SiD

Vi trenger homofile forbilder i KRIK og idretten | Christian Hetty

 • Christian Hetty (17)
  Politisk nestleder, AUF Rogaland

Tidligere X-games-vinner Andreas Håtveit mener homofile eller samboende ledere på KRIK-arrangementer kan sammenlignes med kjøttspisende instruktører på vegan-camp. HEIKO JUNGE / NTB scanpix

Når idrettsforbilder som Andreas Håtveit kommer med negative utsagn om skeive, gjør han terskelen høyere for å komme ut som skeiv både i kirken og i idretten.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

I intervjuer med NRK. no og Fri Flyt sammenligner freeski-stjerne Andreas Håtveit det å være homofil leder i Kristen Idrettskontakt (KRIK) med å være en kjøttspisende instruktør på en camp for veganere.

Utspillet kom etter at det ble bestemt at homofile og samboere skal kunne være frivillige ledere på leirer i regi av KRIK. Utspillet hans er ikke bare historieløst, men utrolig diskriminerende.

Når Håtveit kommer med slike utsagn, gjør han terskelen høyere for å komme ut som skeiv både i kirken og i idretten.

Vi trenger gode forbilder som kan hjelpe de av oss som er skeive, og jobbe for en holdningsendring i samfunnet.

Få åpne skeive

Det er få åpne skeive i idretten i dag. For eksempel er det ingen åpne skeive norske fotballspillere i de øverste ligaene, og dette er et seriøst problem for unge skeive gutter.

Jeg har like mye rett til å være KRIK-leder som Håtveit, og det skal han ikke ta fra meg, skrive Christian Hetty. Privat

Fotballen har den siste tiden hatt et større fokus på dette gjennom kampanjer og aktivt arbeid innad i klubbene, men jeg er redd det fortsatt er en stor porsjon usunn maskulin kultur i fotballen.

Derfor er det alvorlig når idrettsforbilder som Håtveit velger å snakke om homofili på en negativ måte. Argumentet med at han har flere homofile venner, holder ikke.

For noen uker siden deltok jeg i et møte i en lokal kirke der tema var skeiv problematikk i ungdomsarbeidet. De som hadde ansvar for ungdomslederne, ønsket en samtale med en skeiv person for å jobbe bedre med dette.

Les også

Håndballkeeperen Ole-André Lerang (28) fram som homofil. Slik mener han idretten kan få bukt med homohetsen.

De tok selv kontakt fordi de ønsket å gjøre mer for at skeive skulle inkluderes i deres arbeid, noe som er utrolig viktig for at skeive skal aksepteres og likestilles i kirken.

På 50-tallet

Vi trenger en slutt på at prester nekter å vie homofile. Vi trenger en slutt på at mennesker som Håtveit prøver å reversere positive endringer i kristne miljøer. Vi trenger flere gode forbilder for de tusenvis av ungdommene som ikke tør å leve som den de virkelig er.

Vi kan ikke la mennesker som Håtveit ta for stor del i samfunnsdebatten. Derfor sier jeg ifra. Jeg mener utsagnene hans hører mer hjemme på 50-tallet.

Vi er kommet for langt til å gjenåpne grodde sår, og vi må fortsette å ta endringen i riktig retning.

Jeg har like mye rett til å være KRIK-leder som Håtveit, og det skal han ikke ta fra meg.


Les også

Frankrikes VM-helt ble spurt hva han ville gjort om lagkameraten sto frem som homofil: – Jeg ville oppfordret ham til å være stolt

Les også

«Dommeren er homoseksuell, vet det ikke selv, men konen heter Kjell»

Les også

Håndballkeeperen Ole-André Lerang (28) fram som homofil. Slik mener han idretten kan få bukt med homohetsen.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Homofili
 2. LHBT

Relevante artikler

 1. SID

  KRIK-delegat: Heller homofile ledere enn barn som må undertrykke følelsene sine

 2. SID

  Det jeg frykter mest, er å holde en jente i hånden på gaten

 3. SID

  «Kvifor kan du ikkje vera som alle andre? fekk eg slengt i fjeset. Då eg svarte, blei det stille.»

 4. SID

  Tøffe gutter gråter også

 5. SID

  Siv er modig. Vi trenger forbilder som inspirerer oss til å si ifra.

 6. SID

  Da jeg var seks år, mistet jeg to av mine nærmeste. Uten idretten hadde jeg nok ikke klart meg.