SiD

Våre etterkommere skal lese om voksne som sviktet dem, og unge som kjempet | Helena Hertzberg Bugge

 • Helena Hertzberg Bugge (14)
  Helena Hertzberg Bugge (14)
  Grønn Ungdom

Si ;D-innlegg: Vi demonstrerer nå fordi klimaendringene må stoppes nå.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

«Kom dere tilbake til skolebenken», oppfordrer Toralf MacCulloch Grande i Aftenposten 26. februar. Han mener at skolestreik for klima virker mot sin hensikt.

Ungdomsopprør

Den verdensomspennende klimaprotesten, startet av 15 år gamle Greta Thunberg, har spredd seg til alle verdens hjørner. Statsledere i veldig mange land står nå overfor et ungdomsopprør.

Titusener av barn og unge kan ikke akseptere at politikerne ignorerer klimatrusselen. Nå tyr vi til et av de eneste virkemidlene vi mindreårige har – demonstrasjoner.

Fredelige demonstrasjoner og protester kan skrive seg inn i verdenshistorien. Saltmarsjen til Mahatma Gandhi bidro til Indias uavhengighet. Martin Luther Kings marsj mot Washington ble et vendepunkt i den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen. Og i dag er det vanskelig å tenke på krigene i Vietnam og Irak uten også å huske de enorme protestene.

Voksne som sviktet

MacCulloch Grande later til å mene at det mest effektive er å få seg en god utdannelse, som vi kan bruke til å bekjempe klimaendringene. Men når vi er ferdigutdannede, kan det allerede være for sent til å stoppe katastrofale klimaendringer.

Helena Hertzberg Bugge (14), varamedlem i fylkesstyret i Oslo Grønn Ungdom Foto: Privat

Vi demonstrerer nå fordi klimaendringene må stoppes nå.

Uansett om klimastreikerne får gjennomslag hos politikerne eller ikke, skal våre etterkommere lese i historiebøkene om klimakampen i det 21. århundre.

De skal lese om voksne politikere som sviktet de neste generasjonene og barn og unge som nektet å gi seg. De skal vite at vi kjempet for dem.


Les også

 1. Mediene svikter sitt samfunnsoppdrag. Derfor må flere skulke! skriver Mina Klasson og Fredrik Eidesen

 2. Ikke skulk, ta heller ansvar | Toralf MacCulloch Grande

 3. Greta (15) talte under klimaforhandlingene i Polen. Kaller verdenslederne umodne hyklere.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Klima
 2. Streik
 3. Skole
 4. Klimastreik