SiD

Kvinnekampen ga kvinner bukser, nå må vi gi menn skjørt | Morti Kvisvik

Si ;D-innlegg: Det er lov å like både skjørt og skjegg.

Det var vanlig for alle mennesker å bruke skjørt før i tiden, skriver Morti Kvisvik (19). Privat

 • Morti Kvisvik (19)

I juni i fjor turte jeg endelig å kjøpe noe i «dame»-avdelingen til en butikk. Det tok meg hele 19 år før jeg klarte det.

På skolen var jeg alltid redd for å bli sett på som feminin. Jeg unngikk blikkontakt med gutter ut av en frykt av å bli kalt “homo”.

Jeg endret oppførselen min og endte opp som en innestengt, stille og klein person, og ikke den fargerike og snakkesalige personen jeg visste jeg var.

Da jeg i 4. klasse ble invitert til en bursdag der gutter skulle kle seg ut som jenter og motsatt, lot jeg som jeg var syk for å unngå å virke feminin ved å bruke «jenteklær».

Fjern tabuene

Det var bedre rundt familie. Jeg snakket mye og var den rare ungen jeg var, men ut av frykt for å ikke være “sønnen” til moren min eller “gutten” til andre i familien, overdrev jeg de delene av meg som jeg trodde de ønsket å se.

Da jeg hadde tid for meg selv, drømte jeg meg inn i fantasiverdener fra litteratur, gråt meg nesten ihjel mens jeg så på Disney-filmer og likte godt å leke rollespill med actionfigurer i stede for å få dem til å slåss.

Disse delene av personligheten min har de nærmest meg visst om lenge, men jeg blir fortsatt sett rart på etter at jeg endret klesstil.

Kvinnekampen på 60- og 70-tallet forminsket tabuet rundt hvordan kvinner skulle kle seg, og ingen syns lenger det er rart når kvinner går i bukser. Nå synes jeg det er utrolig viktig å fjerne tabuet rundt hvordan menn skal kle seg.

Alle brukte skjørt før

Det var vanlig for alle mennesker å bruke skjørt før i tiden. I det gamle Egypt fantes det kilt-lignende skjørt, kalt shendyt, som viklet seg rundt kroppen til mennene.

Skuespiller Billy Porter gikk ikledd en smoking-kjole under Oscars-utdelingen forrige uke. Richard Shotwell / TT NYHETSBYRÅN

I middelalderen foretrakk både menn og kvinner å bruke et kjole-lignende plagg, hvor mennenes kjoler var mye kortere enn kvinnenes, nærmest et moderne skjørt.

Etter dette var skjørt ute av moten i store deler av vestlig kultur frem til 1800-tallet, hvor de igjen ble tatt i bruk, nå hovedsakelig av kvinner, siden de ble laget på en måte som ikke var like androgyn.

Når skjørt var vanlig for alle i fortiden, sammen med andre “feminine” plagg, mener jeg det må være mulig for oss å endre normer rundt klær den dag i dag.

Skjegg og skjørt

Vi i Norge er generelt åpen for det som er annerledes og nytt, men vi må bli bedre i hverdagen.

Om du liker å ha skjegg, burde du samtidig ha lov til å bruke skjørt og øredobber, uten å føle deg dømt.

Jeg er endelig glad i den jeg er, og komfortabel med det jeg går med. En dag liker jeg å gå i jeans og hettegenser med aftershave på. Den neste kan jeg ønske å bruke skjørt og tank top med sminke på, og det bør like lov det!

Vær komfortabel i det du går i, det du bruker og ikke minst den du er! Tenk på den du er, ikke den båsen du ble plassert i.

Les også

- Det er et par gutter som tenker å komme i skjørt


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Mote
 2. Kjønnsroller
 3. Kjoler

Relevante artikler

 1. SID

  «Ikke gå alene, ha på nok klær». Hvorfor legges ansvaret på oss jenter?

 2. SID

  Tøffe gutter gråter også

 3. SID

  – Det er tabu for gutter å skrive. Vi vil ikke ha oppmerksomheten.

 4. SID

  Som ungdomsskoleelev traff «Kjønnskampen» meg hardt

 5. SID

  Kutt moms på mensen

 6. SID

  Hvorfor må kvinner spille på sine «usjarmerende» sider for å være morsomme?