SiD

Mitt møte med Malala

  • Pamir Ehsas
    student ved Universitet i Oxford og leder av Brighter Tomorrow
«Du skal få lov til å bli med og møte Malala», hvisker UD-damen. Det føles ut som at bakken under meg plutselig skjelver, skriver Pamir Ehsas. I bakgrunnen står Malala Yousafzai sammen med statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende.

Pashtuner og Si ;D-kommentator Pamir Ehsas fikk møte sin store heltinne.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
Mitt budskap til norsk ungdom er at de må tro på seg selv, sa Malala til Si ;D-kommentator Pamir Ehsas.
  1. desember 2014 blir Malala Yousafzai tildelt Nobels fredspris. Jeg er vitne til det gjennom live stream fra lesesalen på Det juridiske fakultet. Den første og eneste emosjonelle opplevelsen på lesesalen. Jeg ønsket så inderlig at jeg kunne møte henne. Jeg prøver å riste meg av tanken, vel vitende om at det bare er en drøm.

Mandag 6. juli, første dagen av Utdanningskonferansen, skriver jeg på pressesenteret idet jeg blir avbrutt av en behjelpelig ansatt fra UD.

Hun hvisker: «Du skal få lov til å bli med og møte Malala.» Det føles ut som at bakken under meg plutselig skjelver.

En time senere står jeg i rekken av utallige mange pressefolk, helt bakerst. Malala er omringet. Til høyre har hun statsministeren, til venstre utenriksministeren, bak står en stolt pappa Ziauddin Yousufzai. Hun snur seg og ser på meg. Skal jeg komme bort, spør hun. Naivt tenker jeg: Kjenner hun igjen en pashtuner?

Malalas budskap til norsk ungdom

I det hun kommer bort spør jeg henne om hun har et budskap til den norske ungdommen. Hun svarer:

«Mitt budskap er at de må tro på seg selv. De må ikke ta utdanningsmulighetene sine for gitt, det er en så gyllen mulighet de har fått. Dere må nå stå opp for deres brødre og søstre verden rundt for at de skal få den samme muligheten. Fordi de fortjener det, fordi det er deres rett.»

Allerede etter første spørsmål blir jeg omringet av journalister fra alle kanter. De prøver å bryte inn, men hun rører seg ikke. Gjennom hele intervjuet står hun rett foran meg. Ser meg rett i øynene. Hun er fryktløs, sterk og hun sprer en varme rundt seg. Du får lyst til å gi henne en klem, samtidig som du får frysninger når hun snakker.

For meg er hun Malala, pashtuneren

For over hundre år siden dro britene en grense mellom Sør-Afghanistan og dagens Nord-Pakistan uten hensyn til de kulturelle forholdene på bakken. De tegnet opp en linje på et kart som delte et folk i to. I over hundre år er området preget av undertrykkelse, krig, død, fattigdom, ekstremisme og lidelse.

Når verdenssamfunnet snakker om krigen i Afghanistan, snakker de om krigen i denne regionen. Det er denne regionen som blir bombet. Det er hit dronene sendes. Det er her ekstremismen blomstrer. Det er her barn blir frarøvetsin rett til utdanning. Det er her Malala ble født, det er her hun ble skutt.

For mange er hun et symbol på jenters rett til utdanning. For meg er hun så mye mer.

Utdanning er bare én av en mange utfordringer som vårt folk sliter med. For meg er hun Malala, pashtuneren.

Verdenssamfunnet må være klar over at barn i denne regionen blir frarøvet barndommen foran øynene våre, de står fortapte i en tåke av håpløshet.

Vår generasjons heltinne

Intervjuet går videre, jeg spør Malala om vår generasjon vil oppnå det ingen andre har greid før, nemlig å gi alle barn tilgang til utdanning.

«Noen ganger kan det virke litt mørkt, at disse målene er for store, men historien vår har nettopp vist at det er mulig. Hvis verdens ledere tar oss på alvor, hvis de tar alle verdens barn på alvor og tenker på deres rett til utdanning, så har jeg et håp om at alle disse målene snart skal bli oppnådd.»

Hun er uredd i måten hun taler på. Uansett hvor hun går stiller hun folk til ansvar. Malala, vår generasjons heltinne.

Intervjuet rundes av. I det Malala går videre rekker jeg å si«manana» («takk» på pashto). Malala snur seg og smiler. Jeg tror hun visste det hele tiden.

Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid).

Les også

  1. Malala brukte talerstolen til å kritisere tusenårsmålene. Det gjorde hun rett i.

  2. Mandelas barnebarn inviterte Erna Solberg på konsert i Central Park

  3. - Spennende utdanningstoppmøte