SiD

Født i Somalia, bor i Bodø: Når folk fremmedgjør meg, bryter de ned alt arbeidet jeg har gjort

  • Si ;D-redaksjonen
    Si ;D-redaksjonen
18-åringen Sumaya Jirde Ali er bak den sjette luken i julekalenderen vår.

Men da Sumaya Jirde Ali (18) fikk spørsmålet om «hvorfor hun er svart», brøt hun ut i latter.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Her er årets Si ;D-julekalender.

24 norske ungdommer med bakgrunn fra 24 land svarer på spørsmål om hvordan det er å ha minoritetsbakgrunn i Norge i dag.

Hva er positivt? Hva er negativt? Og hva med julen?


Navn: Sumaya Jirde Ali

Alder: 18

Bosted: Bodø

Bakgrunn: Opprinnelig fra Somalia. Kom til Bodø i 2005.

Hei! Hvem er du?

– En 18 år gammel jente fra Somalia, som går siste året studiespesialisering på Bodø videregående skole. Jeg er en sprudlende jente som liker å gjøre det beste ut av alt.

Hva er det beste med å ha minoritetsbakgrunn i Norge i dag?

– Å ha én fot i en kultur, en religion og en historie, og den andre foten i en annen kultur, religion og historie. Mange synes det er veldig utfordrende og føler seg splittet. Det kan være vanskelig å finne ut hvem man er, men jeg ser på det som en berikelse. Jeg føler meg ganske heldig. Hadde jeg bare bodd i Somalia, hadde jeg aldri fått lært å kjenne og elske den norske kulturen og levemåten.

Hva er det mest utfordrende?

– Fordommer og roller som en blir tildelt. Som at det blir antatt at du ikke kan norsk, siden du ser annerledes ut. Du blir stemplet som terrorist hvis du er muslim, pirat hvis du er somalier og tyv hvis du er svart. Min rolle er den undertrykte muslimske kvinnen jeg ikke kjenner meg igjen i. Jeg prøver stadig å avkrefte mytene ved å være den alminnelige, ikkevoldelige og fredselskende, lille meg.

Kilde: SSB

Hvordan kan vi løse disse utfordringene?

– Ved å ha et åpent sinn. Vi kan leve side om side, om vi respekterer og prøver å lære av hverandre. Det gjør meg kanskje til en godhetstyrann, men jeg er glad i mennesker og mener at vi kan få til mye hvis vi bare jobber med det. Det er også lurt å være kritisk – ta deg tid til å utforske og lære om det du nettopp har fått vite.

Når føler du deg mest norsk?

– Når jeg er utenfor Norge. Da jeg var i London i sommer, sammenlignet jeg London og Norge hele tiden. Jeg har alltid sagt til folk at jeg er somalisk, men når jeg føler en så stor trang for å fremme diverse goder med Norge, er det tydelig at jeg er stolt over min tilknytning til Norge.

Når føler du deg minst norsk?

– Når folk omtaler meg og andre som «dem». Jeg har kommet langt i å innse at Norge er en stor del av meg. Når folk fremmedgjør meg, bryter de ned alt arbeidet jeg har gjort. Hva med dem som ikke har blondt hår og blå øyne, men som likevel føler seg norske?

Hvilket spørsmål om bakgrunnen din er du mest lei av å få?

– «Skal du bli giftet bort?» og «er du tvunget til å bruke hijab?». Det rareste spørsmålet jeg har fått, er fra en liten unge som lurte på hvorfor jeg var svart. Jeg fikk aldri gitt ungen et ordentlig svar, for jeg fikk latterkrampe.

Les også

Dette er årets julekalender i Aftenposten

Om folk er nysgjerrige på bakgrunnen din, hvordan vil du at de skal gå frem?

– Om du møter meg og er nysgjerrig, kan du bare spørre hvor jeg kommer fra. Jeg er åpen for å svare på spørsmål, for jeg mener det er utrolig positivt at folk vil lære.

Hvis du skulle fortalt Aftenpostens lesere én ting om landet du er født i, hva hadde du fortalt?

– Jeg var i Somalia i fjor. Det var en av mine beste somrer så langt. Det er forkastelig at Somalia er uten et rettferdig system, men det vakreste jeg så, var hvordan folk levde. Folk var smilende, gjestfrie og fulle av livsglede. Ting blir satt i perspektiv når du hører en historie som ryster deg til beinmargen, og du ser hvordan den som forteller deg det, har forsonet seg med det og innsett at livet er så mye mer enn de harde sannhetene.

Hvilket forhold har du til jul?

– Jeg feirer ikke jul, men det er en fin høytid som blir feiret veldig godt i Norge. Julebrus, pepperkaker og julepynt som lyser opp hele byen, er jul for meg.

Hvilken rolle synes du julen burde spille i skoletiden?

– På barneskolen var det juleforestillinger, julelunsj og julegudstjenester, og hverken jeg eller min familie hadde noe imot det.

Hva skal du gjøre i julen i år?

– Jeg tror ikke jeg skal noe spesielt.


Vi spurte ungdom: «Hva vil det si å være norsk i 2016?» Les de andre vinnerbidragene og finalistene her:

Les også

  1. 1. plass – Arvid Folke Minh Järnbert (20): Mine flate øyne og gule hender har arvet urnordmennenes land. Hva hadde de sagt?

  2. 2. plass – Morten Christensen (18): Pass på! Ola, den falske nordmannen, har egne soldater | Morten Christensen

  3. 3. plass – Maja Sæternes (19): Det er typisk norsk å være god, var det kun nordmenn som sa når...


Podkast: Hvorfor må vi høre til en gruppe?

Hvorfor er vi mennesker så opptatt av å tilhøre grupper, som for eksempel gruppen nordmenn? Det skal psykolog Jørgen Flor forklare for oss.

Og tidligere i høst inviterte vi ungdom til skrivekonkurranse: Hva vil det si å være norsk? To av vinnerne kommer for å diskutere.

  • Hør med ett klikk her:

Les mer om

  1. Julekalender 2016
  2. Somalia
  3. Jul