SiD

Hva er vitsen med å diskutere kroppspress uten ungdommer tilstede? | Vilde Bratland Hansen

  • Vilde Bratland Hansen
    Vilde Bratland Hansen
    Journalist

Tirsdag inviterte barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland til møte for å diskutere tiltak mot kroppspress blant barn og unge i sosiale medier. Hun glemte imidlertid å inviterte ungdommene selv, skriver Vilde Bratland Hansen, journalist i Si ;D. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Kommentar: Hvis vi skal utvikle tiltak mot kroppspress, er det innlysende at ungdommen selv bør få en finger med i spillet.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Tro det eller ei: Mandag morgen klokken 08.37 fikk jeg lyst til å ta en aldri så liten dans. Alene. På mitt eget kjøkken.

Grunnen?

Jeg fikk vite at barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland hadde innkalt til et møte for å diskutere kroppspress i sosiale medier. Og at Si ;D var blitt invitert.

Beklageligvis har ikke naboene mine fått se meg danse samba enda.

For selv om jeg bejubler initiativet og det faktum at denne problematikken endelig tas tak i, så er jeg desto mer skuffet over at ingen ungdommer ble invitert med i møtet.

Vilde Bratland Hansen, Si ;D-journalist Foto: Morten Uglum

Har førstehåndskunnskap

Toppsjefer i bloggnettverket, politikere, forskere, journalister og bloggerne selv ble invitert. Alle utenom dem det først og fremst angår.

Spør du meg er det litt som å sette opp Rødhette og Ulven uten at noen spiller Rødhette.

Det burde være en selvfølge at ungdommenes stemme blir hørt når slike retningslinjer skal utvikles. Det er de som har førstehåndskunnskap om hvilken innvirkning influerencerne har på dem. Det er de som vet hva som inspirerer og hvem som får dem til å føle seg som en haug med gråstein.

For ikke å glemme er det ungdommen som vet hvilke plattformer som er rådende, og hvilke som er «ut». Da vi i Si ;D tidligere i år hadde besøk av ei jente på 14 år, fikk jeg for eksempel beskjed om at «herregud, det er jo ingen som er på Facebook lengre!»

Vi må innse at påvirkningskanalene er i stadig endring. Selv jeg, som bare er 23, ser at tiden der blader som TOPP og serier som One Tree Hill fungerte som påvirkningskanaler, er omme.

Der jeg så på Brooke Davis som verdens vakreste, har dagens tenåringer tusenvis å sammenligne seg med.

Dersom vi skal utarbeide retningslinjer som funker lengre enn et år av gangen, må vi klare å følge denne utviklingen. Og det er det ingen gråhåret politiker som evner uten å få hjelp av dem som vet hva de snakker om.

Engasjerer seg

Dessuten er jeg helt sikker på at de unge selv ønsker å delta.

Kroppspress er for eksempel et av temaene vi får inn flest innlegg om på Si ;D.

Og våre debattanter har søren meg mange kloke og motstridende tanker om hvordan denne problematikken bør løses:

«Dere må tenke gjennom retorikken i det dere publiserer og hva dere formidler gjennom innleggene deres, for dere har en helt enorm påvirkningskraft. Og siden dere åpenbart ikke klarer det på egen hånd, må det noen retningslinjer til,» skrev for eksempel Daria Barjaktarevic (19) til oss.

Motsatt er Hedda Hestholm (17) av den oppfatning at hun synes det er «nedverdigende å bli fremstilt som en hjelpeløs, tankeløs og karaktersvak sau som sluker alt som blir kastet på meg fra bloggere, kjendiser og sosiale medier».

Et tredje eksempel er Hedda (20) som er livredd for fremtiden til sin lillesøster på åtte år som lurte på om hun så tykk ut i shorts.

Til sist tror jeg bloggere, influencere og media vil føle et større ansvar når de står ansikt til ansikt med sin egen følgerskare.

Skjer det, så danser jeg gjerne natten lang.

Les mer om

  1. Kroppspress
  2. Sosiale medier