Sophie Elise (20): «Jeg tror jeg blir tatt mer seriøst nå som jeg formulerer meg bedre»

Jeg får noen stygge kommentarer, men det bryr jeg meg ikke om, sier Sophie Elise (20).

Si ;D: Mye av Sophie Elises (20) rosablogging er blitt erstattet av innlegg om klima, flyktningkrise og netthets. - Interessant hvis hun beholder lesertallene, sier sosiolog og forsker på Internett, Jan Frode Haugseth.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Harstadværingens blogg er en av Norges mest populære, med nærmere 50.000 lesere.

Siden 2011 har hun blogget om blant annet mote, trening og sminke. Slike innlegg er fortsatt å finne på bloggen, men i det siste har hun også publisert innlegg som vitner om et brennende samfunnsengasjement.

— Jeg har alltid engasjert meg for politikk og samfunnet, men nå har jeg truffet bedre med innleggene mine, sier Sophie Elise Isachsen til Si ;D.

Hvorfor det?

— Jeg har skrevet om aktuelle temaer som engasjerer. Jeg har også blitt eldre og flinkere til å ordlegge meg. Jeg tror jeg blir tatt mer seriøst nå som jeg formulerer meg bedre, og det er mer tyngde i det jeg skriver.

De siste månedene har 20-åringen gått hardt ut mot nettroll og de som har kritisert at Norge tar inn syriske flyktninger.

— Jeg skriver om det som treffer meg. Ofte noe jeg har diskutert med venner og familie først. Ting som provoserer meg, motiverer meg til å skrive, for eksempel folk som er veldig trangsynte. Et eksempel er debatten om flyktningene. Det provoserer meg veldig når folk har egoistiske grunner til å si det de sier, og argumenterer for egen grådighet. Det engasjerer meg!

Se hvordan Sophie Elise engasjerte seg for miljøet:

Ikke unik forandring

Jan Frode Haugseth, sosiolog, forsker på internett og førstemanuesis ved Høgskulen i Sør-Trøndelag, sier at Sophie Elises forandring ikke er unik, men heller ikke vanlig blant bloggere.

— Mange blogger legges ned når besøkstallene synker, bloggerne går lei. Jeg har sett før at bloggforfatterne trekker inn nye temaer og komplekse spørsmål etter hvert, før blogginnleggene blir færre. Det er godt mulig at Sophie Elise kan beholde de høye lesertallene i en stund til hvis hun spiller kortene sine riktig. Hvis hun beholder tallene, er det interessant.

Når unge vender blikket fra seg og sitt og utover mot verden, er det typisk å rette den mot urettferdighet og klima, sier sosiolog Jan Frode Haugseth.

Haugseth understreker at flere bloggere går gjennom den samme modningsprosessen som Sophie Elise.

— Bloggere blir også eldre. Rosabloggere starter ofte i veldig ung alder, og alle gjennomgår en modning når de blir eldre. Spørsmålet er hvordan dette skal uttrykkes på bloggen. Noen legger ned de gamle bloggene og lager nye. Som mange unge som kommer i 20-årene, er Sophie Elise opptatt globale og viktige spørsmål. Når unge vender blikket fra seg og sitt og utover mot verden, er det typisk å rette den mot urettferdighet og klima. Dette ser vi også på universiteter, høyskoler og hos mange andre unge.

Drar Sophie Elise fordel av sin allerede store leserskare?

— Absolutt! Hvis man er på toppen av blogglistene, har man en maktposisjon. Det er lettere å få nye lesere, og lettere å beholde de trofaste følgerne. Sophie Elise kan klare å holde seg på toppen på tross av at hun forandrer seg. Hun treffer mange unge med det nye innholdet også.

Med Statsministeren på TV

Sophie Elise har også engasjert seg for miljøet på bloggen, og sist søndag fikk hun delta under NRKs TV-aksjon som samlet inn penger til regnskogen.

— Når jeg får prate etter statsministeren på NRK1 under TV-aksjonen, snakke på Aftenpostens klimakonferanse og holde foredrag, merker jeg at min stemme har noe å si, og at jeg blir tatt mer seriøst. Jeg får noen stygge kommentarer, men det bryr jeg meg ikke om.

- Flere av leserne våre mener du selv har bidratt til å skape kroppspresset du beskrev i innlegget "Jeg er ikke bra nok for Instagram". Hva tenker du om det?

— Jeg har nok bidratt litt. Alle "bidrar" om man ser ut på en viss måte, og det synes jeg er leit.

Les innlegget Sophie Elise fikk kritikk for:

Les også

Jeg er ikke bra nok for Instagram 

– Hva er ditt tips til Si ;D-lesere og debattanter som vil skrive om seriøse temaer?

– Jeg anbefaler å skille mellom å skrive politisk korrekt og det å skrive personlig. Jeg velger det siste. Jeg har ingenting å vise til når det kommer til kompetanse, men det er min mening som kommer ut. Sett deg inn i saken på forhånd, se flere sider av saken og så kan du skrive det du tenker og mener.

Hvordan ser bloggen din ut om ti år?

— Jeg skal fortsette som jeg gjør. Hvordan bloggen utvikler seg, avhenger av hvordan jeg utvikler meg med alderen. Jeg vil ikke legge en plan og regissere hvordan bloggen skal se ut fremover, jeg tar det som det kommer!

Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid)