SiD

Født i Kongo, bor i Norge: – Det hadde vært kult å bli en del av majoriteten

 • Si ;D-redaksjonen
  Si ;D-redaksjonen
– Vi innvandrere er ganske lik nordmenn. Vi trives best når vi er med familien, og vi verdsetter dem som står oss nærmest, skriver Leon Bafondoko (18).

Leon Bafondoko (18) mener vi må bli flinkere til å se hverandre. – Kanskje starter du ikke en samtale med en ukjent person, men det skader ikke å smile til vedkommende.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Her er årets Si ;D-julekalender.

24 norske ungdommer med bakgrunn fra 24 land svarers på spørsmål om hvordan det er å ha minoritetsbakgrunn i Norge i dag.

Hva er positivt? Hva er negativt? Og hva med julen?

Navn: Leon Bafondoko

Alder: 18 år

Bosted: Trondheim

Bakgrunn: Den demokratiske republikken Kongo

Hei! Hvem er du?

– Jeg er en engasjert ungdom, og jeg er glad i å gi litt av meg selv for at andre skal ha det bra. Jeg er samfunnsengasjert og tillitsvalgt i ulike organisasjoner som FN-sambandets ungdomspanel, Plan International og Røde Kors Ungdom.

Hva er det beste med å ha minoritetsbakgrunn i Norge i dag?

– Siden jeg alltid vil være en evig minoritet, kan jeg være stemmen til dem som tilhører minoriteten i samfunnet. Som minoritet lærer jeg å forholde meg til de som er ulik meg, og det er en fin egenskap.

Dette er årets julekalender i Aftenposten

Hva er det mest utfordrende?

– Jeg kommer alltid til å tilhøre minoriteten. Det hadde vært kult å bli en del av majoriteten, men det går fint fordi jeg tilhører majoriteten når jeg besøker hjemlandet.

Hvordan kan vi løse disse utfordringene?

– Vi må bli flinkere til å inkludere, og vi må bli flinkere til å se hverandre. Kanskje starter du ikke en samtale med en ukjent person, men det skader ikke å smile til vedkommende i det minste. Personlig har jeg opplevd at man kan kommer langt med et smil.

Når føler du deg mest norsk?

– Når jeg er hjemme med familien min. Vi innvandrere er ganske lik nordmenn. Vi trives best når vi er med familien, og vi verdsetter dem som står oss nærmest. Det er en fin verdi som jeg har fra både min kongolesiske og norske bakgrunn.

Og minst?

– Når jeg er i Den demokratiske republikken Kongo. Da opplever jeg de verdiene som min kongolesiske familie verdsetter, og jeg tenker ikke så mye på Norge.

Hvilket spørsmål om bakgrunnen din er du mest lei av å få?

– Når noen spør meg hvor lenge jeg har bodd i Norge, men da spør jeg dem bare hvor lenge de har bodd i Norge.

Om folk er nysgjerrige på bakgrunnen din, hvordan vil du at de skal gå frem?

– Jeg har ingen problemer med at folk er nysgjerrig på bakgrunnen min. De som spør, får muligheten til å bli kjent med meg. På den måten kan man hindre man stereotypier og fremmedgjøring av mennesker.

Hvis du skulle fortalt Aftenpostens lesere én ting om landet foreldrene dine er født i, hva hadde du fortalt?

– Den demokratiske republikken Kongo er både verdens rikeste og verdens fattigste land. Landet har mye naturressurser, men disse kommer dessverre ikke til fordel for resten av befolkningen. Dette hemmer den økonomiske og sosiale utviklingen av landet.

Hvilket forhold har du til jul?

– Jeg er personlig kristen, og derfor er julen en viktig høytid å feire. Men julen er også en verdimessig høytid der jeg lærer å sette pris på alt jeg har.

Hvilken rolle synes du julen burde spille i skoletiden?

– Jeg synes skolen skal minne elever på historien om den norske kulturarven og hvilke verdier den har brakt videre til det sekulære samfunnet. Majoriteten av elevene har ikke vondt av å delta på skolegudstjeneste, men de som føler at det blir feil, må få mulighet til å lære om de sentrale verdiene i kristendommen et annet sted.

Hva skal du gjøre i julen i år?

– Jeg skal være med familien, spise mye god mat, og huske på å være takknemlig for det livet jeg har.

Vi spurte ungdom: «Hva vil det si å være norsk i 2016?» Les de andre vinnerbidragene og finalistene her:

Les også

 1. 1. plass – Arvid Folke Minh Järnbert (20): Mine flate øyne og gule hender har arvet urnordmennenes land. Hva hadde de sagt?

 2. 2. plass – Morten Christensen (18): Pass på! Ola, den falske nordmannen, har egne soldater.

 3. 3. plass - Maja Sæternes (19): Det er typisk norsk å være god

Hør Aftenpodden Si ;D: Hvorfor må vi tilhøre en gruppe?

Hvorfor er vi mennesker så opptatt av å tilhøre grupper, som for eksempel gruppen nordmenn? Det skal psykolog Jørgen Flor forklare for oss.

Og tidligere i høst inviterte vi ungdom til skrivekonkurranse: Hva vil det si å være norsk? To av vinnerne kommer for å diskutere.

 • Hør med ett klikk her:

Les mer om

 1. Julekalender 2016
 2. Jul
 3. Ungdom
 4. Kongo (Kinshasa)