SiD

Vi ønsker en arena der vi kan være oss selv

  • Thea Gandrudbakken (18)
    Thea Gandrudbakken (18)
Det er en grunn til at vi dekorerer bilene slik vi gjør. Det er en kultur, skriver Thea Gandrudbakken (18).

Dere støtter fotball og teater, men bare tanken på oss provoserer dere.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Mange mener at vi såkalte rånere driver med støy, festing og rølp. Jeg mener disse menneskene ikke har selvinnsikt.

Vi forsøker ikke å ødelegge nattesøvnen til din datter på tre år. Vi utøver ikke hærverk eller slåss med andre rånere.

Ja, vi kjører rundt med bassen skrudd til topp. Og ja, det skjer konflikter innad i de ulike miljøene. Men hver gang vi kjører inn i et lite nabolag, skrur vi ned lyden. Og hver gang det skjer en konflikt, løser vi det på en ikke-voldelig måte.

Hvem er vi egentlig?

Hva er en råner? Dumme gutter i løse joggebukser med terninger og wunderbaum i speilet, yrkesfaglige elever eller dropouts?

Det er stereotyper forbundet med rånere. Men vi har et utrolig stort mangfold.

Thea Gandrudbakken (18).

Vi er jenter i kjoler som får toppkarakterer, gutter som er så sjenerte at de så vidt sier noe. Det er folk uten sertifikat, folk som ikke kan noe om bil. Det er mekanikere, barn- og ungdomsarbeidere, sykepleiere og økonomer.

Vi er et fellesskap, og her er alle velkommen. Uansett hvem du er, og hvilken fortid du har. Det er det som er så fint med bilmiljøet.

Vennskap og toleranse

Noen tror rånere er rasister og homofober. Det er totalt bullshit! Jeg har møtt flere utenfor bilmiljøet som har sterke fordommer, enn de som er i det.

Jeg hadde selv en tung periode. Og mine bestevenner, rånerne, var de som stilte opp. De satt og tørket tårene mine og hørte på bekymringene mine. De møtte meg med åpenhet, så meg og klemte meg.

Jeg har lært mye av å være i dette miljøet. Ikke bare om bil, men også om vennskap og toleranse.

Her er Theas vennegjeng samlet.

Det vil alltid være noen som ødelegger rykte til bilinteresserte, som råkjører og vandaliserer. Vi vil ikke bli assosiert med dem. Disse menneskene er kriminelle. Det er disse som vekker 3-åringen din. Det er disse menneskene som skaper slåsskamper.

En egen kultur

Og hva så om bilene ser litt harry ut? Hva så om det er litt høy musikk til tider? Vi må få lov til å følge interessen vår.

Det er en kultur. Terninger i speilet og blinkende lys. Alt dette er symboler for oss. Det er en grunn til at vi dekorerer bilene slik vi gjør. Og jeg vil aldri forstå hvorfor det er ulikt fra å dekorere rommet ditt? Vi vil ikke sitte i en bil som er lik tusenvis av andre.

Vi vil ha vår personlige sone. Med duft du liker. Med setene som føles som skyer under deg. Og musikken som får gleden til å spre seg til fingertuppene.

Vil aldri forsvinne

Vi føler oss utestengt av samfunnet. Dere kjøper lodd av korpset og gir penger til de lokale fotballagene. Men at vi bare finnes, gjør dere provosert.

Likevel vil rånerne aldri forsvinne. Dere kan gjøre alt dere vil. Sette opp bommer, stenge parkeringsplasser og øke bompengene. Dere vil aldri bli kvitt oss. Vi vil alltid kjempe for interessen vår.

Vi ønsker ikke en kamp. Vi ønsker en arena der vi kan få lov å være. Der vi kan være oss selv og holde på med interessen vår.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Bil
  2. Kultur
  3. Vennskap