SiD

Høyre hoppet inn i en åpenbar krenkefelle. Det er flaut | Tage S. Jensen

 • Tage S. Jensen (21)
  Tage S. Jensen (21)
  2. nestleder, Akershus Unge Høyre.

Når Høyre og KrF ukritisk lar enkle overskrifter definere utgangspunktet for samfunnsdebatten, bidrar de til å sette grupper opp mot hverandre gjennom falske motsetninger, skriver Tage S. Jensen (21), 2. nestleder Akershus Unge Høyre. Foto: Skjermdump fra Facebook

La oss ikke ty til enkel populisme.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Det er nesten blitt gjort til egen juletradisjon å hevde at julen er truet. «Selvfølgelig skal det være lov å si julemat og juleball!» proklamerte Høyre i et Facebook-innlegg 2. desember.

Ikke bare var utgangspunktet for påstanden feil, men Høyre tilhører nå samme selskap som Human Rights Service (HRS) og Resett. Dette er et juleselskap Høyre bør forlate ved første anledning.

Gikk i krenkefellen

For det første finnes det ikke belegg for påstanden om at julen er under press, snarere tvert imot. Allerede i september begynte butikkene å selge julebrus og juledekorasjoner, og overalt kan en se julelys, juletrær og julenisser. Dermed er svaret på spørsmålet om at julen er truet åpenbart nei.

Tage S. Jensen (21), 2. nestleder Akershus Unge Høyre Foto: Privat

Utgangspunktet for Høyres påstand var «nyheten» om at en skole i Seljord hadde byttet ut ordene «julemat» og «juleball» med henholdsvis «tradisjonsmat» og «ball». Realiteten viste seg å være en helt annen.

Likevel gikk Høyre rett i krenkefellen.

Partiet tok ikke engang kontakt med skolen for å få påstanden bekreftet. Det gjorde heller ikke KrF-leder Kjell-Ingolf Ropstad som publiserte følgende på Facebook: «Dette blir for dumt. I Norge feirer vi jul. Enig?»

Polariserer debatten

Selv om Høyre ikke eksplisitt nevner innvandrere i sitt innlegg, maler partiet en virkelighet der den norske kulturarven er under press som følge av multikulturelle strømninger i samfunnet. Selv om det trolig ikke var intensjonen og partiet sier de har tatt selvkritikk, gjør det ikke saken mindre alvorlig.

Til nyheten om skolen i Seljord kommenterte HRS at «skolelederne legger seg flate for islamister», og Resett-kommentarer skrev at «sensitive muslimer må deporteres».

Høyre publiserte innlegget 2. desember. Foto: Facebook

Når Høyre og KrF ukritisk lar enkle overskrifter definere utgangspunktet for samfunnsdebatten, bidrar de til å sette grupper opp mot hverandre gjennom falske motsetninger. Den offentlige samtalen ødelegges, og debatten blir mindre nyansert og mer polarisert.

Høyre retter ofte kritikk mot dem som lar seg krenke av alt og ingenting, men hoppet nå tankeløst rett inn i en åpenbar krenkefelle. Det er flaut. Det går litt trått med Høyre og de andre borgerlige partiene om dagen, men å ty til enkel populisme er aldri en god løsning.


Les også

Høyre må ta kampen for norsk EU-medlemskap | Emma Erlandsen

Les også

Regjeringen ser ikkje viktigheita av språk | Dordi Boksasp Lerum

Les også

Aftenposten mener: Pinlig julefarse fra Høyre


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Les mer om

 1. Jul
 2. Høyre (H)
 3. Kjell Ingolf Ropstad

Relevante artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Høyre skapte bråk med Facebook-post om jul. Nå tar de selvkritikk.

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Kulturministeren om julebråket: – Helt håpløst

 3. SID
  Publisert:

  Høyres forslag vil bidra til en vanskeligere skolehverdag

 4. SID
  Publisert:

  Høyre må ta kampen for norsk EU-medlemskap

 5. SID
  Publisert:

  Jeg holdt selv på å droppe ut av videregående. Vi trenger endring.

 6. SID
  Publisert:

  Venstresiden vil gjøre 200.000 nordmenn arbeidsløse