Kvinnekampen ga kvinner bukser, nå må vi gi menn skjørt | Morti Kvisvik

  • Morti Kvisvik (19)
Det var vanlig for alle mennesker å bruke skjørt før i tiden, skriver Morti Kvisvik (19).

Si ;D-innlegg: Det er lov å like både skjørt og skjegg.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

I juni i fjor turte jeg endelig å kjøpe noe i «dame»-avdelingen til en butikk. Det tok meg hele 19 år før jeg klarte det.

På skolen var jeg alltid redd for å bli sett på som feminin. Jeg unngikk blikkontakt med gutter ut av en frykt av å bli kalt “homo”.

Jeg endret oppførselen min og endte opp som en innestengt, stille og klein person, og ikke den fargerike og snakkesalige personen jeg visste jeg var.

Da jeg i 4. klasse ble invitert til en bursdag der gutter skulle kle seg ut som jenter og motsatt, lot jeg som jeg var syk for å unngå å virke feminin ved å bruke «jenteklær».

Fjern tabuene

Det var bedre rundt familie. Jeg snakket mye og var den rare ungen jeg var, men ut av frykt for å ikke være “sønnen” til moren min eller “gutten” til andre i familien, overdrev jeg de delene av meg som jeg trodde de ønsket å se.

Da jeg hadde tid for meg selv, drømte jeg meg inn i fantasiverdener fra litteratur, gråt meg nesten ihjel mens jeg så på Disney-filmer og likte godt å leke rollespill med actionfigurer i stede for å få dem til å slåss.

Disse delene av personligheten min har de nærmest meg visst om lenge, men jeg blir fortsatt sett rart på etter at jeg endret klesstil.

Kvinnekampen på 60- og 70-tallet forminsket tabuet rundt hvordan kvinner skulle kle seg, og ingen syns lenger det er rart når kvinner går i bukser. Nå synes jeg det er utrolig viktig å fjerne tabuet rundt hvordan menn skal kle seg.

Alle brukte skjørt før

Det var vanlig for alle mennesker å bruke skjørt før i tiden. I det gamle Egypt fantes det kilt-lignende skjørt, kalt shendyt, som viklet seg rundt kroppen til mennene.

Skuespiller Billy Porter gikk ikledd en smoking-kjole under Oscars-utdelingen forrige uke.

I middelalderen foretrakk både menn og kvinner å bruke et kjole-lignende plagg, hvor mennenes kjoler var mye kortere enn kvinnenes, nærmest et moderne skjørt.

Etter dette var skjørt ute av moten i store deler av vestlig kultur frem til 1800-tallet, hvor de igjen ble tatt i bruk, nå hovedsakelig av kvinner, siden de ble laget på en måte som ikke var like androgyn.

Når skjørt var vanlig for alle i fortiden, sammen med andre “feminine” plagg, mener jeg det må være mulig for oss å endre normer rundt klær den dag i dag.

Skjegg og skjørt

Vi i Norge er generelt åpen for det som er annerledes og nytt, men vi må bli bedre i hverdagen.

Om du liker å ha skjegg, burde du samtidig ha lov til å bruke skjørt og øredobber, uten å føle deg dømt.

Jeg er endelig glad i den jeg er, og komfortabel med det jeg går med. En dag liker jeg å gå i jeans og hettegenser med aftershave på. Den neste kan jeg ønske å bruke skjørt og tank top med sminke på, og det bør like lov det!

Vær komfortabel i det du går i, det du bruker og ikke minst den du er! Tenk på den du er, ikke den båsen du ble plassert i.

Les også

- Det er et par gutter som tenker å komme i skjørt


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.