SiD

Jeg er en av mange som trenger hjelp til å leve

Si ;D-innlegg: «Det er ikke jeg som styrer livet mitt lenger. Det er han som sier at jeg aldri blir tynn nok.»

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Det er ikke jeg som styrer livet mitt lenger. Det er Styggen på ryggen. Han som sier at jeg ikke er bra nok. Han som sier at jeg aldri blir tynn nok. At jeg spiser for mye, skriver Line (20) Foto: NTB/Scanpix

Uansett hvor hardt jeg prøver, er det aldri bra nok. For at jeg skal klare å leve trenger jeg ukentlige terapitimer hos psykolog.

Noen ganger trenger jeg mer enn det. Sykehus, innleggelser og en følelse av håpløshet på grunn av mangel på kontroll.

Det er ikke jeg som styrer livet mitt lenger. Det er Styggen på ryggen. Han som sier at jeg ikke er bra nok. Han som sier at jeg aldri blir tynn nok. At jeg spiser for mye.

Det er mange som meg, dessverre, som trenger noen som sier at en skal spise. Som føler at alt er så håpløst at den eneste løsningen er å være så liten som mulig. Frykten for å leve livet, fordi man ikke mestrer noe annet enn å ikke spise.

Hvordan kommer vi oss ut?

Å ha en spiseforstyrrelse er vondt, men den eneste utveien for å takle alt det andre som er enda mer vondt.

Det er for mange av oss. Diagnostisert eller ikke. Vi er mange som sliter, med ulike ting, av ulike grunner.

Hvordan kommer vi oss ut av det? Vi kan gå så lenge vi vil til en psykolog som prøver å hjelpe oss. Som sier hva en skal gjøre for å prøve å få livet vårt på plass. Vi er en hel haug av nikkedukker. Vi kan bli fortalt om og om igjen hva vi burde gjøre. Men helt ærlig, gjør vi det?

Prøv!

Prøver vi? Det er dét som er det viktigste! Å prøve. Prøv. Lytt til rådene, dra hjem og prøv. I mitt tilfelle, spis. Spis litt mer enn det som er trygt, selv om det er skummelt. Ta bussen, selv om du føler at du blir kvalt og svimmel. Kom deg opp av sengen, selv om det føles håpløst. Det er lett å si «bare gjør det». Men vet du hva? Det er det som skal til. Om du presser deg selv for hardt på skolen, slapp av. Ta en halvtime pause og gjør noe annet du liker.

Livet er fylt av overraskelser og goder. Vi er like viktige som presidenten, kongen og alle de "store" menneskene i verden. Vi er oss, og vi kan gjøre en forskjell. For oss selv. Og senere, kanskje også for andre.


Line er modig som forteller om et slikt problem. Hun er langt ifra alene:

Etter en akuttinnleggelse på sykehuset for anoreksi i vinter ble jeg utskrevet og henvist videre:

Les også

Kjære helsevesen, hvor er dere?

Jeg er ungdom i Norge:

Les også

Jeg er knallgass

Bulimi er det klniske navnet på lidelsen min.

Les også

Men jeg kaller det bare fargespekter.

Line Sigtbakken (20)

Les mer om

  1. Spiseforstyrrelser