SiD

Vi kan surfe på teknologibølgen. Hvorfor padler vi fortsatt? | Mikkel T. Syverstuen

  • Mikkel T. Syverstuen (17)
Norge har i dag 39 operative vindkraftverk og 19 vindkraftverk er under bygging. Dette er bilde fra Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune.

Norge bør være i front for utviklingen av teknologi til fornybar energi.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Klima- og miljøproblemene verden i dag står overfor, er større enn noensinne. Vel vitende om at Co2-utslippene våre varmer opp kloden og endrer klimaet i forrykende fart, fortsetter vi å lete etter olje. Vi bortforklarer det med sponsede annonse-podkaster som letter på skyldfølelsen, men ikke på problemet.

Det er på tide å skjerpe seg. På tide å se at uansett hvor mye «fancy» retorikk vi pøser på med, er faktum fortsatt at hvis vi fortsetter å ekspandere oljevirksomheten, signerer vi vår egen dødskontrakt.

Vi må tenke langsiktig. Ikke bare frem til neste valg, men til neste århundre.

For fremtiden

En forutsetning for at vi mennesker i det hele tatt skal få oppleve de neste århundrene, er en endring i energi-industrien. Solcellepaneler, vindmøller og vannkraftverk kan ikke erstatte oljen i dag. Men det betyr ikke at de ikke har en fremtid.

Da den første bilen ble ferdigstilt i 1886, ville få bytte ut hesten sin. Drøyt 130 år med stadig akselererende utvikling senere har vi biler som kan gå fra 0-100 km/t like fort som Speedmonster på Tusenfryd.

Påtide å satse større

130 år er for lenge å vente, men se på hvordan den første mobiltelefonen så ut, sammenlignet med smarttelefoner i dag. Teknologien blir bedre, og jo bedre den blir, jo bedre blir den på å bli bedre.

Hvis vi i dag bestemmer oss for å investere tid og penger på utvikling av teknologi til produksjon av fornybar energi, så kommer vi til å tape penger på kort sikt. Men å tape penger på kort sikt har vi råd til. Det vi derimot ikke har råd til, er å tenke kortsiktig. På lang sikt vinner vi muligheten til å gå frem som verdens spydspiss på fornybar energi.

Inspirasjon for resten

Dette betyr ikke at vi kan stoppe momentant med olje, men vi kan i hvert fall ikke la et oljeselskap fortelle oss om olje er bra for oss eller ikke.

Når vi gjør de nødvendige endringene og dytter teknologien fremover, er det ikke et land i verden som ikke kommer til å være interesserte i hvordan vi klarer det. Da åpnes det plutselig opp et marked ingen kunne sett for seg, med lille Norge på topp.

Vi har en enestående mulighet til å surfe på teknologibølgen. Hvorfor padler vi fortsatt?


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Fornybar energi
  2. Teknologi
  3. Klima
  4. Energi
  5. Utvikling
  6. Vindkraft