Det er blitt for lett å få seksere på videregående

Hvilken trøst er det når læreren sier «jeg hadde gitt deg en syver om det gikk an», når kunnskapsnivået ditt ikke vises på vitnemålet? spør Derek Liang.

Én løsning kan være å innføre anonym retting av prøver.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Norske elever får høyere karakterer enn noen gang, men elevene er ikke blitt flinkere. Toppkarakterer deles ut til elever som godteri til barn. Det mener jeg er villedende.

Lærerne er blitt mildere i karaktersettingen sin, og det er blitt for lett å få seksere på videregående. Vi må slutte å la elevene slippe unna prøver og vurderinger – og slutte å gi bort gratis seksere.

Skolen skal være et sted hvor elevene blir motivert til å jobbe for fremtiden sin. Det skal lønne seg å jobbe ekstra hardt og å gjøre en ekstra innsats. Derfor må den beste karakteren også bare gis til de aller beste.

Slik er det ikke i dag: På de studieforberedende programmene får én av fem toppkarakter i historie, religion og norsk muntlig. Andelen seksere er doblet i omtrent alle fellesfag de siste ti årene.

Hvilken trøst er det når læreren sier «jeg hadde gitt deg en syver om det gikk an», når kunnskapsnivået ditt ikke vises på vitnemålet?

Bjørnetjeneste

Vi elever er ikke blitt flinkere på skolen. Pisa-undersøkelsen, en internasjonal studie som måler 15-åringers kompetanse på skolen, viser at elevenes ferdigheter slettes ikke har økt de siste årene. De ligger faktisk stabilt på samme nivå.

Med andre ord: Karakterene går opp, men ikke de faktiske ferdighetene. Lærere gjør oss en bjørnetjeneste ved å gi bort ufortjente seksere.

For å få ned karakterinflasjonen må vi stille krav til prøvene og vurderingene i skolen.

Steg under pandemien

Under pandemien så vi konsekvensene av ikke å ha eksamen: Karaktersnittet ble skyhøyt. Vi trenger derfor en skole som stiller krav til elevene, for eksempel gjennom eksamen, og vi trenger anonym retting av prøver. Slik kan alle elever få rettferdige karakterer istedenfor at «lærernes favoritter» gang på gang får toppkarakterer.

Vi kan ikke alltid slippe unna formelle vurderinger fordi de er vanskelige. For det er bare slik alle får rettferdige og fortjente karakterer.

En skole som stiller krav til elevene, er en skole som bryr seg om elevene.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg til saken!