SiD

Det er komisk at politikere kan oppføre seg sånn

 • Hubert Hilla (16)
  Hubert Hilla (16)

Hubert Hilla (16) er skuffet over den første debatten mellom de to presidentkandidatene i USA. Foto: REUTERS / Brian Snyder

Jeg tror dette vil bidra til å styrke splittelsen og volden blant det amerikanske folket.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Etter den hektiske debatten mellom president Donald Trump og tidligere visepresident Joe Biden er det nok mange som glemte selve målet med politikk. Under den første presidentdebatten har begge kandidatene fornærmet hverandre og kommet med falske og villendene påstander.

Her er noen sitater:

 • «Det er ingenting smart om deg»
 • «Kan du holde kjeft, mann!»
 • «Folkens, har dere peiling på hva denne klovnen driver med?»

Styrke splittelsen

I tillegg til disse veldig upassende personlige fornærmelsene fra begge kanter nektet presidenten å ta avstand fra den høyreekstreme gruppen kalt «Proud Boys». Jeg tror dette vil bidra til å styrke splittelsen og volden blant det amerikanske folket.

Det er helt uakseptabelt at en politiker kan være så vulgær og rastløs som Trump og uhøflig som Joe Biden. For hva er egentlig målet med politikk? Og siden når har fornærmelser og løgn fått sin plass i den?

Til dere ungdommer som snart skal stemme i valg eller til og med stille til valg: Aldri glem at målet med politikk er å skape et best mulig system for folket. Ingenting annet.

Fornærmelser og løgner

Dette klarer vi definitivt ikke med fornærmelser og løgner. Vi må samarbeide fremfor å krangle. Og vi må være solidariske i stedet for å sette søkelys på forskjellene mellom oss.

Det er nemlig veldig viktig å huske på hva politikk er. Det virket det som kandidatene gjorde under debatten. Dette er voksne menn som stiller til presidentvalget til det mektigste landet i verden.

Selv mener jeg at det er komisk at en debatt mellom presidentkandidater fort kan begynne å ligne på en krangel mellom tenåringer. Og dette er ikke noe som bare gjelder amerikansk politikk, men også norsk.

Vil ha makt

Men dette er verden vi lever i. Mange politikere bryr seg tydeligvis ikke om hva som er best for folket og fokuserer i stedet på hvordan de kan få mer makt. De gjør rett og slett ikke jobben sin, og mange velgere ser det ikke.

Men ikke alt håp er ute ennå. Vi ungdom kan snart gjøre noe med det. Så jeg spør deg vennlig: Ikke stem på eller følg politikere som forsøker å splitte oss, og som ikke klarer å samarbeide med alle som er uenige med dem.

For hvis ikke vi gjør noe med det, hvem ellers gjør det? Det er jo tross alt vi som skal snart ta over rollen i å styre verden. Da er det viktig at vi gjør det ordentlig.

Se hele debatten her


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump
 3. Joe Biden
 4. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Hvit makt forkjemper-gruppe feirer Trumps debatt-utspill om dem

 2. NORGE
  Publisert:

  Republikanere i Norge tar avstand fra Donald Trumps oppfordring til hvit maktgruppe

 3. VERDEN
  Publisert:

  Partifeller med ramsalt kritikk av Trumps Proud Boys-budskap

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Det er nok nå. Dette kan ikke fortsette.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Trump sier Proud Boys må tre tilbake

 6. VERDEN
  Publisert:

  Den neste måneden kan bli voldelig i USA. Derfor mener ekspertene at det kommer til å blåse over.