SiD

Tre tips til deg som er avhengig av mobilen | Lea Dalaaker Eckersberg

  • Lea Dalaaker Eckersberg (16)
Slutt med mobilpausene. Gjør heller ingenting, oppfordrer Lea Dalaaker Eckersberg.

Si ;D-innlegg: Jeg tror det er mulig å få med seg det som skjer på nettet, samtidig som man får med seg det som skjer fysisk rundt seg.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Dagen vår starter først når vi har åpnet alle snapper og sjekket de nyeste innleggene på Instagram. Før vi drar på skolen, må vi selvsagt sende streaks. Hvis vi glemmer det, får vi helt panikk når vi kommer til skolen.

Hvis vi ikke har mer 4G, ber vi desperat en klassekamerat om vi ikke kan logge inn på deres Snapchat. Det er ikke lenger mulig å være et sosialt menneske uten å ha en mobil med apper. Det er få ting som blir planlagt ved å ringes. Hvis du ikke har Messenger, så risikerer du å ikke bli invitert til fester.

Ingen merker bussen komme

Hvis du ser opp fra mobiltelefonen din når du er på bussholdeplassen, vil du ikke møte et eneste blikk. Alle står og stirrer ned i mobilen. Når bussen kommer, er folk mye treigere med å komme seg på. De merker ikke at bussen er der før de hører en skrikende baby i en barnevogn på vei ut.

Så hva skal vi gjøre? Fortsette som før og la oss bli fanget inn i mobilens verden? Selv om vi innerst inne vet at det ikke er bra for oss? Skal vi kutte ut mobilen helt, gå tilbake til små, men tunge Nokia-telefoner?

Illustrasjon av Steffen Andre Pettersen (17)

Svaret er: ingen av delene. Jeg tror det er mulig å få med seg det som skjer på nettet, samtidig som man får med seg det som skjer fysisk rundt seg. Naiv som jeg er, tror jeg at jeg har noen gode råd hvis du vet innerst inne (eller kanskje ikke så innerst inne likevel?) at du kunne hatt et sunnere forhold til mobilen.

Slutt med mobilpauser

Med en gang du får fem minutter til å gjøre hva du vil, mens du venter på bussen eller kommer for tidlig til tannlegetimen, tar du opp mobilen. Det er en uvane som de fleste av oss har. Mitt tips er heller å bruke de fem minuttene til å sitte og ikke gjøre noe som helst.
De få minuttene du får på bussen der det ikke er annet å gjøre enn å vente, er gull verdt for å samle seg og tenke over dagen.

Slutt med mobilen i samtaler

Ta aldri opp mobilen når du er midt i en samtale med noen. Jeg har ofte sett venner på kafé, der den ene parten sitter på mobilen, mens den andre prøver desperat å finne på noe som er interessant nok til å vinne tilbake oppmerksomheten. Det er ganske demotiverende for personen som kanskje hadde noe kult å si, når man bare får fraværende nikk og grynt i respons.

Jeg har også sett at folk tar opp mobilen med en gang det blir en pause. Med en gang det ikke er noe mer spennende nytt fra helgen å snakke om. Det gir deg nesten ikke tid til å finne på noe nytt å snakke om og dreper samtalen fullstendig.

Hvilken app klarer du deg ikke uten? Hvis jeg sier at du skal slette en app, hvilken app er det som får deg til å tenke «nei, den appen kan jeg faktisk ikke slette»? Jo mindre du har lyst til å slette den, jo mer burde du. Det er ikke noe vits å kutte ut uvaner i livet vårt som vi ikke har et problem å kutte ut. Hvis du virkelig vil endre hvor avhengig du er av mobilen, så er det dette du må gjøre.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Si ;D
  2. Instagram
  3. Ungdom
  4. Smarttelefon
  5. Sosiale medier