SiD

Gentleman-konseptet forsterker kjønnsroller

  • Uperfektejenter.no
Menn og kvinner blir tvunget inn i en unaturlig rolle - der det forventes at mannen skal måtte ta ansvar og passe på kvinnen, og der kvinnen ikke får bestemme hva som er bra for henne selv, skriver Elise (17).

Det er ingenting galt i å være hyggelig. Jeg syns bare det blir for dumt at jenter skal bli behandlet på en viss måte bare fordi vi er jenter.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
Elise (17), uperfektejenter.blogg.no

I åttende klasse var jeg på min første date. Daten min og jeg gikk en lang og romantisk tur, og så endte vi opp på en hyggelig cafe. Daten min ville spandere, men jeg nektet. Han påpekte at det var en grunn til at det heter gentlemen. Jeg svarte (frekk og freidig som jeg alltid har vært) at det var fordi det var flertall. Og så betalte jeg for oss begge.Ofte er det slik gutter blir oppdratt. Til at de skal be på den første daten, ta initiativ, la jenter gå først, og betale for jenter. Misforstå meg rett, det er ingenting galt i å være hyggelig. Jeg syns bare det blir for dumt at jenter skal bli behandlet på en viss måte bare fordi vi er jenter. Jeg vil ikke forvente at gutter skal la meg gå først eller betale for meg. Det er både urettferdig for gutten, og det kan ha ubehagelige konsekvenser for jenter.

Først og fremst forsterker konseptet "gentleman" kjønnsroller. Hvem er en gutt gentleman mot? Jeg vil våge meg til å tippe at han er det mot fine damer han gjerne vil prøve seg på. "Gentleman" er et konsept laget for dating og romantikk, men med det kommer en forventning om at alle passer inn i kjønnsrollene/stereotypene et kjønn har. Det stemmer rett og slett ikke. Noen jenter føler seg som gutter og noen gutter føler seg som jenter. Noen føler seg ikke som et spesielt kjønn i det hele tatt.

Les også

Uperfekte jenter

Jeg må legge til at "gentlemen"-konsepter er ikke menns feil, og at man er gentleman mot fine damer, er innlært. Mange menn er hyggelige mot alle uavhengig av hvem de er, og det er positivt. Å være hyggelig mot mennesker uten å forvente noe tilbake. Uavhengig av kjønn og intensjon.

Just got friendzoned!

Der kommer det andre poenget — nemlig at å være gentleman kan komme med uheldige forventninger. Friendzone er en artig greie som de fleste har hørt om. Ikke? La meg forklare. Friendzone er når en gutt er kompis med en jente han liker, og så sier hun "du er en så fantastisk venn", og så blir han skuffa fordi han ikke får ligge med henne. "Just got friendzoned!" Bak denne tankengangen ligger også noe litt skummelt - nemlig at når en gutt er venn med en jente, så skylder hun ham sex/romantikk. "Jeg har gjort så mye for denne jenta - pratet med henne, hengt med henne, hjulpet henne med lekser, og så ligger hun ikke med meg." Dette er det nok ikke bare gutter som gjør, jenter kan nok tenke det samme. Det hender dessverre oftest at jenter blir objektifisert. Det enkleste eksempelet jeg har for hånden er at gutter kan ta av seg på overkroppen uten at det blir så mye styr, mens når en jente gjør det, handler det bare om sex og pupper. Selv om vi anatomisk sett er helt like. Igjen må jeg understreke at dette er ikke gutters feil, men faktumet er at det er sånn. Dessverre.

Plasserer alle jenter i én bås

En annen ting er at hvis du oppfører deg som en gentleman, så forventes det at du vet hva som er bra for kvinnen du varter opp. Du vet at hun trenger at du åpner døra, at du betaler måltidet hennes, og blir belønnet for å være en "good guy". Det helt uten at man egentlig spør jenta hva hun trenger eller vil. Ikke fordi man ikke bryr seg, men fordi man er opplært til at jenter passer inn i en bås, og der passer alle jenter. Nope.

Unaturlig rolle

Som sagt, dette er bare mine tanker rundt konseptet gentleman. Du kan være mann og hyggelig uten at du er en gentleman, og det tror jeg de fleste er. Jeg blir bare frustrert over friendzone og gentleman, fordi det er en dobbeltstandard som skader begge kjønn. Menn og kvinner blir tvunget inn i en unaturlig rolle - der det forventes at mannen skal måtte ta ansvar og passe på kvinnen, og der kvinnen ikke får bestemme hva som er bra for henne selv. Dette skader alle, og jeg har villet skrive om det lenge. Dessverre er det mange som genuint tror at fordi jeg er feminist, så hater jeg menn og ser ikke at menn også lider under sjåvinisme. Jeg ser det. Og jeg liker det ikke noe mer enn dere. Derfor er det viktig å prate om og bli opplyst om de funksjonene i samfunnet som gjør at det er sånn. Kan ikke jeg svare deg på et spørsmål, så let litt rundt, les og bli opplyst. Mye av sjåvinismen i samfunnet vårt er så skjult at man ikke tenker over det, for eksempel som det å være gentleman. "Gentleman" er utdatert og objektifiserende, uten at det er menns feil. Det bare er viktig å vite disse tingene så vi kan gjøre noe med dem.

Elise (17)