SiD

Rådgiver: - Slapp av og senk skuldrene

 • Kamilla Amundsen Willix

– Det er mor som definitivt påvirker elevene mest. Far er en god nummer to, deretter følger søsken og venner. Foreldre har gjerne klare meninger om at elevene bør velge studiespesialiserende med realfag for å ha «alle muligheter åpne», sier rådgiver Børt-Erik Berntsen. Kamilla Willix

Rådgiver Børt-Erik Berntsen (45) forteller om de beste tipsene før det store videregåendevalget.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

– Elevene som kommer til meg blir stadig mer opplyste og velinformerte, men det er viktig å senke skuldrene og slappe av litt, mener rådgiver Børt-Erik Berntsen (45) ved Lambertseter videregående i Oslo.

Han tror det aller viktigste er å snakke med andre og bruke tid på gode nettsider. Der kan du blant annet ta flere interessetester og få en liten pekepinn på hva som kan passe for deg.

Lag også en plan b

Han forteller at de aller færreste av elevene som banker på døren til kontoret hans, faktisk har en krystallklar plan for hva de vil med fremtiden. Han råder alle elever til å lage seg en plan b også, det er nemlig ingen garanti for at førstevalget er riktig eller at du faktisk kommer inn på den skolen du vil.

– Velger du tre år med studiespesialiserende, må du huske på at du binder deg til seks år med teori. Etter videregående er det minimum tre år med høgskole— eller universitetsstudier som står for tur. Dette passer ikke for alle.

Les kommentaren: Det ordnet seg

Hans siste oppfordring er enkel:

– Stå for valget du har tatt, også om ikke alt er tipptopp hele tiden. Og avdramatiser litt; har du valgt aldeles feil er det fullt mulig å bytte linje på et senere tidspunkt, forsikrer Berntsen.

Relevante artikler

 1. SID

  Prøvefokuset øker på skolen, mens motivasjonen min synker

 2. NORGE

  De er håndplukket til Talentsenteret for realfag. Nesten 1000 elever søkte.

 3. SID

  Min drøm for skolen er at fritt skolevalg blir enda friere

 4. SID

  Fraværsgrensen: Kampen vår fortsetter | Maria Igland (17)

 5. SID

  Kunnskapsminister, du må ikke juble for høyt

 6. SID

  Jeg forstår ikke problemet med fraværsgrensen | Nina Joakimsen