To russ. Én på buss. Fem spørsmål – før og etter russetiden.

Julia Wiese og Tereza Handeland er veldig fornøyde med årets russetid.

Julia Wiese (19) var ikke på buss, det var Tereza Handeland (18). De svarte begge to før russetiden på fem spørsmål om forventninger. 18. mai svarte de igjen på de samme spørsmålene.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.
Bussen til Tereza Handeland.
Julia Wiese
Julia Wiese
Tereza Handeland under frokosten 17. mai.

Levde russetiden opp til forventningene? Var det verdt det?

JULIA WIESE (19) FØR RUSSETIDEN:

Julia Wiese

– Hvilke forventninger har du til russetiden?

– Jeg tror det blir veldig gøy og slitsomt på samme tid! Jeg kommer til selvfølgelig til å feste og nyte russetiden, men jeg har samtidig fortsatt jobb og skole jeg må fokusere på. Hverdagen kan ikke settes på pause bare på grunn av russetiden.

– Hva gleder du deg mest til?

– Å gå i russedressen min! I tillegg gleder jeg meg til den kollektive, sløve stemningen på skolen. Men ikke minst gleder jeg meg til det russetiden representerer; å bli ferdig på videregående.

– Hva gruer du deg mest til?

– Å være fyllesyk... Og tiden etter russetiden, rett på med eksamener mens en fortsatt er utslitt.

– I tillegg er jeg noe redd for at det kan oppstå krangler og masse drama, men det melder jeg meg helt ut av. Hakke tid til sånt.

– Hva har du planer om å gjøre siden du ikke er på buss?

– Nyte at jeg kan ta fridager uten «dårlig samvittighet»! Er man på buss «mister» man i teorien flere tusen hvis man dropper å rulle en dag. I tillegg kommer jeg selvsagt til å rulle, men det er ikke veldig viktig for meg å feste hver eneste dag.

– Hvordan har du tenkt deg å balansere skolearbeid og eksamen med russetiden?

– Jeg kommer til å jobbe beinhardt for å oppnå så gode resultater som mulig. Selv om det blir slitsomt så er det viktigere for meg med god karakter på eksamen enn å ha tidenes mest legendariske RT<3, skjønneru?

Viktigere for meg med gode karakterer på eksamen enn å ha tidenes mest legendariske RT<3

– Trenger vi russetid?

– Jeg tror vi alle trenger en utblåsning etter endt skolegang, så absolutt! På en annen side trenger ikke forarbeidet vare i tre år, eller prisen å være så høy. Det er jo så mye annet å bruke penger på her i verden!

JULIA WIESE (19) ETTER RUSSETIDEN:

Julia Wiese

– Levde russetiden opp til forventningene? Hva var det beste, og det verste?– Russetiden gikk over all forventning! Jeg trodde det skulle bli veldig slitsomt med både jobb, skole og russetid, men jeg sto jammen meg på jobb uten å ha sovet i det hele tatt.

– Det verste var nok at det ble en del krangling og unødvendig drama. Helsen har også blitt ganske mye verre.På en annen side var det beste med russetiden at jeg fikk mange nye venner! Shoutout til Berghain og Normandy<3

– Jeg tror russetiden får frem mange fine sider ved folk, også. Man legger fra seg mange sperrer man kanskje har ellers.

– Angrer du deg på at du ikke var på buss?

– I russetiden ble jeg enda sikrere på at ikke å være på buss var det riktige valget! Jeg tok meg fridager med glede, og det var ikke noe problem å få være med å rulle.

I russetiden ble jeg enda sikrere på at ikke å være på buss var det riktige valget

– Flere sa også til meg at de ønsket de hadde tatt samme valget, og at det å være på busser oppskrytt.For meg er ikke den genseren, parkasen eller rulleplassen så viktig. Hvis en er i tvil om en skal være på buss, anbefaler jeg å droppe det. En kommer til å ha det utrolig gøy uansett!

– Fikk du gjennomført alle planene du hadde?

– Jeg hadde ikke så mange planer i forhold til russetiden, men jeg klarte å sitte på skolebenken klokken ni hver dag, og det synes jeg er ganske godt gjort.

– Hvordan gikk det å balansere skolearbeid og eksamen med russetiden?

– Jeg skulle gjerne hatt lengre tid fra 17. mai til eksamen, men jeg skal gjøre mitt beste. De fleste vurderingene i russetiden gikk helt greit, men det var litt vanskelig å lese til de forskjellige prøvene kan du si.

– Trenger vi russetid?

– Ja! Vi bør ha en utblåsning ogvære litt gærne. Vi er heldige som har en så morsom og spesiell tradisjon i Norge! Selvsagt er det negative ting knyttet til RT; at russen begår hærverk, press om å være på en buss eller uheldige opplevelser knyttet til alkohol.

