SiD

Hvorfor var det så ekkelt å høre foreldrene sine ha sex? Er jeg forelsket i venninnen min? Er det vanlig å ha sex før man er 16 år?

Helsesøster Anne Bentzrød og sexologisk rådgiver og sykepleier Anders Røyneberg svarer i spalten Sex, psyke og ungdomsliv.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
Det at foreldrene dine har sex, er et tegn på at de fremdeles liker og har gode følelser for hverandre, skriver Anders Røyneberg i svar til gutt (14).

Jeg overhørte foreldrene mine ha sex. Det er noe av det verste jeg har opplevd!

Hei. Jeg holdt på å sovne, men plutselig hørte jeg et åååhhh fra mamma og pappa sitt rom. Jeg holdt pusten imens jeg lyttet. Jeg trodde først de kysset, men kom på at de hadde sex! Det er bare forferdelig. Hvorfor synes jeg det er så ekkelt? Noe av det verste jeg har opplevd.

Gutt (14)

Mennesker har sex av flere grunner: blant annet for å få barn, men stort sett har vi sex fordi det er godt. Det er også en måte å vise at en er glad i kjæresten sin.

Det at foreldrene dine har sex er et tegn på at de fremdeles liker og har gode følelser for hverandre.

Jeg tror mange på din alder vil oppleve at sex kan være noe rart og ekkelt

Jeg tror mange på din alder vil oppleve at sex kan være noe rart og ekkelt, iallfall når en tenker på at egne foreldre har sex, eller som mange synes er enda rarere, at besteforeldre fremdeles har sex! Det er forståelig at du reagerer litt når du har oppdaget dette.

Kanskje du kan forsøke å tenke at du er heldig som har foreldre som viser kjærlighet og tiltrekning til hverandre? At det egentlig er et godt tegn, fordi det viser at de har det bra sammen og har en god helse.

Blir det plagsomt, kan du jo hinte og si noe om at du hørte lyder i natt.

Eventuelt kan du banke litt forsiktig i veggen om det skjer igjen. På den måten forstår foreldrene dine at du er våken og kan ta hensyn til deg.

Etter hvert som du blir eldre, vil du nok synes dette med sex blir mer interessant og spennende, men det er helt ok å tenke at det fremdeles kan være rart der du er i livet nå.

Vennlig hilsen Anders


Sex med spiral

Er spiral så trygt at man kan ha sex uten kondom? Kan jeg bruke spiral når jeg bare er 17 år, og hva koster det? Har hatt sex før, men bare med kondom.

Jente (17)

Spiral gir veldig god beskyttelse mot graviditet. Både hormonspiral og kobberspiral kan brukes selv om du bare er 17 år. Hormonspiral er aller sikrest, og den gjør også at du vil ha mindre menstruasjonsblødninger og en trygg prevensjon i inntil fem år.

Helsemyndighetene anbefaler langtidsvirkende prevensjon, spiral og p-stav, og disse er inkludert i refusjonsordningen.

Det betyr at for deg som er 17 år, vil de være gratis.

Du kan få resept av lege, helsesøster eller jordmor og få satt inn spiral gratis på en helsestasjon for ungdom.

Spiral beskytter ikke mot kjønnssykdommer

Spiral beskytter ikke mot kjønnssykdommer. Vi anbefaler dere å bruke kondom frem til du og partner har testet dere for SOI (kjønnssykdommer).

All hormonell prevensjon kan ha bivirkninger. Du får informasjon om virkning og eventuelle bivirkninger av den som skriver ut resept til deg.

Vennlig hilsen Anne


Er det vanlig å ha sex før man er 16?

Er det vanlig å ha sex før man er 16? Jeg skjønner ikke hvorfor, men vil prøve fordi jeg er veldig forelsket. Det er også mye press, så man må egentlig ha det.

Gutt (14)

Hvis du opplever mye press til å ha sex, så er jo ikke det greit.

DU bestemmer ha DU vil!
Det er mye mer uvanlig enn vanlig å ha samleie med en annen før man er 16 år.

Tidligere undersøkelser viser at cirka 20 prosent av gutter har hatt det.

Mange utforsker sex på andre måter først: blant annet kyssing og gjensidig beføling og onanering før de har samleie.

Gjennomsnittsalderen for å ha sitt første samleie er rundt 18 år for gutter. Mange er kanskje, som deg, forelsket, opptatt av sex, kjenner seg kåt og lurer på eller ønsker å prøve.

Mitt råd til deg er at du tar ting i ditt eget tempo og ikke gjør noe på grunn av press eller andres «skryt».

Å utforske egen kropp og lære seg hva som gir god nytelse for deg alene er en god start på å ha sex. I tillegg håper jeg du greier å nyte forelskelsen, flørte og ha det hyggelig med den du er forelsket i.

Ikke gjør noe på grunn av press eller andres «skryt»

Husk også at seksuell lavalder i Norge er 16 år. Det er to hovedgrunner til at vi har denne lovbestemmelsen:

Den ene er at loven skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne.

Den andre grunnen: Å beskytte barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Sex bør være en positiv opplevelse for dem som er involvert og ikke bli en vanskelig følelsesmessig opplevelse. Sex kan også få alvorlige konsekvenser som graviditet eller SOI, kjønnssykdommer, dersom man ikke tar ansvar og beskytter seg.

Vennlig hilsen Anne


Er jeg forelsket i venninnen min?

Hei. Jeg er altså så glad i venninnen min at jeg lurer på om jeg er lesbisk. Jeg har lyst å være med henne hele tiden, jeg vil henge med henne og sove med henne. Vi har en helt spesiell «connection», og vi snakker om absolutt alt. Jeg lurer på om jeg er lesbisk. Hva tror du?

Jente (13)

Så heldig du er som har en venn du er så glad i. Det høres godt og trygt ut å ha en du kan snakke med alt om.

Noen ganger er det vanskelig å skille vennskapelige følelser og følelsen av å være forelsket.

Noen ganger er det vanskelig å skille vennskapelige følelser og følelsen av å være forelsket

Andre ganger blander disse følelsene seg, og det er helt fint, men kan være forvirrende. Det viktigste er uansett at du har det bra med deg selv og venninnen din.

Du spør om du er lesbisk. Dette vet kun du svaret på, og det kan det ta tid å finne ut av.

Noen finner ut hvem og hva de tiltrekkes av i ung alder, andre noe senere i livet.

Det du forteller om, er helt normalt og vanlig for personer på din alder. Jeg tenker du er ung og i en fase hvor du skal finne ut av ting. Kjenn etter hva som er rett for deg.

Du kan forsøke å lukke øynene og kjenne etter signalene fra kroppen din. Når du tenker på dette med forelskelse, følelser og kanskje sex, hvem er det du tenker på og fantaserer om? Er det jenter, gutter eller begge deler?

Klarer du å lytte til kroppens signaler og forstå hva følelsene dine forteller deg, vil det bli lettere for deg å finne svaret. Lykke til!

Vennlig hilsen Anders


Lurer du på noe om sex, psyke eller ungdomsliv? Send inn spørsmålet ditt her.


Her ser du forrige ukes Sex, psyke og ungdomsliv-spalte:

Les også

Er jeg unormal hvis jeg ikke er lykkelig? Krever jenter at gutter skal barbere seg nedentil? Hvordan kjennes en orgasme ut?

Les mer om

  1. Si ;D
  2. Ungdom
  3. Kjærlighet
  4. Sex
  5. Forelskelse
  6. Prevensjon