SiD

Du kan fjerne kroppspresset

Kroppspress skapes ikke av bloggere og modeller. Det skapes av deg selv og din misunnelse.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
Kopiav80765533-pjV85v8lZi.jpg

Du ser det overalt. Aviser og magasiner skriver artikkel opp og kronikk ned om hvordan ungdom påvirkes av andre:

Hvordan jenter som stiller i undertøy på fotoshoot bidrar til dårligere selvbilde for tenåringer.

Alt skal være perfekt. Et konstant jag etter å være like god som alle andre. Foret med misunnelse og med janteloven i hånden utvikles evnen til å hate noen fordi de har oppnådd mer enn du har. Det er så bakvendt som det går an å bli.

Gi skryt, ikke baksnakk

Det handler om ikke å la seg knekke av egne, og til en viss grad også andres, tanker og ord, skriver Ronja Sagstuen Larsen (18).

Legger en veltrent person ut bilde av seg selv etter trening; klapp vedkommende på skulderen, gi ros for progresjonen og la det være det.Du trenger ikke skrive en kommentar om at hen er ute etter oppmerksomhet, for det er vel allerede ganske tydelig at vedkommende ønsker creds for egen innsats. Og det med god grunn.

Du trenger ikke screenshote bildet, sende det til gruppechaten med teksten «Se på hen a! Oppmerksomhetssyk much?»

Du må ikke skrive 2000 ord om hvordan Instagram-bildene til en treningsinteressert person påvirker ditt selvbilde. Dette skjer nemlig ikke før du selv lar det skje.

Du bestemmer hva du påvirkes av

Det er her kjernen ligger; det er du selv som bestemmer hva du skal påvirkes av.

Hvis du velger å la deg påvirke av at alle modeller er sylslanke, retusjert herfra til månen og fulle av sminke: Javel, da får du gjøre det.

Hvis du får en knekk i selvtilliten fordi ei jente eller en gutt er penere enn deg på en blogg: Javel, men er det bloggeren sin feil?

Jenter som kler seg såkalt utfordrende, veltrente gutter i bar overkropp, kjendiser på rød løper, modeller i magasiner og bloggere med perfekt hud. Dette er helt vanlige mennesker med enkelte fordeler, både medfødt og opptrent, som ikke røkla har fått gleden av. Dette liker ikke røkla.

Røkla mener at mennesker som ser sånn ut, gjør sånn, oppfører seg ditt og får datt, er med på å skape et kroppspress ungdom i dag sliter med. For ja, kroppspress er et problem, jeg er bare uenig i hvem som skaper det.

Kroppspress har røtter i misunnelse

Dette kroppspresset har røtter i misunnelse, lav selvtillit, lite selvinnsikt og et ønske om å være noen andre.

Det handler om ikke å la seg knekke av egne, og til en viss grad også andres, tanker og ord. For ja, kroppspress har ført til stygge ting som mobbing og sammenligning, men om vi skal la oss definere av modeller, pene mennesker og andres sjalusi – hva står vi igjen med da?

Et selvskapt og vel opprettholdt kroppspress. Fordi du selv ikke føler deg bra nok.

Men det er du faktisk, uavhengig kjønn, alder, bakgrunn og utseende. Om vi mennesker slutter å grave oss selv ned, makter å se egne positive sider og gir blanke i vår grunnlov nummer to, janteloven (may you rest in peace), så vil kroppspresset til slutt forsvinne.

For det vil virkelig ikke skje en endring før vi bestemmer oss for å ta tak i oss selv.

Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid).

Les også

  1. På tide med oppvaskmøte blant dommere!

  2. Livsfarlig uvitenhet om naturfag

  3. Ragnhild (15) vil bli den yngste som går Norge på langs

Ronja Sagstuen Larsen (18)