Bursdagsgaver for en bedre verden

Hver dag dør 18. 000 barn av sykdommer som kunne vært behandlet eller forebygget, men jeg er likevel optimist, skriver Eirik Mosfoss (21). Bildet er tatt på hans tur som frivillig til Malawi i 2012.

På fredag får jeg oppleve min tjueandre bursdag. Den har jeg valgt å donere til dem som trenger det som mest.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Hver dag dør 18. 000 barn under fem år av sykdommer som kunne vært forhindret, som malaria, lungebetennelse og diaré. Dette tilsvarer mer enn hele Norges befolkning hvert år, eller at alle Norges barn under 5 år skulle dø hver attende dag. Om og om igjen.

Med 365 dager i året gir enkel divisjon at 50 av disse barna skulle ha feiret bursdag 27. februar. Og alle andre dager. Dessverre får de ikke oppleve det.

Eirik Mofoss (21)

På fredag får jeg oppleve min tjueandre bursdag. Den har jeg valgt å donere til dem som trenger det som mest. Hvor mye koster det å hjelpe?

En av verdens mest effektive bistandsorganisasjoner, SCI (Schistosomiasis Control Initiative), kan for kun tre kroner gi et menneske behandling mot parasittsykdommen sneglefeber for et helt år. Nest etter malaria er dette verdens mest utbredte parasittsykdom, med rundt 240 millioner smittede verden over.

Hva kan du få for tre kroner i Norge i dag? To tyggis, et par handleposer, 30g smågodt eller en munnfull Coca-Cola? Så godt som ingenting.

Hver dag dør likevel 18.000 barn av sykdommer som kunne vært behandlet eller forebygget. Hvorfor får de ingen hjelp?

Fremtiden er lys

Jeg er likevel ingen pessimist, til tross for grusomme tall og henvisninger til død og elendighet. For ifølge UNICEF er antallet barn som dør gått ned fra 35.000 hver dag i 1990 til 18.000 i dag. For en gladnyhet!

Les også: Ville redde Uganda — ble motsatt

I tillegg har gjennomsnittlig levealder gått opp, og flere er hjulpet ut av fattigdom. Så nei, jeg er ingen pessimist. Heller tvert imot: Jeg er kjempeoptimist! Verden går i riktig retning; hver eneste dag, hvert eneste sekund.

Tre kroner gir et barn mulighet til liv

  1. februar har jeg bursdag, men jeg ønsker ingen gaver til meg selv. I stedet har jeg laget en online innsamlingsaksjon, som både venner, bekjente og ukjente kan være med og bidra til.

Tre kroner er alt som trengs for å gi de 50 barna nevnt innledningsvis, den beste bursdagspresang som finnes: En mulighet til liv.

Føler et ansvar som nordmann

Som nordmann, med alle Norges goder, så føler jeg et ansvar. Det vet jeg at drøssevis av andre norske ungdommer også gjør. Å donere bort bursdagsgavene mine er bare en av mange små ting jeg kan gjøre.

For på fredag har jeg bursdag. Og på bursdagen min vil 18.000 barn dø. Men vet du hva? Allerede er barnedødeligheten halvert siden 1990. Og de neste 25 årene skal vi, den yngre generasjonen, halvere den igjen. Og igjen. Og igjen.

Da kan flere enn meg få feire bursdag den 27. februar.

Følg Aftenposten Si;D på Facebook og Twitter

Les flere innlegg her:

Eirik Mofoss (21)