SiD

Hvorfor gir vi oss selv retten til å ta ulvens liv? | Anette Marcussen

 • Anette Marcussen (19)

Ulven gjør oss en tjeneste, skriver Anette Marcussen (19), styremedlem i Vestland Grønn Ungdom. Avbildet er ulven Lucky som nå jaktes på i ytre Sogn og Sunnfjord. Foto: Statens naturoppsyn, rovviltseksjonen

Å ta livet av enda en ulv på grunn drepte sauer er ikke rettferdig.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Lørdag 23. mai publiserte Bergens Tidende en artikkel om ulven Lucky som «herjer» ved Sognefjorden. Lucky har fått skylden for 350 sauedrap. Derfor er Lucky nå dødsdømt.

I BTs artikkel forteller Stein Mortensbakke at ulven ikke hører hjemme der, at staten har bestemt at beitedyr er prioritert, og at ulven gjør for mye skade.

Å lese artikkelen i BT har vekket følelser av sinne og urettferdighet hos meg. Menneskelig sivilisasjon bruker stadig mer urørt natur og trekker nærmere ville dyrs territorier. I dag er det en skremmende liten minoritet av ville dyr i forhold til mennesker og menneskelig eid dyrehold. Det blir færre og færre ville dyr, og bønder har bestemt at det skal bli enda færre.

Gjør som den må

Ulven er et rovdyr. Å drepe og spise sau er et helt naturlig instinkt for den. Ulven gjør det den trenger for å overleve. Ulven har ingen vonde intensjoner. Hvorfor gir vi mennesker oss selv retten til å ta ulvens liv? Tror vi mennesker at vi er så overlegne, så viktige, at vi kan drepe alt som kommer i veien for oss?

Anette Marcussen (19). Foto: Privat

Ulven må spise kjøtt for å overleve. Det må ikke mennesker. Hvis du mener mennesker trenger å spise kjøtt, så får det være din sak, men vi trenger i hvert fall ikke spise sauekjøtt. Vi spiser heller ikke særlig med sauekjøtt. Det ligger mye sau og lam på fryselager fordi nordmenn ikke spiser det. Ulven gjør det den må, og den fortjener ikke å dø for det. Lucky fortjener å leve.

For å være helt ærlig, etter å ha sett all sauen vi har på fryselager, vil jeg tørre å påstå at ulven gjør oss en tjeneste.


Har du lest disse Si ;D-innleggene?

Les også

Norsk jernbane må styres hjemmefra, ikke fra Brussel

Les også

Generasjon prestasjons hverdag: Behov for å prestere på alt


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.Les mer om

 1. Ulv
 2. Dyr
 3. Kjøtt

Relevante artikler

 1. SID

  Det gjer meg trist å tenkje på alle sauane, hjortane og reinane som brutalt blir drepne av ulven

 2. SID

  Jeg er en av dem som faktisk følger smittevernreglene fortsatt. Nå trenger jeg virkelig en klem.

 3. SID

  Hvorfor er ikke mennesker i nød prioriteringen, i stedet for politisk spill?

 4. SID

  Nordmenn vil rammes hardt av klimaendringene hvis dere ikke tar forskning på alvor

 5. SID

  «Karantenekroppen» finnes ikke. Skjerp dere!

 6. SID

  De valgene jeg tar nå, er ikke så farlige. Jeg er bare 20 år.