SiD

Flere av dagens foreldre er dårlige forbilder

  • Datter (21)
Mamma, jeg er så utrolig lei de tynne knekkebrødene, de evige løpeturene og all perfeksjonismen din! skriver datter (21).

Si ;D-innlegg: Foreldre skal være trygge og gode rollemodeller, ikke se ut som supermodeller eller anorektikere.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Det er ikke nytt at vi blir påvirket av mediene og folk i klassen, men det betyr ikke at dere er uten ansvar, kjære foreldre!

Vi hører mye om presset om å være perfekt og ha perfekt kropp, men det gjelder jo ikke kun for ungdom.

Også voksne føler på dette – de skal i tillegg ha et fint hus, bra jobb, lykkes med kjærligheten og følge opp barna.

Men hva skjer med en datter når moren er misfornøyd med egen kropp?

Hva skjer inni hodet hennes når mamma MÅ ut på løpetur fordi hun har spist et kakestykke eller litt mye middag?

Eller at huset ikke kan ha én flekk eller smule før det kommer folk på besøk?

All mat må være laget fra bunnen, neglene må være uten rifter og leggene hårfri. Om mamma har noe mellom tennene eller er litt trøtt på morgenen, høres det ut som hun klager over verdensproblemer.

Lei knekkebrød

Dere foreldre lever også i en «plettfri» verden, hvor alt skal skjules, og dere skal lykkes i jobb, privat, i huset og med kroppen. Jeg bryr meg ikke om dette, jeg prøver i hvert fall.

Men det er ikke lett, når mor står der og er cirka 52 kilo og likevel skal ned i vekt før sommeren for å «føle seg bra».

Det er nærmest det samme som å si til meg, som er cirka ti kilo mer, at jeg er kraftig overvektig. Mamma, kan du ikke begynne å slappe av med kroppen din? Du er kvinne, du skal ikke se ut som en gutt midt i puberteten.

Mamma, kan du ikke begynne å slappe av med kroppen din?

Noe av det viktigste du kan lære barna dine, er å ha et normalt syn på kropp og helse. Spesielt kropp. Jeg er så utrolig lei de tynne knekkebrødene, de evige løpeturene og all perfeksjonismen din!

Det er ikke kun mediene som påvirker, det er også veldig mye dere foreldre. Dere skal være trygge og gode rollemodeller, ikke se ut som supermodeller eller anorektikere.

«Hun har lagt på seg litt, ja»

Dere deler masse fra egen vellykkethet på Facebook og Instagram, og fikser på både pupper, strekkmerker, hudfarge, kinnbein, lepper og så videre.

I dag har jeg en fin og sunn kropp, men har vanskelig for å akseptere den, siden jeg stort sett hele livet har vært en del slankere.

Likevel: Jeg får vondt i hele meg når jeg ser mammas kritiske blikk på seg selv eller på kjendiser: «Den kjolen satt ikke særlig flatterende på henne», «hun har lagt på seg litt, ja» og så videre.

Jeg blir både sint og lei meg, det sprenger i hele meg! Ikke alle er like mottagelige for foreldres misnøye med seg selv, men jeg ble det.

Jeg ønsker at alle foreldre begynner å slappe av litt. Nei, dere får ikke bedre helse ved å gå ned fem kilo om dere er så vidt overvektige eller normalvektige. Det er ikke sikkert dere ser bedre ut en gang!

Foreldrerollen gjør dere like godt med noen ekstra kilo, om ikke bedre

Og rollen som foreldre? Den gjør dere like godt med noen ekstra kilo, om ikke bedre. Vær så snill: Ro ned noen hakk! Eller som Atle Antonsen sier i reklamene «Ta ræ sammen!»


Lese mer? Vi anbefaler:

Les også

  1. Foreldre: Kutt ut lommepengene til studenten din!

  2. Ulrikke Falch: Spiseforstyrrelsen var bare min kamp. Alle andre var hjelpesløse.

  3. 19-åring: Jeg var bare et barn, men måtte være den voksne hjemme

  4. Frode Thuen: Bør foreldrene reagere på sitt overvektige barn?


Si ;D-podkast om spiseforstyrrelser:

Er unge i dag mer utsatt for å en spiseforstyrrelse? I denne podkasten kan du møte Leif-Erik Sørensen (19), som selv har slitt med spiseforstyrrelser. Hvordan opplevde han å være gutt med det mange tror er en jentesykdom?

Hør den med ett klikk her:

Slik blir du abonnent:

— For iTunes: Trykk her

— Android eller annen telefon? Søk på ungdommspodden i din podkast-app.

— Soundcloud: Trykk her

Les mer om

  1. Kropp
  2. Foreldre
  3. Psykisk helse