Kong Harald: «Jeg vet mange unge føler de ikke strekker til»

Norges fremtid er i gode hender, mener kong Harald. Samtidig er han bekymret for det stadige presset ungdom utsettes for.

– Vi alle er jo gode nok i oss selv, så lenge vi gjør vårt beste. Vi kan ikke forlange mer enn det, sa kong Harald da han tok imot Maria Skage El-Yousef (17), Gjermund Clausen-Bekkelien (16) og journalist Amalie Lereng for å snakke om utfordringene for barn og unge i dag.
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Denne artikkelen er Si ;D-anbefalt! Den er planlagt og skrevet av vår ungdomsredaksjon, som tar over styringen av Aftenposten i anledning Si ;Ds tiårsjubileum.

– Tenk at vi skal møte kongen av Norge! Det er helt sykt, utbryter Maria Skage El-Yousef (17).

Hun er av ti ungdommer som har vært med på å planlegge Aftenpostens ungdomsavis. I midten av januar fikk hun og Gjermund Clausen-Bekkelien (16) beskjed om at kong Harald gjerne ville ta imot dem på Slottet for å snakke om sin hjertesak, nemlig barn og ungdom.

Nå står de og tripper utenfor kontoret hans, før døren går opp.

– Velkommen skal dere være, smiler kongen og hilser.

– Tusen takk for at vi fikk komme. Det er en stor ære, svarer ungdommene.

– Vi er alle gode nok i oss selv

De puster ut før de begynner.

– Barn og unge er en av kongens hjertesaker. Hvorfor det? spør Gjermund.

– Det er jo dere som skal bygge landet videre. Det er naturlig at man som konge er opptatt av det. Det er dere som er fremtiden for Norge, svarer kongen.

Det er et paradoks at det nå i dag, hvor dere har så mange muligheter, blir enda større prestasjonspress på den enkelte.

– Hva mener kongen er den største utfordringen for norske ungdommer i dag? spør Maria.

– Det vet jo dere mer om enn meg, ler kongen og ser på ungdommene før han fortsetter.

– Men det er jo et paradoks at det nå i dag, hvor dere har så mange muligheter, blir enda større prestasjonspress på den enkelte. Jeg vet det er mange som føler de ikke strekker til og duger til noe, og det er jo veldig feil. For vi alle er jo gode nok i oss selv, så lenge vi gjør vårt beste. Vi kan ikke forlange mer enn det.

I 1953 var daværende prins Harald (16) elev på Oslo Katedralskole. Natur og friluftsliv var det som engasjerte mest.

Teknologien gir høyt tempo

På sine reiser rundt om i landet møter kongen mange ungdommer. Helhetsinntrykket er at dagens ungdomsgenerasjon er flotte ungdommer, som går på skole, gjør sitt beste, utdanner seg og blir gode samfunnsborgere.

– Likevel føler mange de ikke når opp. Tempoet er veldig høyt i dag på grunn av internett. Dere blir bombardert med inntrykk av ting som skjer rundt omkring i verden hele tiden, det blir vi jo alle. Før gikk det flere måneder før man fikk høre om hendelser, nå få vi dem omtrent i sanntid. På bare noen sekunder så er det over hele verden. Det blir et voldsomt press, sier kongen.

Maria og Gjermund nikker samtykkende.

– Kongen er veldig opptatt av sine barnebarn. Hva er hans største bekymringer for verdenen de vokser opp i? spør Gjermund.

– Det er nok klima. Hvor går det hen? Det handler om vår overlevelse. Vi ser jo at klimaet forandrer seg, også i Norge. Så er det fremdeles et åpent spørsmål om vi kan gjøre noe med det eller ikke.

– Mobbing er fælt, rett og slett

Under årets nyttårstale brukte kongen store deler av tiden på å snakke om mobbing.

– Vi må bli flinkere til å si snille ord, sa kongen den gang.

– Hvorfor valgte kongen dette fokuset? spør Maria.

– Fordi det syns jeg er fælt, rett og slett. Jeg syns det er ille at noen ødelegger livet for andre. Man hører historier om folk som har fått hele barne— og ungdomstiden ødelagt av mobbing, og det er vondt.

– Vi må prøve å bruke det beste i oss alle sammen for å få stoppet det. Mobberne kan ikke ha det så enkelt de heller, men det skulle ikke være nødvendig å ødelegge livet til folk for å prøve å hevde seg.

Kong Harald har vært interessert i seiling siden barndommen og har markert seg i en rekke nasjonale og internasjonale konkurranser. Her deltar han i en regatta i Arendal i 1954 sammen med daværende kronprins Olav.

Stolt av Ødegaard

På spørsmål om hva som engasjerte kongen da han var ung, er han klar på at det var naturvern og friluftsliv.

– Sport, seiling, jakt, fiske ... Og så var jeg med på å starte opp WWF (World Wildlife Fund) i Norge da jeg var yngre, sier han.

Martin Ødegaard virker som en veldig stødig og rolig gutt, med begge bena plantet godt i bakken. Det tror jeg han trenger.

Når man intervjuer den sportsglade kongen om barn og unge, kommer man heller ikke unna en 16 år gammel gutt fra Drammen.

– Martin Ødegaard, smiler kongen og slår ut armene.

– Det er veldig spennende med en norsk spiller som er tatt opp i en av de største klubbene i verden, men det er jo nå fotballivet hans virkelig begynner. Jeg har aldri møtt ham selv, men han virker som en veldig stødig og rolig gutt, med begge bena plantet godt i bakken. Det tror jeg han trenger.

Fint å lese unges meninger i Si ;D

Dagens ungdommelige utgave av Aftenposten har som mål å få flere unge til å lese avisen, samtidig som den markerer at Si ;D, Norges største debattside for ungdom, fyller ti år.

– Jeg leser Si ;D av og til. Jeg syns det er kjempefint med et eget sted i avisen der unge kan komme frem med hva som opptar dem, og ikke minst få frem deres syn på ting som opptar voksne. At dere lager ungdomsavis syns jeg er veldig spennende, sier kongen.

– Det syns vi også, smiler Maria.

– Dere gjør det, ja? svarer kongen og ler.

– Det var veldig godt å høre ham snakke om potensialet som ligger i oss alle. At alle mennesker har noe i seg, og at vi er gode nok, sier Maria Skage El-Yousef (17) og Gjermund Clausen-Bekkelien (16).

Hoppet av glede

Etter en liten fotoseanse takker ungdommene for seg og blir geleidet ut på Slottsplassen. Idet dørene lukkes bak dem gjør de begge noen små hopp.

– Utrolig artig, sier Gjermund.

– Jeg er helt skjelven. Jeg må ringe alle i hele verden, sier Maria.

– Hva var det viktigste dere tar med dere fra møtet?

– Det var veldig godt å høre ham snakke om potensialet som ligger i oss alle. At alle mennesker har noe i seg, og at vi er gode nok, sier ungdommene.

Les også: