Lyst på større pupper eller Botox i pannen? Ja vel, din sak. Men kvinnehelse er alles sak.

  • Ragna Marie Tunold
Synnøve Skarbø, Pia Tjelta og Vanessa Rudjord starter det de håper skal bli Nordens ledende klinikk innen estetisk medisin.

Med tanke på hvor mye oppstyr kjendisklinikken har skapt, er det én oppgave vi alle burde klare.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

I dag vil jeg snakke om et tema det har vært en del fokus på de siste dagene: kvinnehelse. Og for de av dere som nå begynner å lure: Nei, jeg ønsker meg ikke større pupper, Botox i pannen eller fillers i leppene.

Jeg ønsker at når unge jenter drar til legen med abnorme mensensmerter, så skal dette bli tatt på alvor.

Det er hårreisende at det i Norge i dag tar gjennomsnittlig syv år å bli diagnostisert med endometriose, en sykdom som rammer én av ti kvinner.

Fortsatt en vei å gå

Det er uforsvarlig at mange medisiner historisk sett ikke er testet på kvinner, men kun på menn.

Vi må spørre oss selv hvorfor kvinner oftere er sykmeldt og oftere blir uføre. Vi må erkjenne at selv om likestillingskampen har kommet langt i Norge, så har vi fortsatt en vei å gå – her hjemme, men spesielt mange steder i verden.

Omskjæring av jenter, stigmatisering av menstruasjon og utrygge aborter er store problemer vi er nødt til å jobbe aktivt for å løse.

Alles oppgave

Pia Tjelta, Synnøve Skarbø og Vanessa Rudjord har nå presisert at begrepet «kvinnehelse» var ment om klinikkens behandling av bekkenbunnsproblematikk. Uansett er det viktig at vi nå bruker energien og ressursene våre på kvinners helse.

Vi må satse på mer forskning, bedre helsehjelp og jobbe mot stigmatisering. Med tanke på hvor mye oppstyr denne saken har skapt, mener jeg det burde være en oppgave vi alle klarer. Vi må tross alt være en del av løsningen på et problem som har skapt så mye irritasjon.

Det er helt «fair» om noen har lyst på større pupper, Botox i pannen eller fillers i leppene, men det er vår, hele samfunnets, oppgave å sørge for at det som faktisk er kvinnehelse, blir prioritert.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

�� Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først.