SiD

Å finne ut av sin egen seksualitet er ikke alltid lett. Her er noen råd på veien.

  • Anders Veberg
    Anders Veberg
    Journalist
– Du bestemmer over din kropp, du gjør ikke ting du ikke vil, og du beskytter deg, sier Eirik Rise i Skeiv Ungdom om hvordan man kan finne ut av sin egen seksualitet. Sammen med lege Mina Adampour (til venstre) og Mia Kristine Martinussen (til høyre), diskuterer han seksualitet i den nyeste utgaven av Aftenpodden Si ;D.

Liker du gutter eller jenter? Begge deler, eller kanskje ingen? Å bli kjent med sin egen seksualitet handler om mer enn å lære hvordan kondomer fungerer.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
IMG_20160407_200626_doc6p9ibfsgmzb1i89y1d0f.jpg

«I veldig lang tid trodde jeg det var noe galt med meg. Heldigvis kom jeg en dag over en nettside som listet alle de forskjellige legningene, og skjønte at det faktisk ikke bare var meg.»

Det skriver Mia Kristine Martinussen (17) i sitt innlegg. Hun er demiseksuell og hadde ikke hørt om sin egen legning før hun selv snublet over begrepet på nett.

Les innlegget til Mia Kristine Martinussen:

Les også

Du har kanskje ikke hørt om legningen min, men den er viktig likevel.

Å være demiseksuell handler om ikke å kjenne seksuell tiltrekning til noen, med mindre du er forelsket i alle aspekter ved personen. Som Martinussen skriver: «Det kan ta flere år, men potensialet er der».

Å være demiseksuell handler om ikke å kjenne seksuell tiltrekning til noen, med mindre du er forelsket i alle aspekter ved personen

I den nyeste episoden av podkasten Aftenpodden Si ;D tar vi tak i seksualitet og prøver å bli litt klokere i jungelen av begreper og legninger.

Hør podkasten her:

Hvor mange legninger finnes?

Eirik Rise, leder av Skeiv Ungdom, forteller at de fikk inn hele 80 ulike definisjoner på legninger i en spørreundersøkelse de gjennomførte.

– Alle mennesker har en seksualitet, og vi er vant med at det handler om tiltrekning til ett kjønn eller uavhengig av kjønn. Men seksualitet går også på en skala fra ikke å være seksuelt interessert til å være interessert.

Noen mennesker opplever også seksuell tiltrekning, men ikke romantisk, eller motsatt. At seksualitet er mangfoldig er vel konklusjonen, sier Rise.

Det er i det hele tatt vanskelig å gi et konkret tall på hvor mange legninger som finnes.

Det har kanskje ikke noen nytte å lage en fullstendig liste heller — for Mia Kristine Martinussen handler det mer om ikke å bli oversett i samfunnet.

– Jeg vil at folk skal vite at det finnes noe mer enn å være heterofil og homofil, og at det ikke er noe galt med meg, sier Martinussen.

Er det ikke litt teit med alle merkelappene?

Selv om det finnes mer enn 80 ulike merkelapper der ute, tror Eirik Rise likevel at det blir vanskelig for mange å holde seg til bare én kategori.

– For å kunne forklare seksualitet tar folk til seg kategorier, som kanskje ikke er helt nøyaktige, men nærme nok. Du er kanskje ikke i den kategorien hele livet, men akkurat nå er det bra nok, sier Rise og legger til at i et samfunn der mye skal forklares raskt gjennom sosiale medier, er det nyttig å identifisere seg med ett ord.

Men en endeløs rekke av begreper som forklarer nyanser, har han ikke tro på.

– Om vi opererer med 80 forskjellige begreper, slutter kanskje folk å engasjere seg. Men om vi snakker om seksualitet som mer enn homo og hetero, og å være seksuell, så kan vi få en ordentlig samtale jeg tror folk vil være med på.

Hvor finner jeg informasjon?

Mia Kristine Martinussen ble kjent med begrepet demiseksualitet gjennom internett, og det er selvfølgelig et godt sted for informasjon. Men vær varsom.

– Internett har mange muligheter, og du kan finne andre mennesker som deler sine opplevelser, og det kan være et godt startpunkt. Men selv om det står på internett, betyr ikke det at det er sant, sier Eirik Rise.

Når teorien er på plass, er det på tide å teste ut kunnskapen i praksis

Likevel finnes det flere gode kilder for informasjon. Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH), som nylig har byttet navn til FRI – Foreningen for kjønns— og seksualitetsmangfold, har en del informasjon på sine sider, og Ungdomstelefonen til Skeiv Ungdom gir deg noen å snakke med søndag til fredag fra 18-22.

En annen informasjonskilde er helsepersonell – fastlegen eller helsesøster på skolen.

Hvordan går jeg frem i praksis?

Når teorien er på plass, er det på tide å teste ut kunnskapen i praksis. I mange tilfeller handler det om å prøve seg forsiktig frem.

– Relasjoner må være sunne, sikre og samtykkende. Seksualitet er i utgangspunktet positivt. Du bestemmer over din kropp, du gjør ikke ting du ikke vil, og du beskytter deg, råder Eirik Rise.

Men det er ikke alltid det er riktig å prøve seg frem – om man er aseksuell vil for eksempel ikke dette være måten å gå frem på, understreker lege Mina Adampour.

Hun legger også vekt på sikkerhet – det kan gå galt om du ikke vet hva du gjør.

– Leger har opplevd at det kommer folk inn på legevakten som har fått ting opp i endetarmen, som er vanskelig å få ut igjen. Helsepersonell får det til, men det som er viktig med sikker sex er at man vet hva konsekvensen av det man gjør er, sier Adampour.

Hun etterlyser også mer informasjon som kvinner som har sex med kvinner, fremfor bare fokus på heterofil sex eller menn som har sex med menn.

– Penis må ikke være med i bildet for å spre en kjønnssykdom. Man tenker kanskje ikke over at også oralsex eller fingring kan spre kjønnssykdommer, sier Adampour.

Hør podkasten her:


Les gjerne disse innleggene om seksualitet og kropp:

Vetle Mikkelsen:

Les også

Alle kjønnsorgan er ulike. Kvifor er vi så desperate etter å oppretthalde ein norm for korleis kjønnsorgan skal sjå ut?

Victoria (19):

Les også

Jeg er en 19 år gammel jente som bare har hatt sex med jenter. Vil det si at jeg fremdeles er jomfru?

Malene Lillejord Fotland og Odd Thomassen, Skeiv Ungdom Sør:

Les også

«Aseksuell? Er du så usikker på kroppen din?»

Høre flere podkaster?

Abonnér på oss i iTunes ved å trykke her.

Bare to av ti under 30 definerer seg som kristne. Hvorfor er det slik? Ateist Theodor René Carlsen (18) og kristne Ingrid Vatnar Olsen (20) diskuterer.

Vi tester mindfulness

I den ferskeste episoden tester vi mindfulness på lufta. Med oss i studio har vi skeptiker Martine Halvorsen (18), kjent fra TV 2-serien Sykt Perfekt. Kan vår psykolog hjelpe henne å stresse ned i den hektiske hverdagen, eller er hun like skeptisk etter å ha prøvd?

Les mer om

  1. Helse
  2. Homofili
  3. Seksualitet