SiD

Jeg er motivert til å utdanne meg. Det har jeg vært siden den dagen jeg dro fra mamma | Sidiq Hamza

 • Sidiq Hamza (17)

Av og til følte jeg meg «helt tett i pappen» når de andre elevene lo og snakket med ord jeg ikke forsto, skriver Sidiq Hamza (17). Illustrasjonsfoto: Thomas Brun

Si ;D-innlegg: Norske elever har et fantastisk skolesystem. Så hvorfor er det så mange som er umotiverte?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Jeg er en gutt fra Afghanistan. En av «oktoberbarna» som var heldig nok til å få plass i norsk grunnskole, komme inn på videregående og få permanent oppholdstillatelse.

For meg har veien til skolebenken vært lang, kronglete og utfordrende. For de norske klassekameratene mine har det kanskje vært for lett?

Mange norske elever kommer fra familier med god økonomi. De har det de trenger av mat, klær, fritidsaktiviteter og muligheter. Alle har rett til skolegang. Bøkene er gratis, skoleskyssen er gratis. Lærerne er dyktige og godt utdannet, og de fleste ønsker at eleven skal ta til seg læring.

For meg har veien til skolebenken vært utfordrende. For de norske klassekameratene mine har det kanskje vært for lett? skriver Sidiq Hamza (17). Privat

Måtte slutte på skolen

Elevene har alle forutsetninger for å være motiverte, men det virker som mange ikke er det. Hvorfor er det sånn?

Jeg vet hvor heldige de er. Jeg har gått på skole hvor jeg ikke hadde tak over hodet. Hvor bombene hvinte rundt bygningen. I femteklasse måtte jeg slutte på skolen på grunn av et selvmordsangrep.

Jeg har jobbet hardt for å komme dit jeg er i dag. Skolearbeid var mye vanskeligere for meg enn de andre i klassen, mest fordi jeg måtte lære meg et helt nytt språk, men også fordi jeg ikke hadde gått på skole på mange år.

Følte meg dum

Av og til følte jeg meg «helt tett i pappen» når de andre elevene lo og snakket med ord jeg ikke forsto. Jeg skjønte ingenting, men lærte fort å le med.

Jeg har hatt en indre motivasjon siden den dagen jeg reiste fra mamma. En dag skal jeg ha fått meg en utdannelse, en jobb slik at jeg kan gjenforenes med familien min og hjelpe dem med å få et like godt liv som jeg har i dag.

De er ikke late

Jeg forstår at det fleste av mine medelever ikke har samme motivasjonen som meg. Men burde ikke ønske om utdannelse og jobb vært en motivasjonsfaktor for alle?

Norske elever er ikke late, men de trenger å finne motivasjon i seg selv. Det nytter ikke at andre sier at du må skjerpe deg.


Les også:

Les også

Har du ikke skjønt hvorfor alle snakker om «oktoberbarna»? Da bør du lese dette.

Les også

Norge vil sende ham tilbake til Afghanistan. I morgen tigger han for livet, i Kabul.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Les mer om

 1. Undervisning
 2. Skole og utdanning
 3. Afghanistan

Relevante artikler

 1. SID

  Sterke elever burde ikke være «heldige» når vi får tilrettelagt undervisning

 2. SID

  Press er et privilegium. Skoleelever i Norge er heldige.

 3. SID

  Spiseforstyrrelser anses som et «jenteproblem». Jeg er lei av å føle meg alene.

 4. SID

  Skolen er utdatert – lekser for elever og mattekrav for lærere må bort

 5. SID

  Mange elever klager på lekser. Jeg skjønner ikke hvorfor

 6. SID

  Det er skummelt å se hvor lite elevene får bestemme