SiD

Sminkefri utgave løser ikke problemet

Ida Fladen er en av de norske kjendisene som stiller uten sminke i den siste utgaven av Det nye.

Ideen bak den usminkede utgaven av Det Nye er fantastisk, men noe gikk galt i gjennomføringen.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
Redaktør Thyness sier hun skulle ønske det ble mer vanlig for jenter å tørre å vise en usminket versjon av seg selv, men hvordan oppmuntrer Det Nye til det, når bladet viser akkurat like ensidige idealer i sin helt spesielle utgave som de gjør ellers? spør Karoline Steen Nylander (19).

Forrige uke kom Det Nye med et blad utenom det vanlige: En usminket og uretusjert spesialutgave hvor kjendiskvinner og bidragsytere viser seg frem uten noen form for korreksjoner.

«Vi ville ta vekk all staffasjen og sette i gang refleksjoner hos leserne om hva

Karoline Steen Nylander (19)

sminke og retusjering gjør», sa redaktør Karine Thyness.

Det at et moteblad endelig tar tak i retusjering og uoppnåelige skjønnhetsidealer er bra, for det skjer sjelden. Ideen bak den usminkede utgaven er fantastisk, men noe gikk galt i gjennomføringen.

Problemene med dagens motebransje kunne fylt en egen bokserie, men i alle fall én av bøkene handler om å fremme ensidige og uoppnåelige idealer.

Bare én måte å se riktig ut på

Gjennom glansede motemagasiner og prangende reklameplakater blir ungdom fortalt at det kun finnes én måte å se riktig ut på. Om du ikke ser slik ut, er det din egen feil. Om du føler deg elendig fordi du ikke ser slik ut, er det også din egen feil.

Du kan jo bare velge å ikke ta deg nær av det. Slik fungerer det dessverre ikke. Barn og unge i dag sliter mer med psykiske helseproblemer enn noen gang før. Dette skyldes nådeløst krysspress, hvor kroppspresset spiller en stor rolle.

Redaktør Thyness sier hun skulle ønske det ble mer vanlig for jenter å tørre å vise en usminket versjon av seg selv, men hvordan oppmuntrer Det Nye til det, når bladet viser akkurat like ensidige idealer i sin helt spesielle utgave som de gjør ellers? Selv uten sminke og retusjering sklir kvinnene i bladet rett inn i det samme kropps— og skjønnhetsidealet som vi er vant til å se.

Debatten vil forsvinne

Mangfold handler ikke om ensidighet, perfeksjon eller å fortelle en relativt ung målgruppe at det kun finnes én måte å se riktig ut på. Her har Det Nye bommet kraftig med tanke på hva som var intensjonen.

Så ble kanskje denne spesialutgaven en bom. Den har definitivt trukket til seg oppmerksomhet, noe Det Nye kan være fornøyde med. Men den tilhørende debatten vil trolig avta og forsvinne i all stillhet.

Det samme vil Det Nyes verdier om selvsikkerhet, naturlig skjønnhet og mangfold.

Ikke mindre kroppspress

«Vi er ikke vant til å se hverandre sånn, men det må vi gjøre noe med», skrev Karine Thyness på lederplass i sist utgave. Jeg vil påstå at én utgave i året sier mer om at usminkede og uretusjerte ansikter er uvanlig og svært spesielt enn at de er naturlige.

Har Det Nye flyttet fjell med sin spesialutgave? Neppe.

Har de bidratt til mindre kroppspress blant unge i dag? Det tviler jeg på.

Eller tar jeg feil, Det Nye? Har dere tenkt å være med videre i arbeidet mot mindre kropps- og skjønnhetspress blant ungdom?

Les redaktør Karine Thyness sitt svar her:

Les også

  1. «Hvis noe gikk galt i gjennomføringen her, så var det at veldig mange takket nei til å bli med»

  2. Speil, speil på veggen der

  3. - Helt ok å ikke være perfekt!

  4. Den uretusjerte sannheten

Har Det Nye flyttet fjell med sin spesialutgave? Neppe, skriver Karoline Steen Nylander (19).

Karoline Steen Nylander (19)