SiD

«Kom igjen, bare én slurk! Er dere kristne, eller?»

  • Amalie Lereng
    Amalie Lereng
    Si ;D-ansvarlig
For Anne Thi Håndlykken, Frida Nikoline Solsdatter Hoff og Anniken Nalum Sølyst er det solo som gjelder i russetiden. – Vi har det like gøy som alle andre, sier de.

Til tross for at stadig flere ungdommer velger en edruelig livsstil, har langt fra alle har forståelse for at Frida, Anniken og Anne Thi velger å være Edruss.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Den røde vanen kan se ut som hvilken som helst annen russevan når den kjører rundt i Oslos gater med vinduene nede og musikken på full guffe. Men dersom man ser litt nærmere, vil man oppdage logoen «Edruss» klistret på panseret sammen med vanens navn «Ridin' Solo».

Ja, som i brusen.

Fra anlegget strømmer Jason Derulos låt «Ridin' solo», og inni sitter tre energiske russejenter. Helt edru, vel å merke. Det skal de være hele russetiden.

– Mange sier at russetiden bare er å drikke alkohol. Men for oss handler det mest om at vi er ferdige med skolen, sier Anniken Nalum Sølyst (18).

— Mange tror vi er kristne

– Mange tror vi er kristne og religiøse fordi vi ikke velger å drikke og spør oss: «Drikker dere ikke? Er dere kristne eller?». Noen er jo selvsagt det, men det er i alle fall ikke jeg. Jeg er avholds, og har alltid hatt den innstillingen, sier Frida Nikoline Solsdatter Hoff (18).

Ifølge forsker Hilde Pape ved Statens institutt for rusmiddelforskning gjør stadig flere ungdommer som jentene og velger en edruelig livsstil. Ungdom debuterer senere med alkohol og drikker vesentlig mindre enn ved tusenårsskiftet.

Les også:

Les også

– De ungdommene som drikker, drikker mer enn før

– Det er en utvikling som har skjedd over tid, og som trolig dreier seg om noen dypere endringer i ungdomskulturen. Å være avholdsungdom er derfor ikke så uvanlig i dag som det var før, og det handler jo åpenbart ikke om at kristendommen har spredd seg, sier hun.

Støttet av to direktorater

Edrussen er et prosjekt satt i gang av avholdsorganisasjonen Juvente i 2012, og siden den gang har prosjektet vært i vekst. I dag disponerer Edrussen fem russebiler spredt over Sør-Norge, og de har egen russelåt.

Prosjektet blir støttet med 700.000 kroner av Helsedirektoratet og 150.000 kroner av Politidirektoratet, og i år har 400 registrert seg som Edruss.

– Men dette er bare de som har skrevet under hos oss på at de skal tilbringe russetiden sin edru. Tallet på edru russ på landsbasis er sannsynligvis mye, mye høyere, sier leder i Juvente, Maria Elizabet Aspen.

Les også:

Les også

Må vi absolutt drikke oss fra sans og samling for å skape minner?

Hun kjenner godt til manges oppfatning om at det å være avholds henger sammen med religion.

– Men både gjennom medlemsmassen i organisasjonen vår og gjennom de som underskriver på å være Edruss, ser vi at det overhodet ikke trenger å være noen sammenheng mellom religion og det å være avholds. Årsakene er like mange som det er avholdsmennesker, sier hun.

Det er flere av årets 400 Edruss som drikker alkohol ellers, selv om de har valgt å holde seg unna i russetiden. Men ifølge jentene er det mange som ikke tør.

Blir ertet for å være edru

– Flere har kommet og sagt til meg at hadde det ikke vært så høyt drikkepress, så hadde de også vært Edruss, sier Frida og får støtte av venninnene.

– Drikkepresset er veldig stort. Noen fører nærmest koppen sin opp i munnen vår og sier: «Kom igjen, da, det er jo bare én slurk». Det er ikke rart mange gir etter for presset, sier Anniken.

Selv om alkoholforbruket blant ungdom går ned, har det ikke bare vært enkelt for jentene å være edru i russetiden. Til tross for at de aller fleste møter dem med respekt, forteller de om flere ubehagelige episoder.

Les også:

Les også

Hva er det med bussruss - og hvorfor er det ingen som sier ifra?

– Jeg er blitt plaget mye på skolen. Flere sier at jeg ikke er russ hvis jeg ikke drikker, og den ene russeknuten spandere uendelig med solobokser på meg for å understreke at jeg er edruss. Men jeg har personlighet til å si ifra om at det ikke er greit, selv om jeg blir lei meg. Knuten ble heldigvis fjernet, sier Anne Thi Håndlykken (18).

– Når vi har vært på treff, har det hendt at noen har kommet og tømt alkohol utover bilen vår, men det er sikkert bare fordi de er misunnelige fordi vi har best musikkanlegg, spøker jentene.

Er med på det samme som andre

De er opptatt av å få frem at de er med på det samme som andre russ.

– Mange tror at vi bare ligger hjemme på sofaen og spiller Ludo og snakker om at vi er edru. Men når vi har vært på treff, så er det jo vi som lager mest liv. Forskjellen er bare at vi tør å gjøre det vi vil uten å være fulle, sier Frida.

Frida, Anniken og Anne Thi presiserer at de på ingen måter har noe imot de som velger å drikke alkohol i russetiden.

– Vi hadde aldri vært russ hvis vi ikke respekterte andres valg om å drikke alkohol. Vi er avholds for oss selv, ingen andre, sier jentene.