SiD

Vi trenger homofile forbilder i KRIK og idretten | Christian Hetty

 • Christian Hetty (17)
  Christian Hetty (17)
  Politisk nestleder, AUF Rogaland

Tidligere X-games-vinner Andreas Håtveit mener homofile eller samboende ledere på KRIK-arrangementer kan sammenlignes med kjøttspisende instruktører på vegan-camp. Foto: HEIKO JUNGE / NTB scanpix

Når idrettsforbilder som Andreas Håtveit kommer med negative utsagn om skeive, gjør han terskelen høyere for å komme ut som skeiv både i kirken og i idretten.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

I intervjuer med NRK. no og Fri Flyt sammenligner freeski-stjerne Andreas Håtveit det å være homofil leder i Kristen Idrettskontakt (KRIK) med å være en kjøttspisende instruktør på en camp for veganere.

Utspillet kom etter at det ble bestemt at homofile og samboere skal kunne være frivillige ledere på leirer i regi av KRIK. Utspillet hans er ikke bare historieløst, men utrolig diskriminerende.

Når Håtveit kommer med slike utsagn, gjør han terskelen høyere for å komme ut som skeiv både i kirken og i idretten.

Vi trenger gode forbilder som kan hjelpe de av oss som er skeive, og jobbe for en holdningsendring i samfunnet.

Få åpne skeive

Det er få åpne skeive i idretten i dag. For eksempel er det ingen åpne skeive norske fotballspillere i de øverste ligaene, og dette er et seriøst problem for unge skeive gutter.

Jeg har like mye rett til å være KRIK-leder som Håtveit, og det skal han ikke ta fra meg, skrive Christian Hetty. Foto: Privat

Fotballen har den siste tiden hatt et større fokus på dette gjennom kampanjer og aktivt arbeid innad i klubbene, men jeg er redd det fortsatt er en stor porsjon usunn maskulin kultur i fotballen.

Derfor er det alvorlig når idrettsforbilder som Håtveit velger å snakke om homofili på en negativ måte. Argumentet med at han har flere homofile venner, holder ikke.

For noen uker siden deltok jeg i et møte i en lokal kirke der tema var skeiv problematikk i ungdomsarbeidet. De som hadde ansvar for ungdomslederne, ønsket en samtale med en skeiv person for å jobbe bedre med dette.

Les også

Håndballkeeperen Ole-André Lerang (28) fram som homofil. Slik mener han idretten kan få bukt med homohetsen.

De tok selv kontakt fordi de ønsket å gjøre mer for at skeive skulle inkluderes i deres arbeid, noe som er utrolig viktig for at skeive skal aksepteres og likestilles i kirken.

På 50-tallet

Vi trenger en slutt på at prester nekter å vie homofile. Vi trenger en slutt på at mennesker som Håtveit prøver å reversere positive endringer i kristne miljøer. Vi trenger flere gode forbilder for de tusenvis av ungdommene som ikke tør å leve som den de virkelig er.

Vi kan ikke la mennesker som Håtveit ta for stor del i samfunnsdebatten. Derfor sier jeg ifra. Jeg mener utsagnene hans hører mer hjemme på 50-tallet.

Vi er kommet for langt til å gjenåpne grodde sår, og vi må fortsette å ta endringen i riktig retning.

Jeg har like mye rett til å være KRIK-leder som Håtveit, og det skal han ikke ta fra meg.


Les også

Frankrikes VM-helt ble spurt hva han ville gjort om lagkameraten sto frem som homofil: – Jeg ville oppfordret ham til å være stolt

Les også

«Dommeren er homoseksuell, vet det ikke selv, men konen heter Kjell»

Les også

Håndballkeeperen Ole-André Lerang (28) fram som homofil. Slik mener han idretten kan få bukt med homohetsen.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Homofili
 2. LHBT

Relevante artikler

 1. SID

  KRIK-delegat: Heller homofile ledere enn barn som må undertrykke følelsene sine

 2. SID

  Det jeg frykter mest, er å holde en jente i hånden på gaten

 3. SID

  Derfor melder jeg meg ut av KrF

 4. SID

  Jeg har hele livet vært redd for å oppleve vold og trakassering

 5. SID

  Siv er modig. Vi trenger forbilder som inspirerer oss til å si ifra.

 6. SID

  Tøffe gutter gråter også