SiD

Mitt møte med kalde nordmenn

 • Mexico
 • Alta

«Jeg inviterer deg til å komme til Mexico», skriver 16 år gamle Frida Mendoza. NTB Scanpix

Den første skoledagen var litt rar. Ingen snakket til meg.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

afp000514355.jpg

Jeg var så glad, så glad da jeg forlot Mexico. Men da jeg passerte sikkerhetskontrollen på flyplassen, turte jeg ikke snu meg for å se på familien og vennene mine. Det var da nervøsiteten kom. Jeg var redd for å se meg tilbake og angre. Da jeg satt meg på flyet, så jeg gjennom vinduet på mitt vakre land for siste gang på et år.

Vi klemmer og kysser

Jeg bodde sammen med andre utvekslingsstudenter fra hele verden i en leir i Oslo før vi reiste til våre vertsfamilier som holdt til i andre byer i Norge. Jeg skulle til Narvik. På leiren i Oslo snakket mange om hvor kalde nordmenn er, særlig sammenlignet med latinamerikanerne, siden vi er så varme mennesker. Vi klemmer mye, vi kysser og forteller at vi elsker hverandre ofte. Det er bare slik vi er. Så da vi kom til Narvik, visste jeg ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg visste ikke om jeg skulle gi en klem eller kyss som vi gjør i Mexico. Hva forventet de?

Rar første skoledag

Første dagen på skolen var litt rar. Ingen snakket til meg, og det føltes ikke bra. Jeg var ny her, jeg hadde aldri vært den nye før. Når jeg før har sett nye studenter, er jeg blitt venn med dem.

For når du er ny i mitt land, er folk interessert i deg. De snakker til deg, de stiller spørsmål, spesielt når du kommer fra et annet land. Du trenger bare ett minutt for å få venner. Jeg har hatt tre utvekslingsstudenter i klassen hjemme i Mexico, fra Finland, Norge og Tyskland. De har alle fått venner ganske fort, men dette kan jeg ikke se ville ha skjedd i Norge.

På skolen i Narvik fikk jeg en PC. Hæ? I Mexico har vi ikke engang Internett på skolen. Vi bruker skoleuniform, vi har lange dager på skolen som går fra seks eller syv om morgenen til tre eller fire på ettermiddagen. Det er politi i inngangen.

Kommer vi ett minutt for sent, får vi ikke komme inn. Det er så mye strengere der. Jeg liker norsk skole bedre.

Familiebytte og kulturforskjeller

Etter to måneder byttet jeg familie. Jeg gjorde det fordi det var vanskelig for meg å få venner i Narvik, og det var ikke en dag jeg ikke tenkte på å dra hjem igjen. Men jeg holdt ut og flyttet til Alta, hvor jeg bor nå. Jeg fikk en veldig hyggelig vertsfamilie jeg er sikker på at jeg kommer til å savne. Det kommer til å bli vanskelig å si farvel. Likevel, jeg har så mange venner hjemme, men bare noen få her i Norge. Livet mitt her er så forskjellig fra Mexico. Der har jeg mange venner og alltid noe å gjøre. Dette har vært den vanskeligste delen av utvekslingen min. Jeg har følt på kulturforskjellene.

Absolutt verdt det

Jeg har vært her nesten åtte måneder, har bare to igjen. Jeg gleder meg til å dra hjem, men det er også trist å forlate Norge. Etter så lang tid er det blitt en del av meg, så det skal bli rart å gi kyss til alle når vi sier hei, å ha mange mennesker rundt meg hele tiden, og, ja — komme tilbake til den strenge og kjedelige skolen. Hvis du tenker på å reise til utlandet, så gjør det. Jeg inviterer deg til å komme til Mexico, og jeg sikker på at du kommer til å nyte det å lære et nytt språk, ikke bare engelsk. Det er vanskelig, men til slutt verdt det!

Frida Mendoza (16)

Relevante artikler

 1. SID

  Etter at jeg sto frem som homofil, har familien skjøvet meg bort

 2. SID

  Regjeringen ødelegger det beste året i mitt liv

 3. SID

  Aneta (18): Som ny i Norge ble jeg vant til å føle meg utenfor. Jeg hadde lyst til å gi opp

 4. SID

  Tyrkiske Asli (17): Ett år blant nordmenn - hva jeg har lært, og hva jeg fortsatt ikke forstår

 5. SID

  Jente (17): Hvorfor tror folk at jeg er lat? Alt som var så enkelt, er blitt et maratonløp

 6. SID

  13 år gammel jente skriver: Nå er mamma endelig fri