SiD

Vi inkluderer ikke når vi gjør religiøse seremonier til en del av skolen | Haider Qureshi

  • Haider Qureshi (18), AUF
Spørsmålet vi må stille oss er om det er riktig at en offentlig skole skal sette noen i en situasjon der de må ta stilling til om de vil delta i en religiøs seremoni, skriver Haider Qureshi (18).

Si ;D-innlegg: Vi kan lære om kulturarven vår gjennom studiebesøk, ikke gjennom allmenn deltagelse i en gudstjeneste.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Nylig skrev Oscar Christopher Husebye (Unge Høyre) et Si ;D innlegg om at julegudstjenesten i skolen handler om mer enn religion. Han tar tak i noe som er en enkel sak og gjør den unødvendig komplisert.

I Norge har vi en offentlig fellesskole for alle. Det betyr at alle, uansett bakgrunn, skal føle seg inkludert og ivaretatt av utdanningssystemet. Ingen hadde for eksempel gått med på at skolen fremmet et bestemt politisk parti.

Det hadde jo tatt seg dårlig ut om skolen meldte elevene på partimøter med Arbeiderpartiet eller Høyre.

Og når man gjør religiøse seremonier til en del av skolen, går man langt bort fra prinsippet om at skolen skal inkludere alle.

Haider Qureshi (18).

Tvinges til å ta stilling

Jeg er ikke uenig med Husebye i at kristendommen har spilt en stor rolle for Norge, og jeg mener også det er viktig at vi lærer om kulturarven vår. Men dette kan vi gjøre gjennom studiebesøk, ikke gjennom allmenn deltagelse i en gudstjeneste.

I avisen Dagen i forrige uke argumenterte arbeiderpartipolitiker Jan Bøhler for julegudstjeneste og sa at muslimer er positive til julegudstjenester. Argumentet hans er både generaliserende og irrelevant. Norge er et sekulært samfunn uten statskirke og med en offentlig skole for alle. Vi lærer om både julefeiring, kulturarv og kristendom i KRLE, og spørsmålet er ikke om muslimer, hinduer, agnostikere eller ateister er positive eller negative til å dra på gudstjenester.

Spørsmålet er om det er riktig at en offentlig skole skal sette noen i en situasjon der de må ta stilling til om de vil delta i en religiøs seremoni.

Fraviker prinsippene sine

Vi trenger en mer prinsipiell holdning til hva skolen skal tilby som en del av undervisningen. I dag er det ulik praksis på skoler, og det kan vi ikke tillate når det gjelder et så viktig spørsmål som sekularitet og religion. Når Husebye mener at julegudstjenester handler om mye mer, fremstår det mer som en unnskyldning for å fravike prinsippene sine, enn som et svar på spørsmålet.


Her er flere innlegg om gudstjenester:

Les også

  1. Nei, jeg har langt ifra glemt vår kristne kulturarv, skriver Haakon Gunleiksrud (20).

  2. Fire grunner til at skolegudstjenesten bør avskaffes, skriver Haakon Gunleiksrud (20).

  3. Religion bør ikke påvirke kalenderen vår, skriver Sima (14).


Hør Aftenpodden Si ;D: Hvorfor er stadig færre unge kristne?

Bare to av ti under 30 definerer seg som kristne. Hvorfor er det slik? Ateist Theodor René Carlsen (18) og kristne Ingrid Vatnar Olsen (20) diskuterer. – Jeg opplever mye respekt når jeg sier jeg er kristen, men også mye dritt, for å si det rett ut, sier Vatnar Olsen.

Les mer om

  1. Religion
  2. Kristendom
  3. Jul