– Disse tingene er likevel noe en kan styre selv med egne vurderinger og dømmekraft. Russetiden handler om vennskap og feiring. Sånt trenger vi!


TEREZA HANDELAND (18) FØR RUSSETIDEN:

Bussen til Tereza Handeland.

– Hvilke forventninger har du til russetiden? Hva gleder du deg mest til/Hva gruer du deg mest til?– Jeg håper russetiden blir slik jeg har sett det for meg, en bra feiring med venner! Jeg gleder meg mest til å rulle, dra på treff og oppleve kule artister og ikke minst feire 13 års skolegang.

– Det jeg gruer meg mest til er vel kanskje mangel av søvn og skolearbeid, kan bli en utfordring å balansere alt, men samtidig er det noe jeg er forberedt på å klare.

– Hvor mye tid har du brukt på bussen?

– Har brukt mye tid på bussen, det kan jeg egentlig si på vegne av alle jentene som er på bussen. Tror ikke vi var klar over hvor mye som måtte til, men vi klarte det og det var absolutt verdt det til slutt.

Tereza Handeland

– Hvordan har du tenkt deg å balansere skole og eksamen med russetiden?– Har ikke noen store planer når det gjelder det, annet enn at jeg skal ha fokus på skolen når jeg er på skolen. Og så tenker jeg at hvis jeg har en stor prøve så begrenser jeg rullingen etter det.

– Trenger vi russetid?

– Ja, absolutt! Syntes det er verdt å feire 13 års skolegang med vennene sine!

Vi har ingen regler når det gjelder å hooke eller hvem som får være med å rulle

– Har dere noen regler på bussen?

– Ja, for å ha en viss kontroll så har vi noen regler som må følges. Som for eksempel er det ikke tillat med noen former for dop og det er ikke lov med glassflasker.

– Vi har ingen regler når det gjelder å hooke eller hvem som får være med å rulle. De aller fleste busser har en ansvarssjef på rulling som sørger for at reglene opprettholdes, slik at alle kan ha en morsom russetid på best mulig måte!

TEREZA HANDELAND (18) ETTER RUSSETIDEN:

Tereza Handeland under frokosten 17. mai.

– Levde det opp til forventningene? Hva ble det beste, og det verste, med russetiden?– Ja, det gjorde det absolutt! Det beste er vel all feiringen man gjør, og det verste må nok ha vært kleinheten og trøttheten.

– Var det verdt å bruke all denne tiden i forveien av russetiden? Angrer du på at du var på buss?

– Ja, det syntes jeg, vi snakket om det – russetiden er på en måte ikke bare de tre ukene. Det er de tre årene, for all planlegging og turene er med på å samle alle sammen og nyte videregående sammen.

– Jeg angrer ikke i det hele tatt på at jeg var på buss. Så langt har det vært de beste tre ukene i mitt liv.

– Trenger vi russetid?

– Kan ikke snakke for alle sine vegne, men jeg er ganske sikker på at de fleste på bussen min ville sagt ja. For det er gøy!

Det verste må ha vært kleinheten og trøttheten

– Klarte dere å følge reglene på bussen?

– Ja, det ville jeg sagt at vi klarte. Var noe drama her og der, men reglene ble respektert.

– Hvordan gikk det med å balansere skolearbeid og eksamenslesing med russetiden?

– Var ikke like lett å balansere skolearbeid og eksamenslesing med russetiden, men det var ikke et problem heller. Var bare mangel på søvn som jeg merket påvirket mest.

Russetiden skaper hvert år store debatter. Her er et (lite) utvalg av debattene rundt årets russetid:

Tidligere i mai presenterte vi forskjellige russetradisjoner over hele landet vårt. Leste du dem?:

Les også

Hva har et grisehode utenfor døren og et badekar fullt av søl til felles?

Denne engasjerte mange. Nervøs førsteklassing på vgs:

Les også

Jeg er livredd for russetiden. Det virker som en av mobberne som ødela livet mitt, ikke er helt ferdig

Det har også vært en stor debatt om russesanger i år. I denne debatten skrev Carl Jannik Egenberg Lindbæk:

Les også

Jenter, hvorfor ikke la gutter synge kvinnefiendtlige sanger alene?

Si ;D har egen podkast!

Vandreruss, bussruss, campingruss — eller ingen russ?

— Man vil ha en buss som blir husket, sier russ Daniel Foss Torgunrud. Han har Europas største buss, og sammen med en campingvognruss, en gåruss og en som har valgt ikke å være russ i det hele tatt, gjester han ukens podkast.

Hør podkasten med ett klikk her:

Aftenposten ble med og festet med russen. Her er en video:

Hvorfor faller jenter som Noora for badboys som William?

Er det virkelig sånn at unge jenter har en tendens til å falle for bad boys, eller er det en myte? Vi diskuterer!

Hør den med ett klikk her:

Du kan også abonnere på podkasten i iTunes eller søke på Si ;D i din podkast-app.