SiD

Er du ærlig, gjør du andre sterkere

  • Jente (20)

V skal ikke være redd for å være ærlig. Kanskje er folk redd for å være ærlig fordi de ikke vil såre andre, eller fordi de er redd for å skape problemer, skriver jente (20). Foto: Greg Raines/unsplash

Si ;D-innlegg: Ikke si at andre skal være forsiktig med hva de sier.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

«Du skal passe på hva du sier, fordi folk kan ta seg nær av det!». Ja, ok, det kan de sikkert, men er det virkelig så farlig som alle skal ha det til?

Jeg tror ikke på at en liten kommentar alene gjorde at en av de peneste jentene i klassen fikk anoreksi.

Jeg tror ikke på at en liten kommentar om hennes uvanlige klesstil, fikk henne til å kutte seg.

En kommentar kan kanskje ha vært dråpen som utløste det hele, men et selvbilde blir ikke ødelagt av én kommentar.

Det var ikke kommentaren, men bakgrunnen

Kanskje sier du meg imot og sier: «Jo, jeg kjente en jente som fikk høre at hun var feit en gang. Siden den dagen begynte hun å endre spisevanene sine, og hun tenkte på denne kommentaren hele tiden».

Jeg mener det bare var tilfeldig at denne kommentaren traff vedkommende på akkurat dette tidspunktet, og at den utløste reaksjoner som førte til anoreksi. Det var ikke kommentaren, men bakgrunnen hennes som utløste det.

Vil gjøre oss sterkere

Det er vondere å bli slått på et blåmerke enn å bli slått der huden er hvit og frisk. Ja, det sårer, men grunnen til at det sårer, er ikke selve slaget, men der slaget treffer.

Vi er altfor redd for å såre andre

De fleste blåmerker forsvinner med tiden, og huden blir sterkere etterpå. Dette er det flere som glemmer. Vi er altfor redd for å såre andre, og glemmer helt at det på lang sikt vil gjøre oss alle sterkere.

Ikke sleng dritt

Vi skal ikke slenge dritt, det er ikke det jeg mener. Men vi skal ikke være redd for å være ærlig. Kanskje er folk redd for å være ærlig fordi de ikke vil såre andre, eller fordi de er redd for å skape problemer.

Ikke kom her å si at andre skal være forsiktig med hva de sier.

Gi komplimenter og lytt

Slutt med denne «stakkars-kulturen» vi skaper for oss selv. Ikke kom her og si at jeg skal være forsiktig med hva jeg sier. Fortell meg at jeg skal være ærlig. Si til meg at jeg skal gi komplimenter og at jeg skal lytte til andre. Det er sånn jeg vil komme til å gjøre andre mennesker sterke.

Sterkere mennesker tar seg ikke nær

Sterkere mennesker vil ikke ta seg nær av det hvis jeg plutselig kommer med en dum kommentar.

Jeg vil vite hvor jeg har de fordi de er ærlige mot meg. Og de vil ikke ha behov for å baksnakke meg fordi de har mot til å si ting til meg direkte. Dette er den type mennesker jeg stoler på, og som jeg gjerne vil være venn med.

«Stakkars-kulturen» gjør at vi kan unngå i øyeblikket, men ærlighet gjør at vi ikke behøver å unngå.Hør Aftenpodden Si ;D: Negativ leveregel: «Jeg må være godt likt av alle»

Andrea Lund (20) er én av dem som føler hun må bli likt av alle og lever etter denne leveregelen.

– Det er ikke nødvendigvis sunt, sier psykolog Aksel Inge Sinding.

Hør hvilke konstruktive råd han gir henne og andre som lever etter denne regelen.

Hør med et klikk her:

Les mer om

  1. Spiseforstyrrelser
  2. Kommentar
  3. Kultur