SiD

Vest-Sahara fortjener frihet etter 42 år med fangenskap, diktatur og vold

  • Rebecca Mathilde Cook Tansøy (16)
Saharawiene som fortsatt bor i Vest-Sahara opplever å bli torturert, trakassert, voldtatt og drept på en daglig basis, skriver Rebecca Mathilde Cook Tansøy (16). Her er en tilhenger av Polisario-fronten (frigjøringsbevegelsen) fotografert under en militærmarsj i Tifariti, Vest-Sahara.

Si ;D-innlegg: Marokko utøver systematiske brudd på menneskerettighetene i Vest-Sahara.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

I starten av oktober var jeg på et spennende foredrag om Vest Sahara. Jeg ble fort revet med og tenkte at noe må gjøres.

Jeg må helt ærlig si at jeg ikke visste mye om hva som skjer der nede, før dette foredraget jeg var på for noen uker siden, og det viste seg fort at jeg ikke var alene om dette. Vet du egentlig hva som skjer i Vest-Sahara?

Tre fjerdedeler okkupert av Marokko

Vest-Sahara (Den saharwiske arabiske demokratiske republikk) er et land som ligger i Nordvest-Afrika. Landet grenser til Marokko i nord, Algerie i nordøst, Mauritania i sør og øst, og Atlanterhavet I vest.

Etter krigen mellom Marokko og Vest-Sahara (SADR) som varte fra 1975 til 1991 er i dag tre fjerdedeler av landet okkupert av Marokko, mens en fjerdedel er kontrollert av SADR, dette vil si ørkenområdene i øst.

Les også

Si ;D: Vi må fortelle om uretten i Vest-Sahara. Det må du også.

Majoriteten av den sahrawiske befolkningen flyktet i 1975-76 til flyktningleirene i Tindouf, helt sørvest i Algerie, men det kommer daglig flyktninger dit fra det fortsatt okkuperte Vest-Sahara.

Noen av verdens største minefelt

Marokkanerne har bygget en 2700 kilometer lang forsvarsmur gjennom hele Vest-Sahara, muren er nesten fire ganger større enn muren i Palestina, og den er beskyttet av noen av verdens største minefelt for å slippe at uvelkomne gjester slipper inn i landet.

Den passer ikke bare på at uvelkomne gjester kommer innom, men den sørger også for at saharawiene, de som altså kommer fra Vest-Sahara ikke kommer seg ut av landet, og får flykte.

Rebecca Mathilde Cook Tansøy (16).
Les også

Det glemte Vest-Sahara

Saharawiene som fortsatt bor i Vest-Sahara har det ikke noe bra der nede, de opplever å bli torturert, trakassert, voldtatt og drept på en daglig basis av de marokkanske myndighetene.

Brudd på menneskerettighetene

De har ikke politiske rettigheter, og mange er forsvunnet eller utsatt for vilkårlige fengslinger selv om de egentlig ikke har gjort noe galt slik vi ser på det her i Norge. Det kan bare være en liten ting som å si meningen sin om noe politisk som gjør at du blir fengslet.

Les også

Vi overser Afrikas siste koloni

Saharawiene har ingen presse- og ytringsfrihet, og null demokrati. Ikke engang uavhengige observatører eller utenlandske journalister har mulighet til å rapportere fra landet. Marokko utøver systematiske brudd på menneskerettighetene i Vest-Sahara.

Fortjener frihet, demokrati og respekt

Noe må gjøres, og det fort! Uansett hvilken politisk orientering du har, bør dette være en viktig sak for alle, og vi bør i Norge ha en tverrpolitisk markering for at flere land skal få opp øynene for dette.

Saharawiene fortjener frihet, demokrati og respekt etter 42 år med fangenskap, diktatur og vold. Det er et sted det starter, og det er når så mange som mulig får den informasjonen som er så utrolig viktig.


Under 21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Vest-Sahara
  2. Marokko
  3. Menneskerettigheter