SiD

Madeléne (22): Politikere, hva vil dere gjøre for at færre ungdommer skal slite psykisk?

  • Charlotte Oliversen
    Journalist
  • Amalie Lereng
    Si ;D-ansvarlig

Så mye som én av fem norske ungdommer oppgir at de har psykiske plager. Madeléne Leidland (22) er én av dem.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Hver dag frem mot valget skal Si ;D-redaksjonen finne ut hvilke konkrete løsninger politikerne har på de fem temaene vi får inn flest innlegg om fra norske ungdommer. Først ut er psykisk helse. Se video øverst i artikkelen.

I juni i år skrev Madeléne Leidland et innlegg til Si ;D, hvor hun beskriver hvordan hun over mange år har målt seg selv og sin egen verdi i prestasjoner.

— Helt siden barneskolen har skoleprestasjoner vært viktige for meg. Da får man en karakter, et tall på hvor god man er. Målet mitt har alltid vært å være i de øvre delene av skalaen, og jeg har til en viss grad klart det, sier Leidland, som i dag studerer til å bli lektor.

Møt Madeléne og finn ut hva politikerne mener i videoen øverst i artikkelen.

CV-en er for full

Madelene Leidland (22) mener det stilles altfor høye krav til dagens ungdom.

I tillegg til studiene har hun vært opptatt med jobb og frivillige verv, som har resultert i at CV-en hennes rett og slett er for lang. Ifølge en regel hun har hørt, skal den nemlig ikke overskride to A4-sider. Men i fjor høst sa det stopp.

­– I forkant av det var det en periode hvor jeg sov veldig mye, ble veldig usosial, var i dårlig humør og sluttet å forholde meg til veldig mye. Så sa det bare stopp. Jeg knakk helt sammen. Jeg skjønte ingenting av hvor jeg var. Jeg ble veldig irrasjonell, forteller Leidland.

Les Madelénes innlegg her:

Les også

Når er det alvorlig nok?

Åpenhet er nøkkelen

Hun har aldri vært opptatt av å få noen spesiell diagnose, men opplever at det å være åpen om motgangen har vært til stor hjelp.

— Jeg opplever at det er veldig tabu å snakke om at man ikke har det bra. Jeg tror åpenhet er nøkkelen til ganske mye, og da er det noen som faktisk må være åpne, sier Leidland, som har det mye bedre i dag, selv om hun fremdeles kjenner fjorårets smell på kroppen.

Så mye som én av fem ungdommer oppgir å ha psykiske plager. Leidland tror ikke det er uten grunn at generasjonen hennes har fått kallenavnet «generasjon prestasjon»

— I dagens samfunn blir man målt og testet på alle mulige arenaer. Særlig skole, jobb og fotballbanen. Man skal være en god venn, kjæreste, sønn, datter. Du skal være god på alle områder, mener Leidland.

— Det er en veldig flink generasjon som vokser opp nå. Jeg tror det blir litt for mange krav. Man må stille krav, men ikke uoppnåelige krav, slik det er nå, sier hun.


Madelénes spørsmål til politikerne er:

Hvilke hovedtiltak vil dere gjøre for at færre ungdommer skal slite psykisk?

NB! Partilederne har fått 20 sekunder på seg til å svare så konkret som mulig.

Senterungdommen:

Erling Laugsand, leder i Senterungdommen.

— Vi vil ha en mer praktisk skolehverdag, slik at flere elever får kjenne på mestringsfølelsen og at de lykkes i skolen.- Vi vil bedre skolehelsetjenesten med særlig flere skolepsykologer, som har utdannelse og kompetanse til å takle det med psykiske vansker.

Rød Ungdom:

Linn-Elise Øhn Mehlen, leder i Rød Ungdom

— En av tingene som bidrar mest til at ungdom blir syke, er det skadelige skjønnhetspresset. Derfor vil vi merke retusjert reklame.- I tillegg vil vi kutte i ventetidene til psykolog for ungdom.

Kristelig Folkepartis ungdom:

Emil André Erstad, leder i Kristelig Folkepartis Ungdom.

— Vi må sette inn innsatsen der ungdom er. Derfor må vi få inn livsmestring i skolen.- Vi vil ha mobbeombud i alle fylker og de fleste kommuner.

— I tillegg vil vi ha flere lærere og flere psykologer i skolen.

Fremskrittspartiets Ungdom:

Atle Simonse, leder i Fremskrittpartiets Ungdom.

— Satse mer på helsesøstre og at kontorene deres er åpne lenger. Det har regjeringen gjort gjennom å gi 400 millioner kroner ekstra til helsesøstre.- Redusere presset i skolen gjennom å gjøre den mer motiverende.

— Det gjør du med flere valgfag, valgfritt sidemål og å slippe andre fremmedspråk, slik at du kan konsentrere deg om det du har lyst til å lære.

Grønn Ungdom:

Anna Kvam, talsperson i Grønn Ungdom.

— Skolehelsetjensesten må bli bedre. Vi må ha flere helsearbeidere og psykologer på skolene.- Merke retusjert reklame.

Arbeiderpartiets Ungdomsfylking:

Mani Hussaini, leder i Arbeidernes Ungdomsfylking.

— Det viktigste vi gjør er å ansette flere helsesøstre på de videregående skolene, slik at døren alltid er åpen når du har en kjip dag.- Vi må ha flere lærere som kan se hver enkelt elev, slik at du får tilpasset opplæring og læreren kan hjelpe deg om du har et problem.

Unge Høyre:

Kristian Tonning Riise, leder i Unge Høyre,

— Ungdom bruker mest tid på skolen, derfor må vi styrke skolehelsetjenesten.- Vi må få inn flere skolehelsesøstre og flere skolepsykologer.

Unge Venstre:

Tord Hustveit, leder i Unge Venstre.

— Vi ønsker flere helsesøstre på skolene og skolepsykologer på alle skoler.- Vi vil også styrke de distriktspsykiatriske senterne, slik at de som har psykiske plager kan få hjelp fort.

Sosialistisk Ungdom:

Nicholas Wilkilson, leder i Sosialistisk Ungdom.

— Vi må ha en helsesøster på hver eneste skole med åpne armer hver eneste dag.- Anoreksi er den tredje største dødsårsaken blant unge jenter. Det er et skjønnhetspress uten like. Vi vil merke all retusjert reklame og få skjønnhetspresset bort fra hverdagen!

Vil du lese mer om ungdom og psykisk helse? Dette innlegget ble veldig godt lest tidligere i år og anbefales på det varmeste av Si ;D-redaksjonen:

Les også

«Sykdommen min er noe vi aldri snakker om. Den blir gjemt bort. Den er hysj hysj»

Se alle episodene i valgserien her:

Episode 1 — #Psykisk helse:

Les også

Madeléne (22): Politikere, hva vil dere gjøre for at færre ungdommer skal slite psykisk?

Episode 2 — #Flyktningkrisen:

Les også

Rohan (23) flyktet til Norge som tiåring. Nå spør han: - Hvordan vil politikerne møte flyktningkrisen?

Episode 3 — #Lekser:

Les også

- Jeg skulle ønske jeg hadde mer tid til familien min

Episode 4 — #Mobbing:

Les også

- Jeg ble sparket og slått mens jeg lå på bakken

Episode 5 — #klima:

Les også

  1. - Det betyr alt for meg om dere trykker innlegget mitt om klima

  2. Karoline Steen Nylander (19): Ja, jeg gråter en elv, Proteinfabrikken!

  3. Jeg hater bursdagen min

  4. Kalt selvopptatt fordi jeg hadde angst