SiD

Jeg spurte venner om rådgivingen de fikk på skolene sine. Flere svar var sjokkerende.

  • Elisabeth Hekneby
    Avgangselev og medlem av Oslo Unge Høyre
Valget av studie er kanskje det viktigste valget jeg har tatt hittil i livet, skriver Elisabeth Hekneby (bildet).

Om du møter en god eller dårlig rådgiver, bør ikke være et sjansespill.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Sommerferien har nylig begynt, og for mange ungdommer venter studietiden til høsten. «Den beste tiden i livet», hører man de voksne kalle den.

For mange av oss ungdommer kan det være overveldende å bestemme hvilken retning livet nå skal ta. Derfor har vi rådgivere på skolen. Men hva gjør man når rådgiverne heller ikke vet?

Etter å ha gjennomført en uhøytidelig undersøkelse blant vennene mine om rådgivningstjenesten på deres skoler, fikk jeg flere sjokkerende svar:

  • En av rådgiverne hadde kun henvist til internett når det gjaldt informasjon om studier.
  • En annen rådgiver klarte ikke å besvare ett eneste spørsmål fra elevene.
  • En av vennene mine var sikker i sitt studievalg, men opplevde at rådgiveren ikke hadde vært til hjelp dersom hun hadde vært usikker.

Høyere krav

Det er et problem når de som skal hjelpe oss, ikke klarer å hjelpe oss.

Valget av studie er kanskje det viktigste valget jeg har tatt hittil i livet. Ja, det er mulig å bytte studie dersom man finner ut man har valgt feil, men det fører til unødvendig mye frustrasjon. I tillegg taper vi tid og penger vi heller burde brukt på å studere noe som hadde motivert oss.

Rådgiverne på skolen bør kunne nok til å hjelpe oss i riktig retning så vi slipper å la ungdomstidens viktigste valg tas med «prøve og feile»-metoden.

Det stilles høye krav til lærere, og det bør også gjelde rådgiverne. De kan ha stor innvirkning på den enkelte elevs liv.

Selv om mange rådgivere er dyktige, er det også mange som ikke er det. Dette fører til store forskjeller mellom rådgivingstjenestene ved de ulike skolene, noe som igjen fører til at ikke alle elever får de samme mulighetene.

Om du møter en god eller dårlig rådgiver, bør ikke være et sjansespill.

Vanskeligere med utlandet

Mange elever tiltrekkes av utenlandsstudier. Det krever enda mer av rådgivingstjenesten.

En studieplass i utlandet innebærer ofte en mer omfattende søknadsprosess med motivasjonsbrev, CV og opptaksprøver. Mange elever opplever dessverre at rådgivere mangler kunnskap om utenlandsstudier.

Dette kan skape enda større forskjeller mellom elever. Noen har ressurser til å skaffe seg god kunnskap og informasjon, mens andre ikke har det samme støtteapparatet rundt seg.

Å velge retning etter videregående er like vanskelig som det er viktig, og vi trenger og fortjener en god rådgiver. Vi kan ikke risikere å gamble med elevers fremtid.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

💬 Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først.

Les mer om

  1. studievalg
  2. skole