfor tror dere at vi kan passe på oss selv i Afghanistan?

Nå vet jeg hvorfor

Jeg har de siste årene lurt på hvorfor forsvinningstallene har økt så kraftig. Hvorfor ser det ut til at stadig flere ungdommer er så redde for å bo på mottak at de heller velger å bo på gaten i Frankrike?

I rapporten til Press har jeg fått svaret: Det er de midlertidige tillatelsene som har ført til så mye redsel at noen ungdommer sier de heller vil dø enn å reise tilbake til Afghanistan.

Jeg skammer meg over at Norge fører en politikk som får barn til å tenke slik!

Den siste tiden har flere politikere fått det til å høres ut som det er tilfeldigheter som gjør at mange barn får midlertidig opphold eller forsvinner fra mottak. Det er helt, helt feil. De økte tallene handler om at politikere helt bevisst har valgt å føre en politikk som skader barn. Jeg skammer meg over å bo i et land som behandler barn så dårlig.

Kan ikke sitte stille

Gang på gang har forskere, mottaksansatte og ungdommer som selv står i en utfordrende situasjon, varslet om at midlertidig opphold er ødeleggende. En gutt sa til oss: «Jeg føler Norge har ødelagt meg og ødelagt hjertet mitt.» Når det er den typen signaler vi får, kan vi ikke sitte stille og se på.

Vi må slutte å sende ungdommer tilbake til Afghanistan, og skal vi få slutt på at barn forsvinner, må vi avskaffe midlertidig opphold med én gang!


Under 21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Interessert i dette temaet? Les også disse:

Les også

  1. UDI-direktør Frode Forfang: - Er det trygt å returnere asylsøkere til Afghanistan?

  2. AUF-er Robert Bjørn til Støre: - O, store leder – glem ikke våre sosialdemokratiske verdier!

  3. Asylsøker Ehsanullah Ahmadzai (16): - UDI, hvorfor tror dere at vi kan passe på oss selv i Afghanistan?

  4. Ingvild (18): Norge vil sende ham tilbake til Afghanistan. I morgen tigger han for livet, i Kabul.

Les mer om

  1. Afghanistan
  2. Asylbarn
  3. Asylmottak