SiD

Født i Romania, bor i Norge: – Jeg føler ikke jeg kan bruke bunad når jeg ikke har norske røtter.

 • Si ;D-redaksjonen
  Si ;D-redaksjonen
Jeg skal mest sannsynlig være hjemme med familien. Først drar vi på julegudstjeneste, og så drar vi hjem og koser oss med god mat og gaver, skriver Elena Boglis (17).

Elena Boglis (17) mener det i Norge finnes motstridende meninger om hvordan mennesker med minoritetsbakgrunn bør oppføre seg. – Man kan ikke be folket om å slutte å ha en mening.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Her er årets Si ;D-julekalender.

24 norske ungdommer med bakgrunn fra 24 land og områder svarer på spørsmål om hvordan det er å ha minoritetsbakgrunn i Norge i dag.

Hva er positivt? Hva er negativt? Og hva med julen?

Navn: Elena Boglis
Alder: 17 år
Bosted: Rissa, Sør- Trøndelag
Bakgrunn: Romania

Hei, Hvem er du?

– Hei! Jeg er en jente fra Romania, og jeg har bodd i Norge i åtte år. Jeg går andre året på studiespesialisering, er dirigent i et barnekor og er over gjennomsnittlig glad i teater.

Hva er det beste med å ha minoritetsbakgrunn i Norge i dag?

– Jeg ser hva som er bra med begge kulturene, og tar det med meg videre. I Romania er for eksempel flertallet av menneskene mye mer takknemlige for det de har, enn de fleste nordmenn. Samtidig er nordmenn flinkere enn rumenere til å akseptere at folk har forskjellige seksuelle legninger.

Dette er årets julekalender i Aftenposten

Hva er det mest utfordrende?

– At man prøver for hardt å være norsk når man egentlig ikke har norske røtter. Jeg har for eksempel ikke bunad, fordi jeg kjenner at jeg ikke kan bruke den med stolthet når jeg ikke har norske røtter. Jeg er heller ikke en stor fan av å gå på skitur med familien. Det er etniske nordmenn som er født med ski på beina, ikke rumenere. Det kan være frustrerende å føle at man må være nøytral i enkelte situasjoner. Selv med to kulturer kan jeg oppleve at jeg føler meg kulturløs.

Hvordan kan vi løse disse utfordringene?

– Utfordringene kommer av motstridende meninger i samfunnet om hvordan mennesker med minoritetsbakgrunn bør oppføre seg. Man kan ikke be folket om å slutte å ha en mening.

Når føler du deg mest norsk?

– Når jeg lykkes i det jeg gjør, og engasjerer meg i forskjellige saker. Jeg føler meg også norsk i Romania, da væremåten min ikke passer helt inn i det rumenske ungdomsmiljøet. Jeg holder mer avstand til mennesker enn det rumenere gjør, og når det blir pinlig stillhet i en samtale, slenger jeg inn noen ord om været.

Og minst?

– På 17. mai. Selv om jeg er med på feiringen, er det likevel noe som ikke helt stemmer.

Hvilket spørsmål om bakgrunnen din er du mest lei av å få?

– Jeg blir heller mer overrasket av spørsmål som: «Kommer du til å bli giftet bort når du blir stor?» og «har dere vanlig alfabet i Romania, eller bruker dere sånne tegn som i Kina»? Slike spørsmål viser hvor lite nordmenn faktisk vet om Romania.

Om folk er nysgjerrige på bakgrunnen din, hvordan vil du at de skal gå frem?

– Jeg synes det er greit at folk er nysgjerrige og spør, men de bør ikke anta noe om Romania. Folk kan heller forsikre seg om at det de tror, faktisk stemmer. Jeg forventer at den som spør meg om bakgrunnen min, vet hvor Romania ligger. Det ligger i Europa, bare så det er sagt.

Hvis du skulle fortalt Aftenpostens lesere en ting om Romania, hva hadde du fortalt?

– Romania har mange hardt arbeidende mennesker og gode, varme verdier.

Hvilket forhold har du til jul?

– Jeg er født og oppvokst i en kristen familie og har alltid feiret jul.

Hvilken rolle synes du julen burde spille i skoletiden?

– Julen er en stor del av det norske samfunnet og bør spille en sentral rolle. Jeg knytter julen opp mot kristendommen, og andre sier at de feirer midtvinter. Uansett grunn har de fleste nordmenn et forhold til jul.

Hva skal du gjøre i julen i år?

– Jeg skal mest sannsynlig være hjemme med familien. Først drar vi på julegudstjeneste, og så drar vi hjem og koser oss med god mat og gaver.

Vi spurte ungdom: «Hva vil det si å være norsk i 2016?» Les de andre vinnerbidragene og finalistene her:

Les også

 1. 1. Plass - Arvid Folke Minh Järnbert (20): Mine flate øyne og gule hender har arvet urnordmennenes land. Hva hadde de sagt?

 2. 2. Plass - Morten Christensen (18): Pass på! Ola, den falske nordmannen, har egne soldater.

 3. 3. Plass - Maja Sæternes (19): Det er typisk norsk å være god, var det kun nordmenn som sa når...

Podkast: Hvorfor må vi tilhøre en gruppe?

Hvorfor er vi mennesker så opptatt av å tilhøre grupper, som for eksempel gruppen nordmenn? Det skal psykolog Jørgen Flor forklare for oss.

Og tidligere i høst inviterte vi ungdom til skrivekonkurranse: Hva vil det si å være norsk? To av vinnerne kommer for å diskutere.

 • Hør med ett klikk her:

Les mer om

 1. Julekalender 2016
 2. Romania
 3. Jul
 4. Kultur