Kjære kommunepolitikere, hvorfor fjernet dere leksene?

Illustrasjonsfoto: Debattanten ønsker leksebevisste skoler, ikke leksefrie.

Derfor sier jeg nei til leksefri skole.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Fra og med dette skoleåret er alle grunnskolene i Moss leksefrie. Jeg går i åttende klasse i denne kommunen og har dermed hatt leksefri skole i nesten ett år nå.

Et av hovedargumentene var å minske forskjeller mellom elevene. Men jeg tror at de oppnår det motsatte.

Noen gjør ingenting, andre gjør masse

Mange barn opplever at de hjemme ikke kan hjelpe dem med skolearbeid, mens andre får mye hjelp hjemme. Det er urettferdig.

Men hva skjer når vi fjerner obligatorisk øving og repetering i form av lekser? Jo, mest sannsynlig vil de elevene med foresatte som er involvert i skolegangen, bli mast på hjemme om å øve og jobbe med skole hjemme. Mens de som ikke har foresatte som gjør det, kommer til å stoppe helt med skolearbeid hjemme.

Skaper ikke dette bare mer ulikhet?

Viktig verktøy

Med leksefri skole må lærere legge opp til øving og repetering i undervisningen. Dette tar masse tid fra nytt stoff som må læres. Da får vi mindre tid til forskjellige temaer, som vi da vil lære dårligere.

Lekser er et viktig verktøy som lærere kan bruke til å gjøre nivået i klassen høyere. Ved å gi tilpassede lekser kan elever få en utfordring med vanskeligere oppgaver, eller muligheten til å repetere slik at de kan henge mer med i undervisningen.

Dette kan gjøre at alle elever opplever mestringsfølelse, uansett hvilket nivå de er på.

Gode arbeidsvaner

Hva skjer når elevene plutselig får masse lekser? Hvordan skal de lære seg og utvikle gode arbeidsvaner?

På videregående skole har man lekser. Der samles elever fra flere skoler, noen som har hatt lekser, og noen som har hatt leksefri. For dem som ikke har jobbet noe hjemme med skole de siste tre årene, vil det bli en utfordring å lage nye arbeidsvaner.

Vil vi ta fra lærere ett av de viktigste verktøyene de har? Skal vi virkelig sitte og se på at forskjellene bare blir større frem til videregående?

Ja til leksebevisste skoler, ikke leksefrie.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg til saken!