SiD

Følelsen av å bli sett ned på

  • Juanita Rajendram (21)
    Juanita Rajendram (21)
Jeg ble sett litt ned på av andre fra den asiatiske kulturen på grunn av studievalget mitt, og det har gjort at jeg iblant har følt at jeg har gjort en stor tabbe, skriver debattanten.

Halvparten av vennekretsen min studerer til å bli lege eller ingeniør. Jeg har valgt å gå mot strømmen.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Da jeg gikk siste året på videregående, kom den tiden da jeg skulle ta det store valget: Hva skal jeg studere?

Jeg endte opp med å velge sosiologi, fordi det var det studiet jeg brant mest for. Jeg ønsket å gjøre en forskjell i samfunnet. Innenfor den tamilske kulturen som jeg har vokst opp i, er det ikke så vanlig å velge et slikt studie. Mange jeg kjente, visste knapt nok hva sosiologistudiet var.

Følte det var en tabbe

Heldigvis hadde jeg familien min, vennene mine og lærerne mine som støttet meg i valget. Jeg ble sett litt ned på av andre fra den asiatiske kulturen, og det har gjort at jeg iblant har følt at jeg har gjort en stor tabbe. Men det har jeg ikke.

Innenfor store deler av den asiatiske kulturen er normen å velge de prestisjefylte yrkene som lege, tannlege, ingeniør eller noe innenfor realfag. Det er da man blir sett på som smart og skoleflink. Mange har faktisk ikke skjønt at man kan være skoleflink og likevel velge å studere innenfor den samfunnsvitenskapelige retningen.

Stå for valget

Et spørsmål mange har stilt meg, er: «hva kan man jobbe med?» Jeg ønsker ikke å generalisere, men det første mange tenker på i den asiatiske kulturen, er jobb. Det er greit nok, det, men det finnes mange jobbmuligheter innenfor sosiologi der ute.

Halvparten av vennekretsen min studerer til å bli lege eller ingeniør. Det er ikke dumme valg, men jeg synes ikke man skal velge studie fordi man kan tjene masse penger, eller fordi det er prestisjefylt. Heller ikke på grunn av press fra foreldre eller kulturen du tilhører.

Samfunnet trenger flere som velger å studere noe annet. Stå for ditt studievalg. Jeg føler meg fortsatt veldig stolt av mitt.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Les også

  1. Skrivekonkurranse for unge: Lag en tale til besteforeldregenerasjonen!

Les mer om

  1. studievalg