SiD

Fremtidens lesere

– Ungdom er fremtidens lesere, og våre meninger vil være med på å forme hvordan fremtidig litteratur kommer til å være.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Elev ved Meløy videregående skole, Kari Hamnevoll, sammen med vinneren av Ungdommens kritikerpris 2014, Agnes Ravatn. Vibeke Røgler

Ungdommens kritikerpris er en arena hvor ungdommen som lesere kan bli hørt. Som juryklasse er vi blitt presentert for en rekke sjangre innen ny, norsk litteratur som i større eller mindre grad har endret vårt syn på tekster av samtidsforfattere.

Endret synet på bøker

Jeg har vært med i den eneste klassen fra Nordland av de totalt syv juryklassene som bidrar til Ungdommens Kritikerpris. Sammen har vi lest åtte nye bøker, skrevet av norske samtidsforfattere. Bøkene har vært innen alle mulige sjangre, blant annet diktsamling, noveller og krim. I går samlet alle juryklassene seg i Litteraturhuset for å tildele vinneren Ungdommens Kritikerpris, som i år ble "Fugletribunalet" av Agnes Ravatn.

I tillegg til tempo på lesingen, har jeg også oppdaget hvor forskjellig bøker i ulike sjangre må leses.

Jeg selv har aldri vært noen skikkelig lesehest. Harry Potter og Hunger Games er mer min greie, og norsk samtidslitteratur var nok ikke noe jeg ville plukket ut selv. Det å ha lest bøkene, har totalt endret mitt syn på sjangrene de er skrevet i. I tillegg til tempo på lesingen, har jeg også oppdaget hvor forskjellig bøker i ulike sjangre må leses.

Lærer å tolke, og tenke selv

Jeg hadde aldri sett for meg at jeg noen gang ville lese diktsamlinger, og jeg forsto lite til å begynne med. Etter et besøk i klassen av en litteraturkritiker, gikk det opp for meg hvordan jeg måtte tolke diktene. Da tok de en helt annen form, og fikk en helt annen handling. Litteraturkritikeren hjalp oss også med å se bøkene fra helt andre sider, og finne argumenter som var mer enn bare "jeg liker ikke boken fordi den er dårlig". Klassen plukket fort ut noen favoritter, men det var også delte meninger.

Slik ble bøkene mer interessante. Vi fikk grave oss ordentlig ned i både handling, språk og karakterskildring. Ved å lese alle de åtte tildelte bøkene, fikk vi da både et innblikk i samtidslitteratur og en opplæring i hvordan man skal analysere og tolke bøker – et stort pluss for fremtidige norskstiler.

Å ha lært å tolke bøkene, gjorde at jeg satte meg inn i handlingen og var mye mer oppmerksom på bruk av ord, symbolikk og skildring. Det vekket virkelig interesse hos meg, nå vil jeg bare lese mer.

Former fremtidig litteratur

Ungdommens Kritikerpris er viktig for at ungdommens synspunkter skal bli hørt. Vi er med på å gjøre denne prisen kjent ved at det er et sted hvor vi kan uttrykke vårt synspunkt som vil nå forfatterne direkte. Som ungdom representerer jeg en gruppe som er fremtidens lesere, og våre valg og meninger vil være med på å forme hvordan fremtidig litteratur kommer til å være. Der er derfor svært viktig at vi blir hørt. Vi er med på å gjøre denne prisen kjent ved at det er et sted hvor vi kan uttrykke vårt synspunkt som vil nå forfatterne direkte.

Å få delta på Ungdommens Kritikerpris har vært en lærerik og innsiktsfull opplevelse for både meg og mine medelever, og vi ser frem til å se hva årets nominerte forfattere vil skrive i fremtiden!

Vinneren av Ungdommens kritikerpris 2014 ble "Fugletribunalet" av Agnes Ravatn. Gratulerer!

Kari Hamnevoll (17)

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Agnes Ravatn falt for legene som behandlet henne for kreft. Det ble inspirasjon til hennes nyeste bok.

 2. KRONIKK

  Kronikk av Knut Olav Åmås: Fra de ensomme og underlige skrivere, til de like ensomme og rare lesere

 3. KULTUR

  Morten Øen: – Folk i dag vet ikke hvordan man setter potet. Vi ville aldri overlevd en katastrofe.

 4. KULTUR

  Bokanmeldelse: Snilt og upolitisk i regi av kronprinsessen

 5. MENINGER

  Meninger: Uten langsiktig satsing smuldrer den sterke, norske samtidslitteraturen opp

 6. DEBATT

  Forlagets forsvar av Jørgensens bok er tøvete og uredelig