SiD

Hurra for skamløse jenter som står frem! Nå tør jeg også.

  • Amina H. Bile (17)
Jeg er en jente i en vestlig verden, men jeg har ikke kastet muslimske og somaliske verdier på døren. Jeg har bare et bredere syn på verden, skriver Amina Bile (17).

Si ;D-innlegg: Det er en viss risiko i å skrive om dette, men det er en risiko jeg er villig til å ta.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Dette innlegget er en oppfølging av debatten Nancy Herzog Sofia Srour startet på Si ;D om æreskultur og skamløse minoritetsjenter.


Jeg skjelver og smiler av lettelse. Skamløse arabiske jenter har løftet frem en realitet hos mange jenter: Sosial kontroll.

En kontroll, særlig i muslimske miljøer, som styrer jentenes liv, som hindrer meg i å tale fritt og gjøre akkurat slik jeg vil, når jeg vil det.

Det varmer sjelen at to jenter fra samme kultur som meg snakker som de gjør og stolt kaller seg selv feminister. Det er bittersøtt å vite at det ikke bare er jeg som opplever dette.

Det betyr at det er på høy tid med endring.

Jeg er blitt stirret stygt på

Jeg har vært forsiktig med å si til mor og far hva jeg virkelig og tenker og føler, for det stemmer ikke alltid med deres syn på livet. Men nå er det min tur.

Det er en viss risiko i å skrive om dette, men det er en risiko jeg er villig til å ta. For om Sofia og Nancy kan, hvorfor kan ikke jeg?

Jeg har begynt å engasjere meg i ungdomspolitikken. Jeg er stolt feminist, og jeg er en av de skamløse jentene som endelig tør.

Jeg har vært nervøs for hva enkelte av mine foreldres venner vil tenke om de så meg snakke med noen som ikke er av somalisk eller muslimsk bakgrunn.

Jeg er til og med blitt bedt om å droppe mine etnisk norske venner for å tilfredsstille et miljø jeg hverken er delaktig eller helt enig i.

  • Møt Bile, Herz og Srour i ukens Si ;D-podkast, hvor de diskuterer tematikken . Hør med ett klikk her:

Jeg har måttet tie

Dette går igjen hos mange. Frykten for å bringe skam til familiens navn og ære har hindret meg i å delta i det norske samfunnet.

Jeg har måttet tie om mitt politiske ståsted, blant annet om feminisme, som ofte mistolkes blant noen av muslimene jeg kjenner.

Jeg går med hijab, jeg er somalisk og muslim. Jeg har formet min religion slik jeg har tolket den.

Jeg bringer ingen skam, for det er ingen skam i å ha meninger

Jeg forstår at det er problematisk for enkelte, men jeg skal ikke være redd for å tråkke på noens tær lenger. Det er nok nå.

Jeg bringer ingen skam, for det er ingen skam i å ha meninger. Mitt kjønn og min kultur definerer ikke hvem jeg er.

Jeg har vært redd

Jeg har vært redd for å bli sett med en kompis. Om enkelte av min fars venner så det, ville de kanskje ha antatt det verste og kalt meg en hore.

Jeg har vært redd for å gå med bukse. Om enkelte av min mors venner så det, ville jeg vært vestlig – et ord med bismak i flere muslimske miljøer.

Å være vestlig er nesten å være vantro .

Jeg er en jente i en vestlig verden, men jeg har ikke kastet muslimske og somaliske verdier på døren. Jeg har bare et bredere syn på verden. Det skammer jeg meg ikke for.

Det er en ukultur i vårt miljø om å trekke ned jentene våre

Jeg er takknemlig. Jeg har ytringsfrihet og religionsfrihet.

Friheten folk har til å kle av seg, er den friheten jeg har til å kle meg i hijab. Friheten til å konvertere til en annen religion, er den samme friheten jeg har til å forme Islam slik jeg selv har tolket den.

Jeg har vært heldig

Ofte minner jeg meg selv på at jeg har vært heldig. Min mor er et prakteksempel på en integrert, smart kvinne. Hun forteller meg stadig at jeg skal ta det gode fra norske og muslimske verdier og legge igjen det dårlige.

Dessverre har ikke mange en slik mor som jeg har.

Det er en ukultur i vårt miljø om å trekke ned jentene våre, som blir beskyttet i religionens navn selv om det ikke er riktig. Dette må vi snakke mer om, som Nancy Herz og Sofia N. Srour gjør nå. Jeg er evig takknemlig for deres mot, for det har åpnet dører for så mange.

Takk for at dere er skamløse, visst pokker er jeg det også.


Møt Bile, Herz og Srour i ukens Si ;D-podkast, hvor de diskuterer tematikken! Hør den med ett klikk her:

Du kan abonnere på podkasten i iTunes, søke på Aftenposten i din podkast-app.


Vi anbefaler også disse innleggene på det varmeste!

Les også

  1. Innlegget fra Nancy Herz som startet debatten: «Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå»

  2. Her svarer Sofia Srour på Herz' innlegg: Om det å være vestlig er synonymt med å være fri, så er jeg vestlig – og stolt av det

  3. Fathia Mahmoud (23) skriver om samme tematikk: Kjære innvandrerjente: Det finnes ingen ære. Det er noe som er oppfunnet for å kontrollere deg.

  4. Denne må du lese! Iqra Mahboob (18): Det brenner i våre moskeer. Og brannen er forårsaket av ingen andre enn oss selv

Hør flere podkaster!

Hvorfor faller jenter som Noora for badboys som William? Er det virkelig sånn at unge jenter har en tendens til å falle for bad boys, eller er det en myte? Vi diskuterer!

Gåruss, bussruss — ingen russ?

— Man vil ha en buss som blir husket, sier russ Daniel Foss Torgunrud. Han har Europas største buss, og sammen med en campingvognruss, en gåruss og en som har valgt ikke å være russ i det hele tatt, gjester han ukens podkast.

Hør podkasten med ett klikk her:

Les også

Her kan du høre alle Si ;D-podkastene!

Du kan også abonnere på podkasten i iTunes eller søke på Si ;D i din podkast-app.

Følg Aftenposten Si ;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid).

Les mer om

  1. Kvinner
  2. Skam og ære