Jeg bruker mer tid og energi på jobb enn på studier. Er det slik det skal være?

  • Frida Adeleide Hestnes
    Frida Adeleide Hestnes
    Student
Regjeringen pusher høyere utdanning på oss, samtidig som de gjør høyere utdanning til en kjip og trang situasjon økonomisk, mener debattanten.

Debatten handler ikke om hvorvidt det er bra med arbeidserfaring. Den handler om tid.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Jeg er student, så jeg tenker naturligvis på hvordan budsjettet mitt skal se ut de neste ukene for at alt skal gå rundt.

Signe Bjotveit (Sp), politisk rådgiver for forsknings- og høyere utdanningsministeren, sier til NRK at regjeringen mener det er fint å jobbe ved siden av studiene.

Hun sier at dette gir viktig arbeidserfaring, og at man blir bedre rustet til å få jobb etter studiene.

For det første nekter jeg å tro at min fremtidige arbeidsgiver, en styrer i barnehage, velger meg foran andre kandidater fordi jeg sto i kassen på den lokale Coop-en i studietiden.

For det andre skjønner jeg at arbeidserfaring er viktig, men det er ikke det saken handler om. Det handler om tid.

Livskvalitet

Personlig bruker jeg mer tid og energi på jobb enn på studier, fordi jeg er avhengig av lønn ved siden av stipend. Jeg jobber stengevakt kvelden før eksamen og takker pent nei til studiedag med kollokviegrupper til fordel for jobb.

Ja, kanskje lever jeg et altfor materialistisk liv, og kanskje kunne jeg basert ukeshandelen min på datovarer og nudler. Men det er ikke livskvalitet.

Studiestøtten gjør det vanskelig for meg å spise variert, det gjør det vanskelig å velge sunt foran usunt. Sammenlignet med fersk fisk virker en ferdigpizza som tidenes kupp.

Regjeringen pusher høyere utdanning på oss, samtidig som de gjør høyere utdanning til en kjip og trang situasjon økonomisk.

Trangt nåløye

Debatten handler som sagt ikke om arbeidserfaring, men hadde den gjort det, holder uttalelsene til regjeringen fremdeles ikke mål. Jeg personlig brukte fire måneder og sendte over 20 søknader før jeg fikk jobb. Jobbtilbudet i distriktene er ikke bugnende. Og når en arbeidsplass endelig utlyser en stilling som kan passe for oss, er nåløyet rimelig trangt.

Og alle kan ikke jobbe, av ulike årsaker. Ja, det finnes ordninger med utvidet stipend, men det stilles strenge krav for å få dette.

Jeg ønsker meg en studietid der jeg føler meg ivaretatt av regjeringen. Nå som det endelig er «vanlige folks tur», ønsker jeg at studenter blir sett på som vanlige folk.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

💬 Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først.